«Ε και;» | Toυ Θ. Παπαμιχαήλ

> Απόψεις

Η «φιλοσοφική βίβλος» της πολιτικής επικοινωνίας, γραμμένη από θαυμάσια πολιτικά μυαλά, συμβουλεύει τους πολιτικούς να φορτώνουν τα ανομήματα τους προσωπικά και πολιτικά, σε οτιδήποτε άλλο πλην του εαυτού τους.

Να ξεφορτώνονται τα δικά τους αμαρτήματα φτιάχνοντας εύκολα «αόρατους» εχθρούς, αλλά και αδιαφορώντας ακόμη και για την προσωπική τους ευθύνη. Η πιο συνηθισμένη έκφραση, στην οποία κλίνουν ευλαβικά το γόνυ οι «έξυπνοι» και ετοιμόλογοι πολιτικοί, είναι το «Ε και;». Ε και τι έγινε αν συνέβη αυτό ή εκείνο; Κι αν ακόμη αποδεικνύεται με τη γίδα στην πλάτη. Ας δούμε μερικά από τα πιο γνωστά «Ε και;» που έχουν εκστομίσει οι πολιτικοί ταγοί ή βρίσκεται στα χείλη τους, έτοιμη να βγει.

«Ε και;» ήταν η απάντηση που έδωσε ο αείμνηστος Πρόεδρος της Γαλλίας Μιτεράν, όταν νεαρή δημοσιογράφος προσπάθησε να τον «στριμώξει» πολιτικά, αναφέροντας το εξώγαμο του που είχε ανακαλυφθεί. Σε προσωπικές επιθέσεις είναι η καλύτερη απάντηση.

«Ε και;» φαίνεται ότι απαντά το πολιτικό σύστημα, όταν κατηγορείται ότι έχει διαγράψει τις λέξεις συναίνεση και συνεννόηση. Πάνω από όλα η κομματική ταυτότητα και η επαύριο μιας εκλογικής αναμέτρησης.

«Ε και;» τι έγινε αν συνεχίζονται οι ληστείες, οι κλοπές, οι διαρρήξεις και κάθε είδους παραβατικότητα. Δε δεσμεύεται κανένας πολιτικός ότι θα κοιμόμαστε πλέον με ανοιχτά παράθυρα και πόρτες. Τουλάχιστον την πρώτη τετραετία.

«Ε και;» τι έγινε αν συνεχίζεται η ίδια τακτική πρόσληψης των ημετέρων, σε πολιτικές θέσεις. Προσφιλής απάντηση στο ερώτημα, ο αριθμός των προσλήψεων σε σχέση με τους προηγούμενους.

«Ε και;» ποιος νοιάζεται αν οι «προηγούμενοι» πιστεύουν ότι κέρδισαν στις εκλογές, αν και έχασαν την κυβέρνηση. Ο κλασσικός κανόνας στην πολιτική είναι να είσαι ο πρώτος και αυτοδύναμος για να κυβερνήσεις. Μετά από εσένα, τα υπόλοιπα είναι για μικροπολιτική.

«Ε και;» τι έγινε που προεκλογικά είπαμε και κάποιες ανοησίες, δώσαμε υπερβολικές υποσχέσεις, κατηγορήσαμε για καμένη γη, άδεια ταμεία, λαθροχειρίες, καθεστώς και άλλα παρεμφερή. Εκλογές είχαμε και όλα τα επικοινωνιακά όπλα τα ρίξαμε στη μάχη.

«Ε και;» είναι ηλίου φαεινότερο ότι, ό,τι θετικό βλέπουν οι πολίτες είναι δικό μας, για ότι αρνητικό ευθύνονται οι προηγούμενοι.

«Ε και;» εμείς φταίμε που το πολιτικό μας σύστημα δεν ανανεώνεται, και τα ρίχνουμε όλα στον ατελεύτητο βίο πολλών επαγγελματιών της πολιτικής, ή οι πολίτες που ενώ το στηλιτεύουν, στις εκλογές το επιβραβεύουν.

«Ε και;» κάναμε κάποιες άστοχες δηλώσεις, αυτό σημαίνει ότι αγνοούμε την ιστορία; Την επόμενη φορά, αν έχουμε την τύχη να παραμείνουμε στις θέσεις μας, θα τις ανασκευάσουμε. Πολιτικοί είμαστε, εσκεμμένα λάθη κάνουμε.

«Ε και;» οι πρώτοι ή οι τελευταίοι είμαστε. Τόσα mea culpa και αυταπάτες έχουν πει οι προηγούμενοι, εμάς θα πυροβολήσετε;

«Ε και;» απαντάμε σε όλους όσοι μας κατηγορούν, ότι ξοδεύουμε τα χρήματα που άφησαν οι προηγούμενοι. Στον τόκο θα τα βάζαμε; Τα μοιράσαμε και αλλάξαμε άρδην το ψυχολογικό κλίμα της αγοράς. Τόσο δύσκολο ήταν να το είχανε σκεφτεί;

Θανάσης Παπαμιχαήλ

Επικοινωνιολόγος

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.