Το θάρρος της γνώμης και της συγνώμης. / Της Κατερίνας Βιτζηλαίου

> Απόψεις

Τις τελευταίες μέρες, εμείς οι εδώ Παριανοί πολίτες, γινόμαστε μάρτυρες έντονων αντιπαραθέσεων, ένθεν κακείθεν, εντός της πλειοψηφούσας στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, παράταξης.

 

Δεν θα σταθώ στο τι έγινε, τι οδήγησε τον κάθε ένα να αντιπαρατεθεί με την ηγεσία της δημοτικής αρχής, ο καθένας όπως είναι φυσικό, θεωρεί από τη μεριά του ότι έχει δίκιο. Θα προσθέσω μόνο, ότι έχει και αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του. Ανώφελη η αναπαραγωγή του ιστορικού, κουράζει. Ο κάθε ένας από εμάς, λίγο έως πολύ, γνωρίζει ποιος λέει τι, πώς το λέει, και εικάζει για το τι θέλει ο καθένας να πετύχει.

Θα παραλείψω προς το παρόν, τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής καθώς και τον τρόπο διαχείρισης από μέρους της θεμάτων επιτακτικών ή μη, κατά τον πρώτο χρόνο της επανεκλογής της. Ο μόνος που έχει δικαίωμα να κρίνει είναι ο νοήμων παριανός λαός, που ψηφίζει ή καταψηφίζει πολιτικές, συνδυασμούς, αποτελέσματα των πράξεων.

Και στη δημοκρατία ευτυχώς, εκτός του ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΙΕΞΟΔΑ, ο καθένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος.

Η υποφαινόμενη, έχει πολλές φορές, κατά το παρελθόν, τοποθετηθεί σε θέματα που άπτονται του γνωστικού της αντικειμένου και του ενδιαφέροντός της, ευρισκόμενη σε αντίθεση με τη δημοτική παράταξη, ως προς τις πρακτικές της. Προλαβαίνω να επισημάνω : αντίθετη – όμως όχι απέναντι. Άλλωστε ο διάλογος είναι το μόνο όπλο της δημοκρατίας. Διάλογος σημαίνει συνδιαλέγομαι με επιχειρήματα, κι όχι με ύβρεις ή με απώλεια ψυχραιμίας, ή κενές ενδιαφέροντος, κινήσεις εντυπωσιασμού.

Τι πιο δημοκρατικό, τι πιο ωραίο να λες τη γνώμη σου, με την ελπίδα ότι έχεις συνεισφέρει κι εσύ στο γενικό καλό για το οποίο εξέθεσες τον εαυτό σου στις εκλογές! Ασχέτως αποτελέσματος! Κάποιοι είχαν περισσότερους γνωστούς, συγγενείς, κύκλο, έτσι γίνεται στις τοπικές κοινωνίες, ποιος δεν το ξέρει. Όμως τι πιο ωραίο να κουβαλάς το συναίσθημα, η Πάρος πάνω απ’όλα και με αυτό ως ΣΗΜΑΙΑ να τιμάς πάνω απ’ όλα τον ίδιο σου τον εαυτό, την επιλογή σου αλλά κυρίως αυτόν τον κόσμο που κάλεσες ή έπεισες ή κατάφερες να σε ψηφίσει!

Με μεγάλη θλίψη μου τώρα διαβάζω τις αντιπαραθέσεις, στις οποίες έχω αναφερθεί παραπάνω. Πιο συγκεκριμένα, κάποιοι από τους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους, αξιωματούχους ή μη, θεωρούν ότι χειραγώγησαν τον παριανό λαό προκειμένου να «πετύχουν» το αποτέλεσμα να αναδειχτεί ο Κωβαίος Δήμαρχος, κι ότι η δημοτική παράταξη - αρχή, χρωστάει την επανεκλογή της σε τρεις – τέσσερις από αυτούς.

Με συγχωρεί η χάρη σας, κύριοι συνυποψήφιοί μου στις εκλογές του 2019,  στις εκλογές του  2014 δεν γνωριζόμαστε, αλλά από πότε διαχωρίζεται η αξία της ψήφου;  Όση αξία έχουν οι πολλές ψήφοι με τις οποίες σας τίμησε ο παριανός λαός, άλλη τόση έχουν κι οι ψήφοι που έλαβε κι ο τελευταίος στο συνδυασμό. Όταν ξεκινήσατε τον προεκλογικό σας αγώνα, απευθυνθήκατε στον παριανό λαό υποστηρίζοντας τις θέσεις, τις ιδέες, τις απόψεις, το πρόγραμμα μιας παράταξης. Σύμφωνα με αυτές απευθυνθήκατε στους δυνητικούς ψηφοφόρους σας και σύμφωνα με αυτές σάς τίμησαν οι ψηφοφόροι σας και σας ανέδειξαν δημοτικούς συμβούλους αρχικά. Μπήκατε κάτω από την ομπρέλα ενός συνδυασμού, δεν πορευτήκατε μόνοι σας. Και δεν θέλω να πιστέψω για κανένα λόγο ότι ξεχνάτε το «η Πάρος πάνω απ’όλα». Ποιος πραγματικός Παριανός δεν το θέλει αυτό;

Τι ακριβώς επιδιώκετε γνωρίζοντας κυρίως, πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες αυτή την στιγμή στο δημοτικό συμβούλιο ; Τι ακριβώς είναι αυτό που θα σας έδινε ικανοποίηση; Να προκαλέσετε ακυβερνησία, αλλοίωση της πλειοψηφίας, κωλυσιεργία στις όποιες αυτοδιοικητικές διαδικασίες κι ατέρμονους ανούσιους καυγάδες, επί το λαϊκότερον κοκορομαχίες, που στην τελική μόνο την Πάρο ΔΕΝ ωφελούν;

Μα δεν καταλαβαίνετε ότι δεν καθίσταται ο Κωβαίος ανίσχυρος με τις πρακτικές σας , αλλά το ίδιο το νησί?

Ο Παριανός λαός, για αυτή την τετραετία, επέλεξε τον Κωβαίο και το συνδυασμό του ως Δημοτική Αρχή.  Και εσάς, σας επέλεξε ως δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, δεν σας ψήφισε για να δηλώνετε ανεξάρτητοι, προσβεβλημένοι – αδικημένοι, επαναστάτες ή ό,τιδήποτε άλλο. Σεβαστείτε τους ψηφοφόρους σας και τη λαϊκή βούληση και δείξετε την απαραίτητη σοβαρότητα και εντιμότητα! Είμαι σίγουρη ότι μπορείτε. Κι αν ο καθένας για τους δικούς του, σεβαστούς λόγους, αποφασίζει να αποστασιοποιηθεί, μπορεί, οφείλει, υποχρεούται να παραιτηθεί από το συνδυασμό, να παραδώσει την έδρα του στον επόμενο επιλαχόντα, να φύγει αλώβητος πολιτικά και να συνεχίσει να παράγει εποικοδομητικό και γιατί όχι, αντιπολιτευτικό έργο αλλά «εκ των έξω» γιατί υπενθυμίζω ότι «εκ των έσω» από υποχρέωση και μόνο προς τον ψηφοφόρο του, οφείλει να συμπορεύεται. Και να έχει το θάρρος της γνώμης του αλλά και της συγνώμης του!

 Τι ωραία μα και τι σπάνια κίνηση μα την αλήθεια!

Κατερίνα Βιτζηλαίου

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.