Υγεία-Πάρος : Τελικά, ποιος είναι ο ένοχος; Του Σ. Χουλιάρα

Υγεία

Τα φώτα των γιορτών έσβησαν, οι φιέστες τελείωσαν και ήρθε ο νέος χρόνος κουβαλώντας στις πλάτες του τα βάρη του παλιού, αλλά και όλων των προηγούμενων.

Με αφορμή την πρόσφατη δημοσιότητα των τραγικών ελλείψεων του Κ.Υ., αλλά και την ενημέρωση του Δημάρχου στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για τα προβλήματα στη Δημόσια Υγεία στο νησί, ξαναέρχεται στην επικαιρότητα ένα βασικό ερώτημα.

Έχει προσφέρει η Παριανή κοινωνία στον τομέα της υγείας;

Ας θυμηθούμε τα πιο βασικά, από ένα μακροσκελή κατάλογο.

Το οικόπεδο που χτίστηκε το Κ.Υ. αποτελεί δωρεά εκ μέρους του Δήμου.

Τα χρήματα για την ανέγερση του Κ.Υ. είναι δωρεά του Βελέντζειου Ιδρύματος.

Η «Επιτροπή Φίλων Στήριξης του Κ.Υ.», που για χρόνια λειτουργούσε, δημιουργήθηκε για να συγκεντρώνει χρήματα με σκοπό να καλύπτει «τρύπες»του Κ.Υ.

Ο Δήμος Πάρου κάθε χρόνο χρηματοδοτούσε και χρηματοδοτεί το Κ.Υ. για να καλύπτει διάφορες ανάγκες του.

Το Βελέντζειο Ίδρυμα διέθεσε 500.000 ευρώ περίπου για την αγορά του υγειονομικού αεροσκάφους. Επίσης, για κάθε αεροδιακομιδή, από τις περίπου 800 που πραγματοποίησε, πλήρωνε 1.000 ευρώ για έξοδα, συντήρηση κ.λ.π.

Το Βελέντζειο Ίδρυμα μέχρι και πριν από ορισμένα χρόνια χρηματοδοτούσε με 60.000 ευρώ κάθε χρόνο το Κ.Υ. και συνεχίζει, ανά διαστήματα, να καλύπτει διάφορες ανάγκες του.

Επισκευές ασθενοφόρων έχουν γίνει κατά καιρούς αφιλοκερδώς από συμπολίτες μας επαγγελματίες.

Ο Παριανός λαός με τη φορολογία εισοδήματος πληρώνει κάθε χρόνο για να του παρέχονται οι «δωρεάν» ιατρικές υπηρεσίες.

Οι Παριανοί εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές στα διάφορα ταμεία για να έχουν τις απαραίτητες παροχές.

Η Δ.Ο.Υ. Πάρου συνεισφέρει στον κρατικό κορβανά περίπου 20.000.000 με 25.000.000 ευρώ κάθε χρόνο.

Ο Παριανός λαός παραχώρησε δωρεάν οικόπεδο για την περίφημη ανέγερση νοσοκομείου και νοσοκομείο δεν είδε και ούτε πρόκειται να δει.

Δωρεάν παροχή στέγης, ανά διαστήματα, από διάφορους φορείς, σε ιατρικό προσωπικό γνωρίζοντας το δυσβάσταχτο βάρος του ενοικίου και θέλοντας να τους απαλλάξει από ένα επιπρόσθετο βάρος.

Προσφορά αίματος με περίπου 1.000 φιάλες το χρόνο στο συνεργείο του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

 Έμπρακτες αποδείξεις ανθρωπιάς και αλληλεγγύης από τον παριανό λαό!

Τελικά, ποιος είναι ο ένοχος;

Είναι δυνατόν να είναι ένοχη η γνήσια ανθρώπινη αλληλεγγύη και προσφορά και να είναι αθώα η, διαχρονικά, συλλογική πολιτική ευθύνη ενός πολιτικού συστήματος που έχει ως κέντρο το κέρδος και όχι τον άνθρωπο;

Η ανθρώπινη αλληλεγγύη είναι η καρδιά της κοινωνίας μας, αλλά δεν απαλλάσσει τις θεσμοθετημένες δομές του κράτους, της Περιφέρειας και του Δήμου από την ευθύνη της προστασίας της ζωής των πολιτών.

Όσο εμείς θα ψάχνουμε να βρούμε κάθε τόσο «τον ευεργέτη χορηγό», τόσο εκείνοι (σημερινοί και προηγούμενοι) θα  συνεχίζουν να εφαρμόζουν την πολιτική τους που γεννά καθημερινές τραγωδίες. Αντί να απολαμβάνουμε όλοι τις κατακτήσεις της επιστήμης, εμείς βιώνουμε ένα ταχύτατο πισωγύρισμα στην ποιότητα της ζωής μας. Σε αυτές τις σύγχρονες προκλήσεις μόνο μια απάντηση μπορούμε να δώσουμε που να υπηρετεί την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.

 Έξω, στους δρόμους μας, εκεί που η κοινωνική αλληλεγγύη ανθίζει και γίνεται κοινός αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ

15/1/2020

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.