Οφείλουμε να δίνουμε το παρόν

> Απόψεις

«[…] Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια λέμε, γιατί να ξαναπάω σε Γενική Συνέλευση;», «Δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος, όποιος έχει, ας αναλάβει», «Τι; 10 ευρώ η ετήσια συνδρομή! Είναι πολλά χρήματα τις μέρες μας…».

Αυτά κι άλλα πολλά ακούγονται τα τελευταία χρόνια από γονείς, όσον αφορά στη συμμετοχή τους στους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Στους συλλόγους, δηλαδή, που ιδρύθηκαν, ώστε να δρουν επικουρικά στην καλύτερη λειτουργία των σχολείων. Τα σχολεία, όπου φοιτούν τα παιδιά μας. Το αποτέλεσμα σήμερα όμως, είναι λυπηρό. Οι ίδιοι οι γονείς αρνούνται τη συμμετοχή τους!

Ειρωνεία θα λέγαμε, ένας γονέας να μη συμμετέχει στο μοναδικό φορέα που του δίνει τη δυνατότητα να ανταλλάξει απόψεις, να εκφράσει τις απορίες του και να τις λύσει, να έχει ουσιαστικότερη επαφή με τους εκπαιδευτικούς, να ενημερωθεί και να έχει ενεργό  ρόλο στις ώρες που περνάει το παιδί του στο σχολείο.

Αντ’ αυτού, η μόνιμη κριτική σε όλους όσοι δίνουν χρόνο, από τον χρόνο που δεν έχουν -κι όχι μόνο- έξω από την πόρτα του σχολείου είναι πλέον η μόνιμη λύση! Η πλήρης αποστασιοποίηση -και ακόμη χειρότερα αδιαφορία- που φαίνεται να υπάρχει απέναντι στη μη συμμετοχή και δράση στους συλλόγους γονέων, είναι κομμάτι της γενικότερης αποχής – ανοχής που παρατηρείται σε σοβαρά θέματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, ως κοινωνία. Ως εκ τούτου, μόνο επικίνδυνο φαινόμενο των καιρών μας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η απαξίωση αυτού του θεσμού, μιας και είναι αδιανόητο να μη μας ενδιαφέρει να βοηθήσουμε ενεργά και συνεργατικά πάντα με τους εκπαιδευτικούς, στη στήριξη του σχολικού περιβάλλοντος. Κι όσο κι αν χρονίζουν ή κουράζουν κάποια θέματα, οφείλουμε να δίνουμε το παρόν, αφού εμείς -οι γονείς- είμαστε το πρότυπο -θέλουμε, δε θέλουμε- των παιδιών μας.

Τέλος, δεν μπορούμε να αγνοούμε -στο πλαίσιο λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος- το βήμα που μας δίνεται να εκφραστούμε στις γενικές συνελεύσεις, το δικαίωμα της συμμετοχής στα κέντρα λήψης αποφάσεων και τον έλεγχο της υλοποίησής τους.

Αγγελική Γ. Παυλάκη

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.