Κλιματική αλλαγή | Του Π. Δημόπουλου

> Απόψεις

Πολλά τα άρθρα που έχουν γραφτεί, για την κλιματική αλλαγή.

Πολλά τα άρθρα που έχουν γραφτεί, για την κλιματική αλλαγή.

Πολλοί οι τίτλοι που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, όπως: «Η κλιματική αλλαγή συντελείται ήδη», «Η απάτη του αιώνα», «Το παραμύθι της κλιματικής αλλαγής», «Ο πλανήτης καταστρέφεται», «Μεγάλες μπίζνες πίσω από το παραμύθι της κλιματικής αλλαγής» και πολλά άλλα.

Κάποια εναντιώνονται σε κάποια άλλα, κάποια γράφουν αλήθειες, κάποια εξυπηρετούν συμφέροντα μεγάλων εταιρειών, κάποια άλλα πάλι έχουν γραφτεί κατά παραγγελία κάποιων πολυεθνικών. Τι είναι αλήθεια, τι είναι ψέματα, μήπως όλοι υπερβάλουν; Ο αναγνώστης πολλές φορές μπερδεύεται, τη στιγμή που όλα είναι αποτελέσματα ερευνών επιφανών και διακεκριμένων επιστημόνων. Τι να πιστέψουμε; Τι να απορρίψουμε;

Η λογική λέει ότι η αλήθεια πρέπει να βρίσκεται κάπου στη μέση. Ή αν θέλετε δεν καταλήγουμε, απλώς κρατάμε κρατούμενα που θα ξεδιπλώνονται όσο κυλά η ζωή μας και το κλίμα συνεχίζει να επιβαρύνεται και τα όποια συμπεράσματα αφήνονται στου καθενός μας τη λογική. Σίγουρα όπου υπάρχει ο παράγων άνθρωπος, θα υπάρχει και η «μπίζνα». Και μπίζνες υπάρχουν και από τις δύο πλευρές (υποστηρικτές της κλιματικής αλλαγής, ή μη). Εν τω μεταξύ, καθόσον εμείς συνεχίζουμε να διαφωνούμε, οι θερμοκρασίες αυξάνονται, τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων αλλάζουν, οι παγετώνες και το χιόνι λιώνουν και η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Πυρκαγιές κατακαίγουν εκτάσεις εκατομμυρίων στρεμμάτων στη Σιβηρία, καύσωνας χτυπά χώρες της βόρειας Ευρώπης, που δεν ήξεραν τι θα πει ζέστη, πλημμύρες καταστρέφουν χώρες του νότου (όπως και η δική μας), αφήνοντας νεκρούς και δημιουργώντας απίστευτες καταστροφές. Ο περασμένος Ιούλιος καταγράφτηκε ως ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Όταν η Αρκτική έχει φτάσει να σημειώνει ανοιξιάτικες θερμοκρασίες (κοντά στους 20 βαθμούς) και η Σιβηρία να καίγεται, λόγω αφύσικα υψηλής θερμοκρασίας και ξηρασίας, δεν είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά; Και τα ρεκόρ θα συνεχίζουν να καταρρίπτονται, όπως επισημαίνουν πολλοί επιστήμονες. Και αν ακόμα η αύξηση της θερμοκρασίας, δεν οφείλεται τόσο στην ανθρώπινη δραστηριότητα από αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου, ως αποτέλεσμα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, (ή έστω είναι μικρή η επιβάρυνση αυτή) υπάρχει κανείς να πιστεύει, ότι η κλιματική αλλαγή είναι παραμύθι;

Όσοι ισχυροί αυτού του πλανήτη, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι επινόηση κάποιων αναξιόπιστων επιστημόνων και με πρωταρχικό μέλημα το κέρδος, αρνούνται να αλλάξουν οτιδήποτε στον τρόπο που κάνουν μπίζνες, παράγουν, εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους και ούτω καθεξής, οφείλουν να αντιληφθούν, ότι πολύ σύντομα, το κόστος της αντιμετώπισης των συνεπειών της εν εξελίξει καταστροφής, θα είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος της αναπροσαρμογής, που τώρα προσπαθούν να αποφύγουν.

Το ευχάριστο είναι, ότι η Ε.Ε. στο πλαίσιο των πολιτικών για το κλίμα και την ενέργεια, έχει δεσμευτεί να μειώσει μέχρι το 2030, τις εκπομπές αυτές της επικράτειάς της, μέχρι και 40% σε σύγκριση με το 1990.

Παναγιώτης Δημόπουλος

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.