Κυπαρίσσι: Το δένδρο της θλίψης | Toυ Π. Δημόπoυλoυ

> Απόψεις

Το κυπαρίσσι, από την αρχαία Ελλάδα συμβόλιζε το πένθος.

Συνήθιζαν να κρεμούν κλαδιά κυπαρισσιού στις εξώπορτες των σπιτιών, μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου τους προσώπου. Γι’ αυτό μέχρι και σήμερα, το συναντάμε συχνά στα κοιμητήρια.

Κωνοφόρο αειθαλές φυτό, με 18 περίπου διαφορετικά είδη, που τα περισσότερα φτάνουν τα 30 μέτρα σε ύψος. Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό στη νότια Ευρώπη. Το βλέπουμε σε πάρκα, ακόμα και στους δρόμους. Το δε ξύλο του είναι καλής ποιότητας και το χρησιμοποιούμε στην επιπλοποιία. Στον τόπο μας, διακρίνεται μόνο ένα είδος που έχει δύο ποικιλίες, το ορθόκλαδο και το οριζοντιόκλαδο. Το ξύλο του κυπαρισσιού είναι εύοσμο και εύκαμπτο, γι’ αυτό το χρησιμοποιούσαν στη ναυπηγική, στην κατασκευή οικοδομημάτων και ξυλουργική, που η χρήση του συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Κατά την ελληνική μυθολογία, ο Κυπάρισσος ήταν ένας νέος όμορφος από την Κέα, που του άρεσε να ασχολείται με το κυνήγι. Ο θεός Απόλλωνας, τον συμπαθούσε ιδιαίτερα και του δώρισε ένα εξημερωμένο ελάφι για συντροφιά. Μια ημέρα ενώ κυνηγούσε, σκότωσε τον πιστό του φίλο κατά λάθος και θέλησε να αυτοκτονήσει. Ο θεός Απόλλωνας όμως τον λυπήθηκε και τον μεταμόρφωσε σε κυπαρίσσι. Ο Κυπάρισσος, ζήτησε ως χάρη τα δάκρυά του να κυλούν για πάντα, ως ένδειξη πένθους και θλίψης, για τον χαμό του αγαπημένου του φίλου. Το ρετσίνι που κυλάει από το δέντρο, λέγεται ότι είναι τα δάκρυα του νεαρού κυνηγού. Ενώ η μυτερή άκρη του δέντρου. Συμβολίζει το ακόντιο με το οποίο σκότωσε το ελάφι. Ακόμα και στα χριστιανικά χρόνια, υιοθετήθηκε η άποψη του πένθιμου αυτού δέντρου και συνέχιζε να φυτεύεται στα κοιμητήρια, στις αυλές των εκκλησιών, ενώ λέγεται ότι από το ξύλο του δέντρου αυτού ήταν φτιαγμένος ο σταυρός που μαρτύρησε ο Ιησούς.

Μια άλλη παράδοση, λέει ότι το κυπαρίσσι συνδέει τη γη με τον ουρανό και βοηθάει να ανέβουν οι ψυχές στα επουράνια. Πολλά είναι δε ακόμα τα οφέλη του κυπαρισσιού στην καθημερινότητα μας. Ως βότανο και πίνοντας το ως αφέψημα, μπορεί να σταματήσει την τριχόπτωση και να σκουρύνει τα μαλλιά, χρησιμοποιώντας το μαζί με ξύδι λούζοντας τα μαλλιά μας. Ακόμα κλαδιά από κυπαρίσσι κρεμούν στις εισόδους των σπιτιών τους για να διώχνουν τις μύγες και τα κουνούπια.

Έχει στυπτικές και ψυκτικές ιδιότητες και τα φύλλα του πίνονται μαζί με γλυκό κρασί και ωφελεί, στις καταρροές της κύστης και τη δυσουρία. Τονωτικό των φλεβών και πολύτιμο για τις αιμορροϊδες. Βοηθάει ακόμα στους κιρσούς και για τους ρευματισμούς. Ο κηποτέχνης όταν το φυτέψει σε πυκνές σειρές, θα δημιουργήσει ιδεώδεις φράχτες και ανεμοθραύστες.

Παναγιώτης Δημόπουλος

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.