Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Οδός Τζ. Τζαννετάκη

Πολιτισμός - Τέχνες

Ο Τζαννής Τζαννετάκης γεννήθηκε στο Γύθειο Λακωνίας στις 13 Σεπτεμβρίου 1927

και απεβίωσε στην Αθήνα στις 1/4/2010. Φοίτησε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων κατά τα έτη 1947-1949 και ακολούθως υπηρέτησε την πατρίδα ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Ακόμα, φοίτησε στη Σχολή Ηλεκτρονικού Πολέμου των ΗΠΑ (1957) και στη Σχολή Πολέμου (1967), ενώ έλαβε πτυχίο κυβερνήτη υποβρυχίων το 1963. Στις 22 Απριλίου 1967 ο Τζαννετάκης υπέβαλε την παραίτησή του από το Πολεμικό Ναυτικό λόγω της αντίθεσής του προς το δικτατορικό καθεστώς. Τον Ιούλιο του 1969 συνελήφθη και εξορίστηκε στα Κύθηρα, όπου και παρέμεινε εκτοπισμένος κατά το διάστημα 1969-1971.

Από το 1977 έως το 2007 ο Τζαννετάκης εκλεγόταν αδιαλείπτως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Κατά τα έτη 1980-1981 θήτευσε ως υπουργός Δημοσίων Έργων.

Διετέλεσε πρωθυπουργός και ταυτόχρονα υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου (ΚΚΕ και ΕΑΡ) στο χρονικό διάστημα από τις 2 Ιουλίου έως τις 11 Οκτωβρίου 1989. Ορόσημο της σύντομης πρωθυπουργικής θητείας του αποτέλεσε το κάψιμο των φακέλων κοινωνικών φρονημάτων, που διατηρούσε έως τη μεταπολίτευση η Ασφάλεια.

Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Ραγκούση, κόρη του αείμνηστου Αντωνίου Ραγκούση, Σύμβουλου Επικρατείας, με την οποία απέκτησε τον Πέτρο, οικονομολόγο με διευθυντική θέση και την Τόνια, λέκτωρ Νομικής στην Εγκληματολογία. Όταν ο Τζαννής φυλακίστηκε και εξορίστηκε επί χούντας, η σύζυγος του άφησε την επιτυχημένη καριέρα της ως αρχαιολόγος στη γερμανική  Αρχαιολογική Σχολή, κι έμεινε κοντά στα παιδιά της.

Ως υπουργός  βοήθησε την Πάρο σε διάφορα έργα όπως το κοινοτικό κάμπινγκ, που έγινε εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΤ, χορήγησε 350.000 χιλ. δραχμές για την κατασκευή του αεροδρομίου το 1975, κ.α.

Η οδός ξεκινάει από την οδό «Χρήστου Κωνσταντοπούλου», έως την οδό «Μητροπολίτου Αμβροσίου Στάμενα».

Χριστόδουλος Μαούνης

Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.