ΝΙΚΟΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ : Οι μαθητές έχουν δίκιο!

> Απόψεις

«Ούτε οι συκοφαντίες, ούτε η διαστρέβλωση του αγώνα τους, που στην αρχή τους παρουσίαζε ως "αρνητές της μάσκας", ούτε οι εκβιασμοί με τις απουσίες στην τηλεκπαίδευση που επιστρατεύει η κυβέρνηση μπορούν να κρύψουν πως οι μαθητές έχουν δίκιο.

 

Οι μαθητές έχουν δίκιο και τους το αναγνωρίζει η πλειοψηφία του λαού που ανησυχεί μπροστά στο νέο κύμα πανδημίας. βλέποντας κάθε μέρα την κατάσταση στα ΜΜΜ, τους χώρους δουλειάς, το αθωράκιστο δημόσιο σύστημα Υγείας. Γιατί ο λαός θέλει τα παιδιά του να βρίσκονται στο φυσικό τους χώρο, σε ένα σχολείο ασφαλές με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και τη μόρφωσή τους.

Οι μαθητές έχουν δίκιο και τα βάζουν με έναν ολόκληρο μηχανισμό που καθημερινά τους βρίζει και επιχειρεί (με αποτυχία) να τους βγάλει στα μανταλάκια ως "περιθωριακούς", "κακομαθημένους" και "αλητάκια".

Οι μαθητές έχουν δίκιο, γιατί με τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις, τις πορείες τους διεκδικούν τα αυτονόητα. Τι άλλο από αυτονόητο είναι η μείωση των μαθητών ανά τάξη, η δημιουργία περισσότερων τμημάτων με διορισμούς εκπαιδευτικών, αλλά και προσωπικού καθαριότητας των σχολείων; Η μεγάλη κρατική ανευθυνότητα και υποκρισία αφορά και τα Πανεπιστήμια, τα οποία η κυβέρνηση -που κατά τ’ άλλα θέλει "ανοιχτά σχολεία"- τα κρατάει κλειστά!

Κι όλα αυτά, όχι στα χρόνια της ισπανικής γρίπης, αλλά το 2020 στα χρόνια του κορονοϊού που η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχει περάσει σε ανώτερα επίπεδα. Και όλα αυτά σε μια χώρα, σαν την Ελλάδα που έχει μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, έχει έμπειρο και ικανό επιστημονικό και εργατικό δυναμικό. Αντί να συζητάμε για το αν θα έχουν τα σχολεία γιατρό, αναπτυξιολόγο, κοινωνικό λειτουργό, συζητάμε για τα μεγάλα κενά σε καθηγητές. Αντί να συζητάμε το πώς συνδέεται με όλες τις σχολικές μονάδες ένα ανεπτυγμένο, στελεχωμένο και σύγχρονο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σήμερα το ζητούμενο είναι αν θα γίνονται υποχρεωτικά και δωρεάν τα διαγνωστικά τεστ σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα σε σχολείο.

Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν ουρά. Η πανδημία όμως τα ανέδειξε επιθετικά. Γιατί τα κενά και η αδιοριστία σε καθηγητές είναι διαχρονικά. Γιατί πριν έρθει ο τραγελαφικός νόμος της ΝΔ -εν μέσω πανδημίας- που κάνει 27άρια τα τμήματα, υπήρχε το νομοθετικό πλαίσιο που επέτρεπε τα 25άρια τμήματα. Γιατί η κυβέρνηση σήμερα απαντάει πως δεν είναι ρεαλιστικά τα αιτήματα των μαθητών, όπως ακριβώς απαντούσε κάθε κυβέρνηση στις μαθητικές κινητοποιήσεις κάθε περιόδου ("ουτοπικό" χαρακτήριζε το αίτημα των μαθητών για "σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει" ο κος Γαβρόγλου). Ο "ρεαλισμός", που μοιράζεται η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση, είναι μετρημένος με την ίδια μεζούρα. Μοιράζονται τις ίδιες προτεραιότητες. Πάντα, γρήγορα και εύκολα βρίσκονται πόροι για να κατευθύνονται για τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και ασφαλώς των μεγάλων μας "συμμάχων" (4 δισ. το χρόνο πληρώνουμε τον διεθνή παραβάτη που λέγεται ΝΑΤΟ) αλλά για τους μαθητές, τους εργαζόμενους και όποιον διεκδικεί η απάντηση είναι κασέτα: "Δεν υπήρχε σάλιο", "Είναι πολύ περιορισμένες οι δυνατότητες" και όλα αυτά τα γνωστά...

Το ΚΚΕ στήριξε και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των μαθητών. Είναι λογικά, ρεαλιστικά και αναγκαία. Στις κινητοποιήσεις των μαθητών, των υγειονομικών, των εργαζομένων διαφόρων κλάδων βρίσκεται η ελπίδα και η ανάσα. Γιατί αναλαμβάνουν την ευθύνη να μη σιωπήσουν. Γιατί "λογαριάζονται τώρα" για όσα τους στερούν. Γιατί δεν δέχονται τον ρεαλισμό της υποταγής και απαντούν πως ρεαλισμός είναι ό,τι έχει ανάγκη ο λαός και τα παιδιά του για να προστατεύσουν την υγεία και τα δικαιώματά τους».

Άρθρο στην εφημερίδα «Documento», του Νίκου Ρεμπάπη, μέλος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.