Δράσεις αιμοδοτών Πάρου - Αντιπάρου

Υγεία

Την Κυριακή, 26/1/2020 πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου «Αρχίλοχος», η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Την Κυριακή, 26/1/2020 πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου «Αρχίλοχος», η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

και η γενική συνέλευση – αρχαιρεσίες, από τον σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών Πάρου –  Αντιπάρου, «Μαρία Ναυπλιώτη».

Απολογισμός δράσης

Η πρόεδρος του συλλόγου αιμοδοτών, Μαρουσώ Φραγκούλη, μεταξύ άλλων είπε: 

«[…] Η εθελοντική αιμοδοσία σηματοδοτεί ένα από τα αγνότερα μα και ιερότερα αισθήματα του ανθρώπου. Ειδικά αυτές τις ημέρες, που όλοι ανταλλάσσουμε ευχές για το νέο έτος, εσείς φίλοι αιμοδότες, τις κάνετε πράξεις, προσφέροντας ζωή, χαρά και ελπίδα σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη.

Ο σύλλογος μας θεωρεί υποχρέωσή του να εκφράσει τις ειλικρινείς και θερμές ευχαριστίες του σε όλους τους αιμοδότες και ιδιαίτερα στους νέους που είναι η συνέχεια και το μέλλον του συλλόγου. Προσδοκία όλων μας είναι η άψογη συνεργασία μας, ώστε να ανοιχτεί διάπλατα το μονοπάτι που χάραξε εδώ και χρόνια η αείμνηστος πρόεδρος, Μ. Ναυπλιώτη. Σκοπός μας είναι να γίνει συνείδηση η τεράστια προσφορά της εθελοντικής αιμοδοσίας. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί και θεωρώ πως είναι αναγκαίο να αναφερθούν τα στατιστικά στοιχεία του συλλόγου μας.

- Το 2017 από τους 1055 αιμοδότες που προσήλθαν, αιμοδότησαν 944. Δόθηκαν σε 344 συμπολίτες μας 809 φιάλες.

- Το 2018 από τους 1054 αιμοδότες, αιμοδότησαν 952. Δόθηκαν σε 342 συμπολίτες μας 742 φιάλες.

- Το 2019 από τους 1246 αιμοδότες, αιμοδότησαν 1078 κι από αυτές δόθηκαν σε 349 άτομα 798 φιάλες.

Είμαστε από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που δεν έχουν αυτάρκεια σε αίμα. Γι’ αυτό σας καλώ όλους σας να γίνετε συμπαραστάτες, να μας βοηθήσετε να προχωρήσουμε σ’ αυτό το έργο προσφοράς, που πραγματικά σώζει ζωές. Ας αφιερώσουμε τριάντα λεπτά από τον χρόνο μας για να σώσουμε μια ζωή και να αποκτήσουμε ως κράτος αυτάρκεια σε αίμα. Θεωρώντας πως για να πραγματοποιηθεί ο στόχος αυτός, πρέπει να επενδύσουμε στα νιάτα μας, εδώ και δυο χρόνια στην αιμοληψία του Δεκεμβρίου γίνονται ενημερωτικές παρουσιάσεις από γιατρούς του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πάρου-Αντιπάρου. Γι’ αυτό τον λόγο ευχαριστούμε θερμά τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων των νησιών μας. Επίσης, στις εαρινές αιμοληψίες συμμετέχει και εκπρόσωπος  από το «Όραμα Ελπίδα», παίρνοντας δείγματα για τη δωρεά μυελού των οστών, συμπληρώνοντας τους 135 εθελοντές δωρητές μυελού των οστών. Παρατείναμε τις ημέρες της  χειμερινής αιμοληψίας, φέρνοντας την αιμοδοσία στην πόρτα σας, πραγματοποιώντας αιμοληψίες στα Μάρμαρα, στην Αγκαιριά και στην Αντίπαρο, με πολύ καλά αποτελέσματα».

Ακόμα, ο σύλλογος αιμοδοτών πρόσφερε στα μέλη του, αναμνηστικά μπρελόκ και πάνινες τσάντες, ενώ η πρόεδρος ευχαρίστησε φορείς και συμπολίτες μας που βοηθούν οικονομικά τον σύλλογο, καθώς και τους συμπολίτες μας που προσφέρουν χρήματα στη μνήμη αγαπημένων τους προσώπων. Επίσης, ευχαρίστησε όλους όσοι βοηθούν στις εαρινές και χειμερινές αιμοδοσίες και τους χορηγούς της παραπάνω εκδήλωσης.

Τέλος ευχαρίστησε θερμά τα μέλη του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου: Τσιγώνια Ζαμπία, Μαούνη Χριστόδουλο, Αλεξόπουλο Ηλία, Μαούνη Φλώρα, Ντουμανίδου Εύα και Αλιπράντη Στέλιο, για την άψογη συνεργασία και ευχήθηκε το νέο συμβούλιο να συνεχίσει αυτό το δύσκολο έργο της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Οικονομικός απολογισμός

Η ειδική γραμματέας του συλλόγου, Εύα Ντουμανίδου, παρουσίασε τα έσοδα και τα έξοδα του συλλόγου, καθώς και την έκθεση οικονομικού ελέγχου της ελεγκτικής επιτροπής, που ενέκρινε την οικονομική διαχείριση του και απάλλαξε το απερχόμενο Δ.Σ. από κάθε ευθύνη.

Γενική ενημέρωση

AIMODOSIA_1.jpg

Τα μέλη του συλλόγου είχαν την ευκαιρία να ακούσουν σημαντικές πληροφορίες για τον σύλλογο και την κάρτα του εθελοντή αιμοδότη, από τον γενικό γραμματέα του συλλόγου, Χριστόδουλο Μαούνη, ο οποίος είπε:

«[…] Έχουμε μια μοναδικότητα σαν σύλλογος. Είμαστε από το 2012 πιστοποιημένος σύλλογος και από το 2017 μέσα στους 9 που έχουμε την ειδική πιστοποίηση ως φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.  

Τι κερδίσαμε που είμαστε πιστοποιημένος σύλλογος; Φυσικά τη συνέχεια της λειτουργίας του συλλόγου με την άδεια λειτουργίας του και την νομική υπόσταση που χρειάζεται. Αν δεν είχαν γίνει αυτές οι ενέργειες θα είχαμε την ανάκληση της άδειας, δηλαδή του καταστατικού του συλλόγου. Επίσης, με την πιστοποίηση έχουμε το δικαίωμα συμμετοχής σε κρατικές επιχορηγήσεις. Ο σύλλογος μας είναι εγγεγραμμένος:

- στο Εθνικό Μητρώο Φορέων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα,

- στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών (ΕΜΑ),

- στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ),

- στο Κέντρο Κοινότητας και

- στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.

Ο σύλλογος μας είναι ο φορέας που εξασφαλίζει την παροχή υπηρεσιών, επιτυγχάνοντας τον στόχο της αυτάρκειας αίματος. Το αίμα έγινε ΕΜΑ (Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών). Το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) έχουν αναλάβει την έκδοση ταυτοτήτων εθελοντών αιμοδοτών, οι οποίες απλοποιούν ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες. Γι’ αυτό μέχρι να εκδοθεί σε όλους η καινούργια κάρτα πρέπει να κάνετε γνωστό στην αιμοληψία που προσέρχεστε τον αριθμό ΑΜΚΑ.

Την κάρτα αιμοδότη μπορούν να την αποκτήσουν όσοι αιμοδότησαν από το 2016 και μετά. Πληκτρολογούμε  www.bdr.gr  και ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα επιλέγουμε «Επικοινωνία»→ τηλεφωνούμε στο 215 215 78 65 δίνοντας το ονοματεπώνυμο μας και ζητάμε να λάβουμε με sms τον 6ψήφιο κωδικό →αριθμός κινητού → κωδικός 6ψήφιος → υποβολή → εγγραφή εθελοντή αιμοδότη → αφού γίνει η εγγραφή πίσω στην αρχική σελίδα → είσοδος στο πληροφοριακό σύστημα → όνομα χρήστη → κωδικός πρόσβασης → ταυτότητα εθελοντή αιμοδότη → υποβολή νέας αίτησης → φωτογραφία → επιλογή σημείου παράδοσης.

Ο γενικός γραμματέας του συλλόγου κλείνοντας την παρουσίαση του έκανε γνωστό τον σημαντικότερο αριθμό (ο αριθμός 13600), που είναι ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ. Μπορείς να δώσεις αίμα σε οποιαδήποτε αιμοδοσία νοσοκομείου πανελλαδικά και δηλώνοντας αυτόν τον αριθμό. Το αίμα θα καταχωρηθεί στον δικό μας σύλλογο (Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Πάρου – Αντιπάρου «Μαρία Ναυπλιώτη»). Το παραπάνω νούμερο πρέπει να γίνει γνωστό σε φίλους, συγγενείς και σε όποιον γνωρίζουμε ότι είναι εθελοντής αιμοδότης.

Εκλογική διαδικασία

Για το νέο διοικητικό συμβούλιο έθεσαν υποψηφιότητα 12 υποψήφιοι οι οποίοι έλαβαν:

Φραγκούλη Μαρουσώ 166
Μαούνης Χριστόδουλος 157
Μαούνη Φλώρα 128
Κοντός Ραφαήλ 119
Κωβαίου Τσιγώνια Ζαμπία 83
Ντουμανίδου Εύα 75
Καπαρού Ιφιγένεια 69
Μπιζά Μαρουσώ 67
Γεωργιάδης Δημήτρης 66
Αλεξόπουλος Ηλίας 58
Σκιαδά Πούλιου Μαρία 30
Καπούτσος Παναγιώτης 15

Για την ελεγκτική επιτροπή έθεσαν υποψηφιότητα 5 υποψήφιοι οι οποίοι έλαβαν:

Αλιπράντης Στέλιος 136
Φλώκος Ξενοφών 86
Περιπάνου Πούλιου Ειρήνη 66
Πατέλης Εμμανουήλ 51
Τριαντάφυλλος Αναστάσιος 33

Το νέο διοικητικό συμβούλιο των αιμοδοτών διαμορφώθηκε στις 30/1/2020 ως εξής:

Πρόεδρος: Φραγκούλη Μαρουσώ

Αντιπρόεδρος: Τσιγώνια Ζαμπία

Γενικός γραμματέας: Μαούνης Χριστόδουλος

Ειδικός γραμματέας: Κοντός Ραφαήλ

Ταμίας: Μαούνη Φλώρα

Μέλη: Ντουμανίδου Ευανθία, Καπαρού Ιφιγένεια.

Ελεγκτική επιτροπή

Πρόεδρος: Αλιπράντης Στυλιανός

Μέλη: Φλώκος Ξενοφών, Περιπάνου Ειρήνη.

Το αίμα

Τι είναι αυτό που δίνει τη ζωή,
σε κάθε ανθρώπινη μορφή.

Τι είναι αυτό που μέσα σου κυλά,
και νοιώθεις πόσο σε αγαπά.

Τι είναι αυτό που προσφέρεις όταν μπορείς,
και γίνεσαι δωρητής της ζωής.

Τι είναι αυτό που προσφέρεις σε δέκα λεπτά,
και νοιώθεις αμέριστη χαρά.

Σε ομάδες χωρίζεται αυτό,
δεν κάνει όμως πρωταθλητισμό.

Είναι πολύτιμο αγαθό,
αλλά, δε γίνεται νερό.

Για το αίμα σας μιλώ,
με καμάρι θα το πω.

Είμαστε όλοι εθελοντές,
αίμα δίνουμε όποτε θες.

Στον σύλλογο μας αρωγοί,
όλα τα μέλη είναι μαζί.

Ο Σύλλογος μας, μας φροντίζει,
και το αίμα μας εξασφαλίζει.

Δεν είναι ένας σύλλογος απλός,
είναι ο Σύλλογος ο Αιμοδοτικός.

Όποτε μπορείς λοιπόν το αίμα σου να δίνεις,
γιατί η καρδιά σου χαίρεται μονάχα όταν δίνεις!

Χριστόδουλος Μαούνης

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.