«Καύσωνας» επικοινωνίας | Toυ Θ. Παπαμιχαήλ

> Απόψεις

Ζούμε τα «νέα ύστερα της χώρας», με την κοινωνικότητα να νοηματοδοτείται διαφορετικά από τον εκάστοτε λήπτη.

Η αγωνία για τη ζωή, το αύριο της επιβίωσης, την προστασία των εθνικών συνόρων, διαμορφώνουν συνθήκες πρωτόγνωρες και υποχρεώνουν τους κυβερνητικά υπεύθυνους, να δίνουν καθημερινές εξετάσεις επικοινωνίας στην «τριπλή»  αυτή κρίση.

Να ενημερώσουν, να εκπαιδεύσουν, να απαντούν, στα ερωτήματα των πολιτών, για τον τριπλό εφιάλτη που στοιχειώνει τον ύπνο τους. Απαντήσεις, που είναι άμεσα συνδεδεμένες με πολιτικές εξελίξεις και με την πορεία της χώρας. Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, ήρθε πιο νωρίς από ό,τι το υπολογίζαμε, με αποτέλεσμα η χώρα να μπαίνει σε κρίσιμο σημείο και η καθημερινή ενημέρωση από υπεύθυνα υγειονομικά στόματα, να είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία. Τα επιδημιολογικά δεδομένα, να ευχηθούμε να μη φέρουν μαζί τους, υιοθέτηση νέων μέτρων περιορισμού της ζωής των πολιτών.  Αναμένονται νέα διαφημιστικά σποτάκια, για τη χρήση μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού και μαθήματα χαιρετισμού βασισμένα στη «νέα γλώσσα του σώματος». Με αγκώνες ο χαιρετισμός, με νοερά φιλάκια, οι ασπασμοί.

Με ή χωρίς επακούμβηση, όλα τα μέχρι χθες αυτονόητα έχουν εξελιχθεί σε extreme sports. Από την αποφυγή της συνάντησης νέων με ηλικιωμένους, μικρά γιορτινά τραπεζώματα συγγενών και φίλων ακόμη και κανόνες σε ερωτική συνεύρεση. Και για όλα αυτά, χρειάζονται καθημερινές «ριπές» ενημέρωσης, μέχρι την προσμονή του θαύματος που λέγεται εμβόλιο. Φυσικά η μεγαλύτερη επικοινωνία θα πρέπει να αφορά από την κυβέρνηση, τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην υγειονομική προστασία των πολιτών, την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με παράλληλα την αξιοπρεπή διαβίωση εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών, που το εισόδημα τους, μειώθηκε δραματικά. Η κυβέρνηση πρέπει να δει την ουσία των προβλημάτων και να δώσει τις πιο αποτελεσματικές λύσεις, περιορίζοντας στο ελάχιστο, την διαστρέβλωση της πραγματικής εικόνας, μέσω των φιλικών μέσων ενημέρωσης και δημοκοπικών εταιρειών.  Ο εξωραϊσμός μιας δύσκολης κατάστασης, όσο σκηνοθετική μιντιακή προστασία κι αν υπάρξει, δε θα τη διασώσει. Θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και το τέλος πιο κοντά.

Στα εθνικά μας θέματα, η επικοινωνία με τους πολίτες, από την επίσημη κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, θα πρέπει να είναι άκρως προσεκτική. Ο «εχθρός» είναι απέναντι και όχι μέσα στη χώρα μας. Να απομονωθούν όλες οι φωνές, ιδιαίτερα μέσα από το διαδίκτυο οι «φωνές»  που προσπαθούν να κερδίσουν εκλογικά, πουλώντας ανεκδιήγητο «πατριωτισμό!».  Χρειάζονται φωνές νηφάλιες, και ρεαλισμός στη αντιμετώπιση των πραγματικών δεδομένων. Ευθυγραμμισμός επιβάλλεται στην εξωτερική πολιτική, ενός κράτους, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Ο «καύσωνας» της επιθετικής επικοινωνίας θα πρέπει να περιοριστεί στα εσωτερικά μας θέματα. Διαφορετικά, θα έχουμε παρατράγουδα, όπως στις μαύρες περιόδους της ιστορίας μας.

Θανάσης Παπαμιχαήλ

Επικοινωνιολόγος

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.