Πανδημία: Και τώρα τι; /του Δ.Μ.Μ.

> Απόψεις

Ο τουρισμός άμεσα ή έμμεσα αγγίζει σχεδόν το 90% της οικονομίας του νησιού.

Σε κανέναν μπορεί να μην αρέσει αυτό –και έτσι είναι-, αλλά είναι μία πραγματικότητα. Ίσως τώρα και ουσιαστικά τον χειμώνα 2020-2021 θα κατανοήσουν πολλοί και τη σημασία που έχει η ύπαρξη του αγροτικού συνεταιρισμού της Πάρου.

Αντιγράφοντας ένα πρόσφατο άρθρο της καθηγήτριας οικονομικών στο Πάντειο πανεπιστήμιο, Μαρίας Καραμεσίνη, σημειώνω: «Ο τουρισμός υπό τη στενή έννοια (καταλύματα και επισιτισμός) παράγει το 13% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ με τους πολλαπλασιαστές του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ (2,2 έως 2,65), φτάνει μέχρι το 30% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στον τομέα αποτελούν 11% έως 26% της συνολικής απασχόλησης».

Ακόμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, υπάρχει εκτίμηση για μείωση έως 80% των τουριστών στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ γίνεται λόγος για 10% ύφεση στη χώρα μας, λόγω ακριβώς της μεγάλης εξάρτησης που έχει η οικονομία από τη «βιομηχανία» του τουρισμού. Αν λοιπόν υπάρξει ύφεση κατά 10% στην Ελλάδα, τότε ποια θα είναι η ύφεση στην Πάρο και την Αντίπαρο που εξαρτώνται από τον τουρισμό κατά 90%! Ακόμα, καλό θα ήταν να πάψουν ορισμένοι να πιπιλίζουν την καραμέλα ότι «εμείς εδώ είχαμε λιγότερα κρούσματα και θα μας προτιμήσουν», γιατί με μία και μόνη απλή ανάγνωση σε σχετικούς καταλόγους σε όλον τον κόσμο θα δουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι, ακόμα και στα Βαλκάνια… Θυμίζω ακόμα, ότι οι πέντε βασικές χώρες που δέχεται η Ελλάδα τουρίστες, δηλαδή, η Αγγλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, έχουν το μεγαλύτερο υγειονομικό πρόβλημα και άρα οι αφίξεις, έστω και Ιούλιο – Αύγουστο, θα περιοριστούν κατά πολύ. Επίσης, οι συγκεκριμένες χώρες προωθούν τον δικό τους εσωτερικό τουρισμό αποτρέποντας τη μετακίνηση των πολιτών τους στο εξωτερικό…

Ομοίως το story περί εσωτερικού τουρισμού με προγράμματα του ΟΑΕΔ μου φαντάζει αστείο, αφού η όλη η ιστορία «ανακυκλωμένου» χρήματος φορολογουμένων μου θυμίζει τους Χιούι, Λιούι, Ντιούι στα Μίκυ Μάους, που έχοντας ένα κέρμα -που από τον ένα πήγαινε στον άλλο- αγόραζαν τις δικές τους λεμονάδες στον πάγκο που είχαν στήσει και στο τέλος πίστευαν ότι έχουν κάνει μεγάλη είσπραξη!

Το ίδιο θυμηδία προκαλούν το να δοθούν χρήματα από τον κορβανά του ΕΣΠΑ για προγράμματα τουρισμού, ουσιαστικά για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων. Έτσι απλά να ρωτήσω αν τα χρήματα του ΕΣΠΑ κατευθυνθούν στις επιχειρήσεις του τουρισμού, τι θα μείνει για τους άλλους κλάδους και ιδιαίτερα τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα.

Οικονομική ενίσχυση και φυσικά πρέπει να υπάρξει σε μισθωτούς, μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους, αλλά κυρίως πρέπει να υπάρξουν μέτρα, για τα οποία η κυβέρνηση ως σήμερα δεν έχει καμία σκέψη.

Δ.Μ.Μ.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.