Μια θητεία ή δυο; | Του Δ. Καλανδράνη

> Απόψεις

Το παρακάτω άρθρο συντάχθηκε ένα μήνα πριν τις εκλογές και δεν το δημοσίευσα  για ευνόητους λόγους.

Διευθυντές, Δήμαρχοι, Κοινοτάρχες. Μια θητεία ή δυο θητείες; Σε ποια περίπτωση ένας διευθυντής σε μια εταιρία ή ένας δήμαρχος ή κοινοτάρχης αποδίδουν καλύτερα; Στην πρώτη θητεία, στη δεύτερη ή και στις δυο;

Η παραμονή σε μια ή δυο θητείες, έχει τα υπέρ και τα κατά.

Πλεονεκτήματα ανάληψης και δεύτερης θητείας:

Αναλαμβάνουν και δεύτερη θητεία ο διευθυντής μιας επιχείρησης, ο δήμαρχος και ο κοινοτάρχης όταν είναι δυναμικοί άνθρωποι που χαίρουν της εκτίμησης της πλειοψηφίας των υφισταμένων, ή των πολιτών. Έχουν ηγετικές ικανότητες, έχουν θέληση, δε συμβιβάζονται με το κατεστημένο και  έχουν όραμα που εμπνέει. Ένα όραμα πραγματοποιήσιμο και όχι φούσκα προεκλογική. Αναλαμβάνουν και δεύτερη θητεία για να συνεχίσουν  ουσιαστικά έργα τα οποία εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και προώθησαν οι ίδιοι.

Επίσης, ένα πλεονέκτημα της δεύτερης θητείας είναι η περίπτωση του πετυχημένου απερχόμενου επικεφαλής, όπου θα ήταν καλύτερα να συνεχίσει ο ίδιος παρά ένας καινούργιος για τον οποίο υπάρχουν αμφιβολίες αν θα ασκήσει με επάρκεια τα καθήκοντά του. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη παράταση της θητείας είναι η απουσία σοβαρών προβλημάτων, παραλήψεων, λαθών και εκκρεμοτήτων στην πρώτη θητεία.

Η διαφορά μεταξύ ιδιωτών διευθυντών και δημοσίων προσώπων είναι ότι τους πρώτους τους επιλέγει η επιχείρηση, ενώ τους δεύτερους εκλέγουν οι πολίτες. Στην πρώτη περίπτωση είναι θέμα συμφέροντος της επιχείρησης, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, εκτός από το συμφέρον του τόπου, είναι και θέμα κομματικών και ιδιωτικών συμφερόντων.

Μειονεκτήματα ανάληψης και δεύτερης θητείας:

Υπάρχουν πολυεθνικές εταιρίες οι οποίες δεν επιτρέπουν στους διευθυντές τους να παραμένουν  περισσότερο από μια χρονική περίοδο στην ίδια θέση καθώς πιστεύουν ότι ένας διευθυντής μέσα σε μια θητεία πχ πέντε ετών, έχει δώσει ό,τι μπορούσε να δώσει. Το ίδιο αφορά και τους δημάρχους και τους κοινοτάρχες.

Είναι γεγονός ότι ο κάθε υπεύθυνος σε μία θέση, για να αποδείξει την ικανότητά του και για να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, τα δίνει όλα μόλις εκλεγεί ή διορισθεί και έτσι, επόμενο είναι στη δεύτερη θητεία να μην υπάρχουν καινούργιες ιδέες, αλλά και αντοχές. Κανένας λογικός διευθυντής δεν μεταθέτει τις ιδέες και τα σχέδιά του για αργότερα  γιατί κανένας δεν γνωρίζει αν θα υπηρετήσει και σε δεύτερη θητεία. Είναι γνωστό ότι στην δεύτερη θητεία παρουσιάζεται κόπωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γι’ αυτό αναλαμβάνουν καινούργιοι άνθρωποι με όρεξη και με καινούργιες ιδέες. Επίσης,  έχει παρατηρηθεί ότι πολλά λάθη της πρώτης θητείας δεν πρόκειται να διορθωθούν στην δεύτερη καθότι αυτός που τα προκάλεσε, αν γνώριζε, δεν θα τα έκανε.

Αν κάποιος επικεφαλής υποσχεθεί ότι στην δεύτερη θητεία θα είναι καλύτερος, σημαίνει ότι στη πρώτη θητεία έμαθε να κουρεύει στου κασίδη το κεφάλι. Με άλλα λόγια η εταιρία, ο δήμος ή η κοινότητα έχασαν μια περίοδο γιατί ο επικεφαλής ήταν μαθητευόμενος ή άσχετος. Στη δεύτερη θητεία είναι γνωστό ότι πληθαίνουν οι αυλοκόλακες, οι μεσάζοντες και οι διαπλεκόμενοι με τα πάρε-δώσε, τις υποσχέσεις και τα ρουσφέτια, κάτι που καθιστά δύσκολο το έργο ενός επικεφαλής.

Αυτά υπόψη για τις επόμενες εκλογές. Όσο για τις προηγούμενες, ίδωμεν.

Δημήτρης Καλανδράνης

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.