Η ζωή του Θύμιου είναι ένας φάρος.Του Σ. Χουλιάρα

> Απόψεις

Όλα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν για το Θύμιο ήταν έτσι. Τίποτα παραπανίσιο. Τίποτα ψεύτικο.Γιατί ο Θύμιος Μαύρης ήταν Κομμουνιστής.

Όλα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν για το Θύμιο ήταν έτσι. Τίποτα παραπανίσιο. Τίποτα ψεύτικο.Γιατί ο Θύμιος Μαύρης ήταν Κομμουνιστής.

Ήταν τύχη να τον έχεις σύντροφο. Ήταν τιμή να τον έχεις αντίπαλο. Ξεχώριζε για το ύφος, το ήθος, την ευγένεια, την υπομονή, την αλληλεγγύη ενός αληθινού κομμουνιστή.

Του ανθρώπου που γνώριζε πώς να προσεγγίσει, να ακούσει, να συζητήσει, να επιχειρηματολογήσει, να κερδίσει. Και όταν χρειαζόταν, να αποστομώσει αφοπλιστικά τα κοροϊδευτικά σχόλια περί «των τελευταίων ρομαντικών», που διάφοροι κατά καιρούς αποτολμούσαν. Η ζωή του Θύμιου είναι ένας φάρος. Ένα μέτρο σύγκρισης. Μια ώθηση κι ένα ερέθισμα για ποιοτική άνοδο.

Μια πρόταση για την καθημερινή λειτουργία του ανθρώπου, για την οργάνωση μιας άλλης κοινωνίας «για την καινούργια γέννα, που όλο την περιμένουμε και όλο κινάει για να’ ρθει κι όλο συντρίμμια γίνεται στο γύρισμα των κύκλων» όπως λέει ο ποιητής.

Ο χαμογελαστός κομμουνιστής συμπατριώτης μας Θύμιος Μαύρης ξεχώριζε.

Άρχοντας στην ψυχή, λεβέντης στην εμφάνιση, ένοιωθε άνετα μόνο μέσα και δίπλα στο λαό. Αθόρυβος, μα ουσιαστικός και συνάμα αποτελεσματικός. Κουβάλαγε περήφανα στους ώμους την ιδεολογία του και τη συστράτευση στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, χωρίς καμιά επαναστατική αλαζονεία σε κατακτούσε και μετά θυμόσουν ότι ήταν κομμουνιστής, ότι σαν τον Θύμιο υπήρχαν και υπάρχουν πολλοί κομμουνιστές.

«Έφυγε» σε μια στιγμή που χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν τον Θύμιο:

Ασυμβίβαστους, ακούραστους, με ανοιχτή και διαλεχτική σκέψη, χωρίς αγκυλώσεις, τσιτάτα και ρουτίνες, ανθρώπους που ακριβώς η συνέπεια τους στη θεωρία και την πράξη, το ήθος και η ευγένειά τους μπορούν να δώσουν πραγματικά κομμουνιστική προοπτική – και όχι σοσιαλισμό του γραφείου και της πολυθρόνας.

Άνθρωποι που ακτινοβολούν την ιδεολογία, την ηθική, την ανθρωπιά και την ποιότητα του πραγματικού σοσιαλισμού, και που γι’ αυτό μπορούν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη σε ευρύτερα πλαίσια της Αριστεράς και να συσπειρώσουν στον κοινό Αγώνα. 

Ο σύντροφος Θύμιος Μαύρης ήταν φτιαγμένος από την σπάνια στόφα, με την οποία φτιάχνονται – όπως θα’ λεγε ο Μαγιακόφσκι – οι «ανθρώπινοι άνθρωποι». 

Μας άφησε το όραμα του πραγματικού κομμουνιστή – λαϊκού αγωνιστή. Ελάχιστο χρέος όλων μας να διδαχτούμε από αυτόν και να συνεχίσουμε…

Σωτήρης Χουλιάρας

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.