Σαν να μην πέρασε μια μέρα… | Του Θ. Μαρινόπουλου

> Απόψεις

Πριν από λίγες μέρες με επίκαιρη ερώτηση του στο κοινοβούλιο, βουλευτής της μείζονος αντιπολίτευσης ρώτησε τον αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα σχετικά με την έγκριση εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων,

που προκαλούν ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες στις Κυκλάδες.

Η απάντηση ήταν αυτολεξεί η εξής: «Υπάρχουν διαδικασίες νόμιμες, μέσω των οποίων προχωρούν αυτές οι επενδύσεις. Αυτές δεν μπορούμε να τις παρακάμψουμε, ούτε μπορούμε ξαφνικά κάτι που έχει αδειοδοτηθεί νομίμως να το σταματήσουμε».

Και συνέχισε ο υφυπουργός περιβάλλοντος τονίζοντας ότι «όντως το τοπίο είναι ιδιόμορφο (λέξη που βρήκε) και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα ίδια κριτήρια με αυτά άλλων περιοχών».

Δηλαδή με λίγα λόγια μας είπε, αναγνωρίζοντας ότι θα καταστραφούν οικολογικά και οικονομικά τα νησιά μας, ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να προστατέψει όλα αυτά τα οποία έχει ορκιστεί ότι θα προστατεύει τηρώντας το Σύνταγμα. Όλα αυτά βέβαια είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις». Άλλωστε εντός του έτους θα φέρουν το νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπου μπορούν αν θέλουν να νομοθετήσουν την προστασία των μικρών νησιωτικών περιοχών. Αλλά πως να στεναχωρήσουμε τους φίλους «επενδυτές».

Η ίδια ακριβώς εικόνα, με τις ίδιες ακριβώς απαντήσεις (κι όταν λέμε ακριβώς, κυριολεκτούμε) υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια με οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Και τότε και τώρα δε θέλαμε να δυσαρεστήσουμε τους φίλους μας εντός και εκτός και τότε και τώρα περιμέναμε ειδικά χωροταξικά και τότε και τώρα χαϊδεύουμε τα αυτιά των νησιωτών λέγοντας τους ότι έχουν δίκιο αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Αναμένοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (με όσες ελπίδες για θετικό αποτέλεσμα κι αν υπάρχουν) δεν πρέπει να εφησυχάζουμε διατηρώντας την αγωνιστική διάθεση που δείξαμε και τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί όπως φαίνεται οι «μάχες» θα δοθούν στο λιμάνι.

Αθανάσιος Μαρινόπουλος

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.