Στον ελεύθερο χρόνο μου… | Της Ελ. Χανιώτη

> Απόψεις

Χόμπι είναι οποιοδήποτε δραστηριότητα προσφέρει ικανοποίηση, χαλάρωση και ευχαρίστηση.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει ενδιαφέροντα εκτός δουλειάς, και στην προκειμένη περίπτωση εφόσον μιλάμε για παιδιά, εκτός σχολείου. Είτε αυτά είναι ο αθλητισμός, η μουσική, η ζωγραφική, είτε κάτι πιο συνηθισμένο, όπως οι βόλτες και το σινεμά. Χόμπι είναι οτιδήποτε γεμίζει τον ελεύθερο χρόνο με τρόπο τέτοιο, που καταπολεμάται η ανία και «γεμίζει» η ψυχή.

Το ερώτημα είναι, στην εποχή που ζούμε, πόσο ελεύθερο χρόνο έχουν τα παιδιά; Και πόσο πρόθυμοι είμαστε εμείς να στηρίξουμε τις επιλογές τους, και το κυριότερο, να τις κατανοήσουμε;

Πέτρος, ο συνεσταλμένος: «Στον ελεύθερο χρόνο μου, μου αρέσει να τραγουδάω κυρίως. Μου αρέσει γιατί μέσα από τη μουσική μπορώ να εκφράσω πολλά που δε μπορώ με λόγια. Ιδιαίτερα μου αρέσει να παίζω και σαντούρι όταν τραγουδάω. Οι γονείς μου ευτυχώς είναι πέρα για πέρα θετικοί σ’ αυτό γιατί ξέρουν ότι το αγαπάω. Όταν παίζω ηρεμώ, χαίρομαι γιατί απλά μου αρέσει η μουσική. Δε θα ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά, αλλά θα μου άρεσε να συνεχίσω να παίζω κι όταν μεγαλώσω. Γιατί η μουσική έχει το προνόμιο να εκφράζει πάρα πολλά συναισθήματα τα οποία τα λόγια δεν εκφράζουν».

Μαρία, η καλλιτέχνιδα: «Αγαπώ το make up και γενικά τα καλλυντικά. Το δωμάτιό μου είναι γεμάτο με τέτοια. Οι γονείς μου γνωρίζουν την αγάπη που έχω γι’ αυτά αλλά κατά βάθος πιστεύω ότι δε θέλουν να ασχοληθώ στο μέλλον με την αισθητική. Το ίδιο και οι γιαγιάδες και οι παππούδες μου. Δεν ξέρω γιατί το να αρέσει σε κάποιον να βάφεται και να «φτιάχνεται» είναι κακό ακόμα και σήμερα. Οι περισσότεροι το θεωρούν περίεργο αυτό το επάγγελμα γιατί δεν είναι επιστημονικό. Συνήθως οι μεγάλοι θεωρούν πιο σημαντικές τις επιστήμες και αν ακούσουν ότι κάποιος σπούδασε αισθητική τον θεωρούν αγράμματο και ότι επέλεξε αυτό το επάγγελμα γιατί δε μπορούσε να περάσει σε άλλες πιο «υψηλές» σχολές. Εγώ όταν βάφω τις φίλες μου νιώθω μια ελευθερία και μου αρέσει πάρα πολύ. Ό,τι και να μου πουν δε θα αλλάξει τίποτα γιατί μου αρέσει το μακιγιάζ και δεν μπορεί κανείς να το αλλάξει αυτό».

Νίκος, το «μέταλλο»: «Η μουσική για μένα είναι ένα εναλλακτικό μέσο έκφρασης, ιδίως για εσωστρεφείς και ντροπαλούς ανθρώπους όπως εγώ. Πιο συγκεκριμένα η μέταλ μουσική. Όταν ασχολούμαι είτε σε επίπεδο εξάσκησης, είτε ακούσματος, αισθάνομαι ότι εξερευνώ τις δικές μου ικανότητες. Είναι ένα κίνητρο να προχωρώ μπροστά και να ξεπερνάω τα εμπόδια που συναντώ. Μου αρέσει πολύ το γεγονός ότι είμαι ελεύθερος να χρησιμοποιώ τη φαντασία μου και τη δημιουργικότητά μου. Δεν έχω όρια κι αυτό με εκπλήσσει, και προσπαθώ να το εκμεταλλευτώ στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Αυτό που μου αρέσει στη μέταλ είναι το γεγονός ότι μέσω αυτού του είδους μπορώ και εκφράζομαι. Οι «παραμορφωμένες» κιθάρες, το μπάσο και η δουλειά των ντραμς μου δίνουν ένα αίσθημα πληρότητας. Και οι στίχοι, που τις περισσότερες φορές είναι αριστουργήματα, δίνουν άλλο επίπεδο σ’ αυτό το είδος».

Στέφανος, το παιδί των λουλουδιών: «Θα ήθελα πολύ να κάνω πεζοπορία σε όλη την Πάρο. Μου αρέσει να είμαι κοντά στη φύση αν και δεν είμαι όσο θα ήθελα. Δυστυχώς δεν έχει τύχει να μπορέσω να πάω μαζί με κάποιο γκρουπ για πεζοπορία, και δεν έχω και φίλους που θέλουν να απολαύσουν τη ζωή με τον ίδιο τρόπο. Όταν είμαι έξω, στη φύση, νιώθω ένα απερίγραπτο συναίσθημα, χαλαρώνω, ηρεμώ, σκέφτομαι καθαρά. Θα μου άρεσε να πηγαίνω έστω με τους γονείς μου, αλλά δεν υπάρχει χρόνος. Και που τους το έχω πει δηλαδή δεν έχουμε πάει ακόμα».

Ειρήνη, η γυριστρούλα: «Δεν ξέρω αν είναι χόμπι, αλλά μου αρέσει να πηγαίνω βόλτες με τις φίλες μου. Να ξεφεύγω από τη ρουτίνα και το διάβασμα, και να περνάω χρόνο με ανθρώπους που με κάνουν να γελάω και να ξεχνάω τα προβλήματα της καθημερινότητας. Όταν είμαι με την παρέα μου νιώθω ευτυχισμένη. Μου αρέσει να μιλάμε για διάφορα θέματα και δε θεωρώ ότι είναι  «χάσιμο χρόνου» γιατί καλύτερα να είσαι έξω, παρά κλεισμένος σε ένα σπίτι μπροστά στην τηλεόραση».

Βασίλης, ο ανήσυχος: «Εγώ θεωρώ χόμπι κάτι που κάνω και περνάει η ώρα μου όμορφα και γρήγορα. Μου αρέσει να βλέπω βίντεο διάφορων ανθρώπων στο youtube, κάτι που κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί. Με ρωτάνε γιατί σπαταλάω το χρόνο μου έτσι, μου λένε να πάω να διαβάσω και πως δε μου προσφέρει τίποτα να βλέπω «βλακείες», να πάω για ύπνο για να μη χάσω την πρώτη ώρα και πως εφόσον έχω ελεύθερο χρόνο, καλύτερα να διαβάσω αρχαία. Το θέμα είναι πως αυτός ο ελεύθερος χρόνος δεν περίσσεψε. Πιέστηκα για να τον δημιουργήσω. Εγώ λοιπόν ρωτάω τους μεγάλους: Αυτές οι σειρές που παρακολουθείτε μανιωδώς και είστε μπροστά στην τηλεόραση με τις ώρες, τι σας προσφέρουν; Γιατί δεν κάνετε κάτι πιο χρήσιμο, όπως το να πλέξετε; Μήπως γιατί κι εσείς τις ώρες που σας περισσεύουν θέλετε  να τις περάσετε χωρίς πίεση, κάνοντας κάτι που σας χαλαρώνει; Δεν είστε μηχανές για να δουλεύετε όλη μέρα. Ούτε κι εμείς όμως, που κοντεύουμε να «κάψουμε φλάντζα» από το διάβασμα».

Ο ελεύθερος χρόνος είναι απαραίτητος για όλους. Και είναι επιλογή του καθενός πώς θα τον αξιοποιήσει. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά. Εκείνα πάντα ενδιαφέρονται να μάθουν κάτι καινούριο, αλλά χρειάζονται καθοδήγηση και παρότρυνση μέχρι να ανακαλύψουν αυτό που πραγματικά τους χαρίζει ευτυχία. Υπάρχουν πολλά ταλέντα που ίσως ποτέ δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να αναπτυχθούν, ακόμα και να ανακαλυφθούν. Και υπάρχουν κι άλλα που  ανακαλύφθηκαν  νωρίς, αλλά ντράπηκαν ή φοβήθηκαν να αποκαλυφθούν. Για το τέλος, αφήνω τις απαντήσεις των παιδιών που είχαν χόμπι, αλλά λόγω διαβάσματος και φροντιστηρίων τα παράτησαν. Και αναρωτιέμαι, αν το σύστημα ήταν διαφορετικό, κι αν στο σχολείο παίρναμε τις γνώσεις που έπρεπε, μήπως υπήρχαν λιγότερα πιεσμένα παιδιά, με περισσότερο πολύτιμο χρόνο και περισσότερη χαρά;

Μιχάλης: «Δεν έχω χόμπι, μόνο διάβασμα».

Ελένη: «Δεν έχω ύπνο, γιατί ακόμα δεν έχω κατασταλάξει τι ακριβώς θα κάνω τον Ιούνιο που τελειώνω».

Δημήτρης: «Έκανα γυμναστική αλλά τη σταμάτησα γιατί έχω πολλά μαθήματα».

Στέλλα: «Μόνο διάβασμα. Και καμιά  βόλτα που και που, να ξεσκάω».

Ελευθερία Χανιώτη

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.