Τα γκάλοπ μαϊμού βλάπτουν... | Του Θ. Παπαμιχαήλ

> Απόψεις

Είμαστε στο κατώφλι των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, με ένα νέο εκλογικό σύστημα, της απλής αναλογικής.

Είμαστε στο κατώφλι των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, με ένα νέο εκλογικό σύστημα, της απλής αναλογικής.

Πληθώρα υποψηφίων σε όλους τους δήμους της επικράτειας. Εκλογές ιδιαίτερες και λόγω του νέου εκλογικού συστήματος και λόγω  του κλίματος πολιτικής απαξίωσης και οικονομικής δυσχέρειας μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν. 

 

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία οι επιλογές των ψηφοφόρων θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το καλύτερο αύριο που όλοι αναμένουμε με αποτέλεσμα να γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες διαφόρων δημοσκοπικών αποτελεσμάτων και προβλέψεων για την κατάκτηση των αυτοδιοικητικών θώκων. Δημοσκοπήσεις που γίνονται είτε κατά παραγγελία για τη δημιουργία εντυπώσεων και βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είτε για την αποτύπωση της πραγματικότητας και μένουν στα συρτάρια των εντολέων.


Η αμερικανοποίηση της ελληνικής πολιτικής σκηνής σημαίνει μια προεκλογική περίοδος με καταιγισμό των πολιτών με έρευνες, γκάλοπ ιντερνετικού τύπου, αμφιβόλου αξιοπιστίας. Σαν μαϊντανοί ξεπηδάνε, διαδικτυακές έρευνες αμφιβόλου προελεύσεως. Απαιτείται να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις δήθεν έγκυρες δημοσκοπήσεις στις δήθεν διασταυρωμένες προτίμησης του εκλογικού σώματος, στους κάθε είδους κανιβαλισμούς του δικαιώματος του πολίτη στην αντικειμενική ενημέρωση..


Γκάλοπ που φέρνουν πρώτο τον έναν υποψήφιο και δεύτερο τον άλλον και την άλλη μέρα το αντίθετο θα πρέπει να τα πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων. Γκάλοπ χωρίς την υπογραφή κάποιας νομικής και πιστοποιημένης εταιρίας δημοσκοπήσεων, πρέπει να θεωρούνται απλές φημολογίες, με στόχο τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης προς τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο ανάλογα με το ρεύμα και την τσέπη του περισσότερο καλοπληρωτή. Στη συνέχεια τα πληρωμένα με 0,60 ευρώ τρολς, αναλαμβάνουν τη μετάδοση των fake αποτελεσμάτων, με παράλληλο σχολιασμό. Δυστυχώς, δεν έχει έρθει ο καιρός που θα επιβάλλονται κυρώσεις στους τυχάρπαστους δημοσκόπους και φερέφωνα τους που παραβαίνουν τους κανόνες της σωστής πληροφόρησης και εισβάλουν στην πολιτική συνείδηση του ψηφοφόρου, με στόχο την παραπληροφόρηση του. 


Στις μέρες μας, στους καιρούς πλήρους απαξίωσης της πολιτικής, το παιχνίδι των δημοσκοπήσεων θα πρέπει να παραμείνει τίμιο. Πρώτιστο ζητούμενο, ο σεβασμός του πολίτη στην ενημέρωση του.

 

Γκάλοπ μαϊμού και αναξιόπιστες πολιτικές αναλύσεις από πληρωμένους επιτήδειους, δημιουργούν έλλειμμα δημοκρατίας, χειραγωγούν την ελεύθερη βούληση, πλήττουν τους έντιμους υποψήφιους και ζημιώνουν τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης με τις λάθος επιλογές των κατευθυνόμενων ψηφοφόρων. Προσοχή λοιπόν άλλο οι κάθε είδους «μπούκηδες» και άλλο οι έντιμοι δημοσκόποι.

 

Θανάσης Παπαμιχαήλ
Επικοινωνιολόγος 

 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.