Τάξις και Ηθική! / Του ∆ΗΜΗΤΡΗ Μ. ΜΠΕΛΕΓΡΗ

> Απόψεις

 Όλοι θυμόμαστε στο σήριαλ «το καφέ της Χαράς», τον θρυλικό δήμαρχο Περίανδρο Πώποτα ( Χ. Ρώμας), στο φανταστικό χωριό της Αρκαδίας, Κολοκοτρωνίτσι.

Ο Πώποτας, προσπαθούσε να επιβάλει την αρχή: «Τάξις και Ηθική», καθώς ήταν πολέμιος του εκσυγχρονισμού και θεωρούσε μόλυνση το νέο.
Όλοι όμως θυμόμαστε ότι ο Πώποτας «θρυμμάτιζε» κάθε ηθική αξία και έκανε οτιδήποτε περνούσε από το χέρι του προκειμένου να γίνει το δικό του, και να περάσει τη δική του άποψη.

Στην Πάρο του 21ου αιώνα έχουμε σήμερα μία δημοτική αρχή που ενίοτε προσπαθεί για το καλύτερο.
Δε μηδενίζω τίποτα και φυσικά επί των ημερών του σημερινού δημάρχου έχει γίνει μία προσπάθεια, άσχετα αν αυτή έχει πετύχει ή έχει πολύ δρόμο μπροστά της.
Από την άλλη πρέπει να γράψω ότι η σημερινή δημοτική αρχή δε διαφέρει σε τίποτα από τα όσα συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Θα υποστήριζα ότι είναι μία αντιγραφή της κυβέρνησης της ΝΔ, σε σμίκρυνση φυσικά στον δήμο μας. Κύριο πρόβλημα του σημερινού δημάρχου είναι να είναι καθημερινά κεντρικό πρόσωπο σε ό,τι κι αν γίνεται στο νησί.
Κάπως έτσι βγήκαν και τα ανέκδοτα για την ταυτόχρονη παρουσία του σε εκδηλώσεις, γάμους, κλπ. Από την άλλη έχει μία μανία σε κάθε έντυπο, σε κάθε ηλεκτρονικό Μέσο, σε κάθε αναφορά που γίνεται να υπάρχει μία φωτογραφία του.
Κάπως έτσι φτάσαμε πριν λίγα χρόνια να εκδώσει ο δήμος εφημερίδα, όπου μέσα σ’ ένα οχτασέλιδο έντυπο υπήρχαν 14 φωτογραφίες του!
Επειδή είχα διαβάσει την ελληνική έκδοση της «Πράβντα», που ήταν όργανο της κεντρικής επιτροπής του Κουμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, θυμούμαι καλά ότι τόσες φωτογραφίες του Μπρέζνιεφ, δεν υπήρχαν…
Ακόμα, ο δήμαρχος Πάρου έχει την αφέλεια να πιστεύει ότι όχι μόνο μπορεί να «σβήσει» οικονομικά την εφημερίδα που εργάζομαι χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, αλλά ακόμα ότι μπορεί να είναι και «αρχισυντάκτης» ειδήσεων σε μία εφημερίδα που έχει ιστορία πολλά χρόνια περισσότερα από τη δική του ηλικία.
Μόνο που η «Φ.τΠ.», δεν είναι απλά μία εφημερίδα, αλλά είναι αυτή στην οποία ανατρέχει κάθε ερευνητής για να μάθει την ιστορία του νησιού τα τελευταία 75 χρόνια…

Αν καταλάβει την τελευταία πρόταση ο κ. δήμαρχος, ίσως τότε να κατανοήσει ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα έχει δει να αλλάζουν δεκάδες δήμαρχοι και άρχοντες της τοπικής διοίκησης –και όχι μόνο-, αλλά αυτή παραμένει μόνιμα στην ιστορία του τόπου!
Επειδή, η ιστορία του οικονομικού αποκλεισμού των δύο Μέσων (έντυπη και ηλεκτρονική «Φωνή της Πάρου» και «fi leleutheros.net»), περιλαμβάνει και προσωπικά την αφεντιά μου, να συμπληρώσω και κάτι άλλο.

Ο «Fileleutheros» ήταν η πρώτη ηλεκτρονική παραπολιτική έκδοση με αποκλειστικά παριανές ειδήσεις στο διαδίκτυο. Το 2007 που ξεκίνησε, η παρακολούθηση ειδήσεων μέσω του διαδικτύου ήταν μόνο για τους μύστες της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας. Όσο και αν ακούγεται βαρύγδουπο έχω την πεποίθηση ότι ο θεσμός της δημοκρατίας στο νησί μας αυτή τη στιγμή μπάζει νερά, καθώς η δημοτική αρχή επιμένει να επιδοτεί μηνιαίως τοπικά ΜΜΕ πλην φυσικά «Φωνή» και «Φιλελεύθερο».
Ακόμα, πρέπει να κατανοήσει ο κόσμος ότι όλοι οι δημοσιογράφοι –που καλά κάνει ο πολίτης και φωνάζει σε διαδηλώσεις «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι»- δεν είναι όλοι ίδιοι και δεν είναι όλοι με μισθούς τηλεοπτικών παρουσιαστών.
Υπάρχουν και δημοσιογράφοι που δουλεύουν για το μεροκάματο, άσχετα των σπουδών και των γνώσεων που μπορεί να έχουν, και δημοσιογράφοι που προσπαθούν για την είδηση προς τους αναγνώστες. Τέλος, μία υπενθύμιση προς το αναγνωστικό κοινό.

Ο οικονομικός αποκλεισμός των δύο Μέσων δεν εξυπηρετεί κανέναν. Τον λόγο πλέον έχουν οι πολίτες και οι πολιτικοί φορείς του νησιού, που θα κρίνουν αυτές τις επιλογές

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.