Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία: Οδός Σκόπα

> Απόψεις

Ο Σκόπας γεννήθηκε στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. (395-390 π.Χ.) στην Πάρο, στο νησί του μαρμάρου,

στο πλέον κατάλληλο μέρος του αρχαίου κόσμου που θα μπορούσε να του εμπνεύσει το πάθος για την τέχνη και ιδιαίτερα τη γλυπτική. Καταγόταν από οικογένεια γλυπτών. Πατέρας του ο γλύπτης Αρίστανδρος.

Έργα του: τα δύο αγάλματα των Ευμενίδων για το ιερό τους στην Αθήνα. Η διάσημη Μαινάδα. Η καθιστή Εστία που το κατασκεύασε για το ιερό της θεάς στην Πάρο, το οποίο πήρε ο αυτοκράτορας Τιβέριος και το μετέφερε στη Ρώμη. Το κολοσσικό άγαλμα του Απόλλωνα που έστησε στον ναό του στο Παλατίνο ο αυτοκράτορας Αύγουστος. Το θαυμάσιο κεφάλι της Υγείας και του Ασκληπιού, που βρέθηκαν στη Τεγέα της Αρκαδίας. Ο γλυπτικός διάκοσμος του Μαυσωλείου της Αλικαρνασσού. Η Αφροδίτη Πάνδημος στην  Ήλιδα, η Εκάτη στο Άργος, ο Ηρακλής στη Σικυώνα, Ασκληπιό και Υγεία στη Γόρτυνα, σύμπλεγμα Έρωτα, Ίμερου και Πόθου στα Μέγαρα, Αθηνά Προναία και Άρτεμις Ευκλεία, στη Θήβα. Στη βόρεια Ελλάδα, στην Τρωάδα και στην Ιωνική ακτή φιλοτέχνησε για τη Σαμοθράκη τα αγάλματα Αφροδίτης, Πόθου και Φαέθωνα, στη Χρύση τον Απόλλωνα Σμινθαίο, στην Έφεσο τη Λυτώ με την Ορτυγία και στην Κνίδο την Αθηνά και τον Διόνυσο. Σύμφωνα με τον Πλίνιο πολλά ακόμα αγάλματα του Σκόπα βρίσκονται στη Ρώμη: γυμνή Αφροδίτη, κολοσσικό άγαλμα του Άρη, δύο Κανηφόροι, άγαλμα Υγείας, το περίφημο σύμπλεγμα του Θιάσου.

Εκτός από αγαλματοποιός υπήρξε και αρχιτέκτονας με έργα φιλόδοξα όπως το Πρυτανείο που κτίστηκε κοντά στην Αγορά της αρχαίας πόλης της Πάρου το δεύτερο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ., το ναό της Αθηνάς Αλέας στην Τεγέα της Αρκαδίας, του Προπύλου στη Σαμοθράκη. Την ίδια εποχή φιλοτεχνούσε έργα σε ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου το Αρτεμίσιο στην Έφεσο.

Άλλα έργα που αποδίδονται στον Σκόπα είναι η Στήλη του Ιλισσού ένα από τα θαυμαστότερα ανάγλυφα της κλασικής αρχαιότητας, ο επιτάφιος ναΐσκος του Αριστοναύτη και το σύμπλεγμα των Νιοβιδών.

Υπήρξε ένας επαναστάτης της αρχαίας ελληνικής τέχνης, αφήνοντας βαθιά τα ίχνη του στο πέρασμα του και δικαιολογημένα αποκαλείται ως ένας από τους επιφανέστερους καλλιτέχνες όλων των εποχών. 

Πηγές: «Παριανά» τεύχη 98, 115, 125

Η οδός ξεκινάει από την οδό «Ν/ρχου Βασιλείου Γράβαρη», έως την οδό «Νικολάου Μαλαγαρδή».

Χριστόδουλος Μαούνης

Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.