Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Οδός Αρίστανδρου

> Απόψεις

Ο πατέρας του Σκόπα, ο Αρίστανδρος, ήταν γλύπτης, σύγχρονος του μεγάλου Πολύκλειτου,

με τον οποίο συνεργάστηκε στις Αμύκλες για την κατασκευή του τροπαίου της νίκης στους Αιγός ποταμούς, όπως μας λέει ο Παυσανίας (3.18.8).

Ήταν υπεύθυνος για ένα από τα «θυσιαστήρια τρίποδα» που έκαναν οι Λακεδαιμόνιοι από τα λάφυρα της μάχης των Αιγός ποταμοί (405 π.Χ.) και αφιερώθηκαν στην Αμύκλα πόλη της αρχαίας Λακωνίας. Ο Αρίστανδρος έφτιαξε το άγαλμα γυναίκας με λύρα που παρίστανε τη Σπάρτη και ο Πολύκλειτος την Αφροδίτη, γνωστή ως «Αφροδίτη των Αμυκλών». Η συνεργασία του Αρίστανδρου με έναν από τους πιο διάσημους γλύπτες του 5ου αι. π.Χ., δηλώνει ότι και ο ίδιος ήταν ένας σημαντικός καλλιτέχνης της εποχής του.

Η οικογένεια του Αρίστανδρου φαίνεται πως διέθετε μια μακρά σειρά από καλλιτέχνες. Από τον Πλίνιο (Φυσ. Ιστορία, 34. 49-50) αναφέρεται ένας παλαιότερος Σκόπας, σύγχρονος του Μύρωνα και του Πυθαγόρα, ως γλύπτης που εργάστηκε αποκλειστικά σε χαλκό, ίσως ο παππούς του Σκόπα του 4ου αι. π.Χ.  Άλλοι δύο γλύπτες με τα ονόματα Σκόπας ο νεότερος (ΙΙ) και Αρίστανδρος, αντίστοιχα πατέρας και γιος μας είναι γνωστά από τους 2ο και 1ο αι. π.Χ.  Προφανώς πρόκειται για νεότερα μέλη της ίδιας διάσημης οικογένειας. Υπήρξε και άλλος Αρίστανδρος της ίδιας οικογένειας που έζησε τον 1ο αι. π.Χ. και εργάστηκε στη Δήλο, έχοντας αναλάβει την αποκατάσταση μερικών αγαλμάτων, τα οποία είχαν καταστραφεί κατά την διάρκεια του Μιθριδατικού πολέμου.

Πηγές: «Φυσιογνωμίαι της αρχαίας Πάρου», «Παριανά» τευχ. 62, 98

Η οδός ξεκινάει από την οδό «Σκόπα», έως το αδιέξοδο.

Χριστόδουλος Μαούνης

Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.