Όφις: Μύθοι και πραγματικότητα | Του Π. Δημόπουλου

> Απόψεις

Θεωρείται το σύμβολο του κακού. Ζώο πονηρό, κακόβουλο και επικίνδυνο. Όλοι αυτοί οι μύθοι, έχουν περάσει από γενιά σε γενιά αιώνες τώρα, αφού δεν υπήρχε σωστή ενημέρωση και ενδιαφέρον για έρευνα.

Στην αρχαιότητα θεωρούνταν ζώο ιερό και χρήσιμο. Καλός οιωνός αν έμπαινε στο σπίτι και καμιά προκατάληψη δεν υπήρχε εναντίον του. Για τους αρχαίους Έλληνες, αντιπροσώπευε την αναγέννηση, τη φρονιμότητα, καθώς και τη θεραπεία των ασθενειών. Ήταν το σύμβολο του Ασκληπιού, θεού της ιατρικής, που έχει υιοθετηθεί μέχρι σήμερα.

Παρ’ όλο που τα περισσότερα φίδια στον τόπο μας είναι ακίνδυνα, οι περισσότεροι άνθρωποι πανικοβάλλονται, λόγω άγνοιας και όταν έρθουν σε τυχαία συνάντηση με κάποιο είδος φιδιού, συνήθως το αποτέλεσμα είναι ένα ακόμα αδίκως, σκοτωμένο ζώο. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού, το να σκοτώσεις ένα φίδι είναι ποινικό αδίκημα και επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα, που μπορούν να φτάσουν και τις 20.000 ευρώ. Ντοκιμαντέρ του National geographic, μιλά για τη σημαντικότητα της ύπαρξης όλων των ειδών και τονίζει ότι κανένα είδος φιδιού δεν είναι επιθετικό και συμβουλεύει, σε οποιαδήποτε τυχαία συνάντηση με κάποιο φίδι, να κρατήσουμε 2 μέτρα απόσταση και αδιαφορώντας να συνεχίσουμε τον δρόμο μας. Το φίδι δεν είναι εχθρός του ανθρώπου και δεν επιτίθεται σε τίποτα που δεν αποτελεί την τροφή του. Πόσο μάλλον στον άνθρωπο που τον φοβάται.

Επιστήμονες προειδοποιούν πως αν εξαλειφθούν τα φίδια, τα τρωκτικά θα αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό που θα έχουμε σημαντικά προβλήματα, γιατί τα φίδια κρατάνε μεγάλη ισορροπία στην τροφική αλυσίδα του οικοσυστήματος. Από μικρή ηλικία, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες εντόμων και όταν ενηλικιωθούν τρέφονται με τρωκτικά που είναι και η κύρια τροφή τους, βοηθώντας έτσι τη μείωση των υπεράριθμων πληθυσμών τους. Υπολογίζεται ότι ένα φίδι κατά τη διάρκεια της ζωής του καταναλώνει περίπου 1.000 τρωκτικά. Αν φονευθεί δηλαδή, επιτρέπεται αυτομάτως η ύπαρξη χιλίων τρωκτικών και ότι άλλο αυτό συνεπάγεται, με τον εύκολο πολλαπλασιασμό τους.

Έχουμε ακούσει ακόμα, ότι οικολόγοι μαζεύουν και αφήνουν φίδια σε κάποιες περιοχές. Ποτέ δεν έχει αποδειχτεί κάτι τέτοιο, τη στιγμή που είναι τελείως αντί – οικολογικό, να αφαιρεί κάποιος ζώα μαζικά από μια περιοχή και να τα προσθέτει σε μια άλλη, αλλάζοντας έτσι την ισορροπία του οικοσυστήματος. Κάτι τέτοιο λοιπόν δεν αρμόζει σε οικολογική οργάνωση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, αντιμετωπίζουν θετικά την διενέργεια εκστρατείας για ενημέρωση του κοινού, σε σχέση με τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθούνται, σε περίπτωση που αντιληφθούμε φίδι στον χώρο μας, ως επίσης και η εκπαίδευση των αρμοδίων υπηρεσιών, που χειρίζονται τέτοια θέματα. Πρέπει να κατανοήσουμε, ότι το φίδι είναι ένα σημαντικό είδος στη ζωή του ανθρώπου και αξίζει τον σεβασμό μας.

Παναγιώτης Δημόπουλος

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.