Η μοναδική κάπαρη! | Του Π. Δημόπουλου

> Απόψεις

 

Φυτό με σημαντική διατροφική αξία, γνωστή από την αρχαιότητα. Ευδοκιμεί στη Μεσόγειο, συνήθως σε απότομα βράχια, πάνω από τη θάλασσα. Αυτοφυές σε ζεστό-ξηρό κλίμα. Το βρίσκουμε σε αφθονία σε Κύπρο, Ιταλία, Τουρκία και Ελλάδα.

 

Φυτό με σημαντική διατροφική αξία, γνωστή από την αρχαιότητα. Ευδοκιμεί στη Μεσόγειο, συνήθως σε απότομα βράχια, πάνω από τη θάλασσα. Αυτοφυές σε ζεστό-ξηρό κλίμα. Το βρίσκουμε σε αφθονία σε Κύπρο, Ιταλία, Τουρκία και Ελλάδα.

 

Τα νησιά μας, θεωρούνται ο «παράδεισος» της κάπαρης και σήμα κατατεθέν των Κυκλάδων μας. Το δε μάζεμα της, τέλη Μαΐου που γίνεται με συχνές εξορμήσεις στην ύπαιθρο.

Πόσοι από εμάς μετά από μια βόλτα στην εξοχή δεν επιστρέψαμε με τουλάχιστον 112 βαζάκια κάπαρης, που έχουμε έρθει σε πειρασμό να μαζέψουμε; Έχοντας φανατικούς φίλους γευσιγνώστες, που την χρησιμοποιούν συνέχεια στην καθημερινότητά τους, μέσα στα διάφορα ορεκτικά και φαγητά τους, απολαμβάνοντας εκτός της γεύσης της και την πλούσια θεραπευτική της ιδιότητα.

Οι σοφοί μας πρόγονοι, είχαν ανακαλύψει την ανεκτίμητης αξίας θεραπευτική της ιδιότητα και την περιελάμβαναν, στην καθημερινή τους διατροφή. Δυστυχώς οι νεοέλληνες την έχουν αποκλείσει από την καθημερινή τους διατροφή, αγνοώντας τα σημαντικά οφέλη που παρέχει στον οργανισμό μας. Μετά τη συγκομιδή, τα μπουμπούκια πλένονται και αφήνονται να μαραθούν για λίγες ώρες στον ήλιο. Μετά αποθηκεύονται σε βάζα και καλύπτονται από αλάτι, ξίδι, άλμη, ή ελαιόλαδο. Μάλιστα λέγεται και δάκρυ της φύσης. Το νερό που στάζει ο καρπός όταν μείνει στο χοντρό αλάτι και θεωρείται ως το μήνυμα της φύσης, πως για να φύγει η πικράδα χρειάζεται φροντίδα, αγάπη και υπομονή, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή. Τα μικρότερα μεγέθους μπουμπούκια είναι πιο νόστιμα από τα μεγάλα. Η κάπαρη έχει πολύ λίγες θερμίδες, ωστόσο το μπαχαρικό αυτό περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, απαραίτητα για την καλή μας υγεία. Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι έχει ακόμα αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα πικάντικα μπουμπούκια της περιέχουν βιταμίνες Α, Κ και βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης. Επίσης, περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου και χαλκού. Δραστικό ακόμα κατά της αρτηριοσκλήρωσης, διουρητικό και απολυμαντικό των νεφρών.

Μεγάλη η ζήτησή της, μικρή η εγχώρια διάθεση. Μεγάλες οι ποσότητες που εισάγουμε από την Τουρκία. Η συστηματική όμως καλλιέργεια της θα λύσει το πρόβλημα αυτό. Έχουν ξεκινήσει ήδη πολλοί καλλιεργητές, για τη συστηματική καλλιέργειά της, αφού είναι συμφέρουσα. (Πολλές ρίζες ανά στρέμμα, εύκολη η συγκομιδή).

 

Η κρίση οδηγεί στην παραγωγή, δηλαδή στον πρωτογενή τομέα. Δεν μπορούμε να εισάγουμε τα πάντα, όπως κάναμε μέχρι πρότινος. Η στροφή στην πραγματική οικονομία, είναι πια αναγκαία στα παραδοσιακά-τοπικά προϊόντα. Η προστασία της βιοποικιλότητας και η βιολογική παραγωγή, είναι στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής πολιτικής και της αγοράς για τα επόμενα χρόνια. 

Ας επωφεληθούμε, σχεδιάζοντας το μέλλον προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, θα δημιουργήσουμε φλέβες πλούτου που συνδέουν τα νησιά μας με την ιστορία τους, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και επιστροφή των νέων ανθρώπων στην παραγωγή. 

 

Παναγιώτης Δημόπουλος

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.