Κορονοϊός: Στο πρώτο επίπεδο πάμε… καλά. Στο δεύτερο; | Toυ Σ. Χουλιάρα

> Απόψεις

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε στην επιδημική φάση εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Αυτό επιβεβαιώνεται πρώτα και κύρια από την ανακήρυξη «πανδημίας» από τον ΠΟΥ και από τον αυξημένο αριθμό «ορφανών» κρουσμάτων στη χώρα μας.

Αυτό σημαίνει ότι ο ιός υπάρχει πλέον και μεταδίδεται στον πληθυσμό, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στα εγγενή του χαρακτηριστικά με κύριο την υψηλή μεταδοτικότητα. Η επιδημική φάση εξάπλωσης του κορονοϊού προσδίδει εξ αντικειμένου νέα χαρακτηριστικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού και των επιπτώσεών του.

Σε πρώτο επίπεδο, συνεχίζονται τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού στον πληθυσμό, όπως και στην αρχική φάση των πρώτων σποραδικών και ιχνηλατήσιμων κρουσμάτων. 

Αυτά περιλαμβάνουν, 

-την αποτροπή μετάδοσης της νόσου με περιορισμό του συνωστισμού και των επαφών, 

-την καθαριότητα και υγιεινή, 

-την απομόνωση των ύποπτων περιστατικών και των νοσούντων, με τα οποία ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού έχει συμμορφωθεί ή προσαρμόζεται, έστω και με δυσκολίες, συνεχώς.

Με αυτή την έννοια, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, η οποία αποτελείται από γενικά υγιείς ανθρώπους που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ενδιαφέρεται όχι μόνο να μην «κολλήσει» τον ιό για να μην αρρωστήσουν οι ίδιοι (ο ιός έχει πολύ χαμηλά ποσοστά σοβαρής νόσου σε νέες ηλικίες και στους υγιείς), αλλά κυρίως να μην «κολλήσει» για να μην μετατραπεί σε φορέα του ιού προς ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού και προς τις ευπαθείς ομάδες.

Το δεύτερο, και βασικότερο πλέον, επίπεδο αντιμετώπισης του ιού είναι η ετοιμότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας να αντιμετωπίσει τους ασθενείς που θα νοσήσουν από μέτρια έως βαριά. Στην τρέχουσα περίοδο, επομένως, κρίνεται κυρίως η αποτελεσματικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας να κάνει τη διαλογή, νοσηλεία, αντιμετώπιση και υποστήριξη των βαρέως νοσούντων.Στο επίπεδο αυτό, δυστυχώς, οι χρόνιες παθογένειες του συστήματος υγείας, όπως διαμορφώθηκαν από τις πολιτικές υποχρηματοδότησης - εμπορευματοποίησης, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, πρέπει να αναστραφούν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Τα απαραίτητα μέτρα για την ταχύτατη ανασύνταξη και ισχυροποίηση του δημόσιου συστήματος δεν μπορούν να στηριχθούν σε γενικά διαγγέλματα περί ατομικής ευθύνης και «να βάλουμε όλοι πλάτη». 

Στην επιδημική φάση εξάπλωσης του κορονοϊού, ο ρόλος της κυβέρνησης δεν μπορεί να περιορίζεται ουσιαστικά σε εκκλήσεις για παραμονή στο σπίτι, αλλά έχει τεράστιες ευθύνες για την υλοποίηση άμεσων μέτρων που θα έχουν πρακτικό και μόνιμο αντίκρισμα στην πλήρη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας. 

Στην επιδημική φάση εξάπλωσης του ιού, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί ετοιμότητας του απαξιωμένου δημόσιου συστήματος υγείας είναι επικίνδυνες για την υγεία του λαού.

Η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας του νησιού μας έρχεται να επιβεβαιώσει την πανελλαδική αρνητική πραγματικότητα. Οι επόμενες μέρες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα είναι πολύ σημαντικές για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε την περαιτέρω διασπορά του ιού.

 Εδώ και τώρα, λοιπόν, είναι επείγουσα ανάγκη το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του να απαιτήσει από την κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας, θωρακίζοντας το Κέντρο Υγείας του νησιού και το ΕΚΑΒ. Αρκετά έχει πληρώσει και πληρώνει ο Παριανός λαός το γυμνό, διάτρητο και αδύναμο Δημόσιο Σύστημα Υγείας του νησιού.

Σωτήρης Χουλιάρας

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.