Ποιος έχει την ευθύνη της διαχείρισης της πανδημίας στην Πάρο; / Της Φωτεινής Σαμαρά

Υγεία

 Η ύπαρξη ενός ατόμου στο νησί που να είναι επικεφαλής της πανδημίας αποδεικνύεται ουσιώδους σημασίας.Ο επικεφαλής είναι αυτός που χαράσσει το τοπικό σχέδιο δράσης σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και αξιολογεί της ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας. Συμβουλεύεται ειδικούς και δημιουργεί ομάδες δράσης. Επανδρώνει τις ομάδες και αναθέτει ευθύνες, παρακολουθεί το έργο και τις δράσεις των μελών της δικαιοδοσίας του και είναι ο στρατηγός της επιχείρησης «Πανδημία COVID-19 στην Πάρο». Είναι αυτός που οφείλει να ξέρει τα πάντα γύρω από την πανδημία στο νησί, πχ πόσα τεστ έχουν γίνει, πόσα θετικά πόσα αρνητικά, με ποια κριτήρια και με ποιο πρωτόκολλο γίνονται τα τεστ, τι είδους ιχνηλάτηση έχει γίνει στα θετικά κρούσματα, να έχει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και να ενημερώνει επίσημα την τοπική κοινωνία.

Με όση καλή πρόθεση και να προσεγγίσω το θέμα, βλέπω γύρω μου πολλούς ημι-αρμόδιους που ξέρουν το μικρό δικό τους πεδίο χωρίς να έχουν συνολική εικόνα του θέματος.
Υπάρχει ένας δήμος με αντιδήμαρχο υγείας, μία ομάδα κρίσης, ένα ΚΥ με διοικούσα επιτροπή και ιδιώτες ιατροί στο νησί που ο καθένας έχει ένα μέρος του έργου. Το αποτέλεσμα είναι όλοι αρμόδιοι και όλοι αναρμόδιοι.

Όταν μιλάμε για ΠΡΟΛΗΨΗ και δίνουμε οδηγίες στον κόσμο για μέτρα προστασίας είναι για να προλάβουμε καταστάσεις που ξέρουμε ότι στατιστικά θα συμβούν αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα.
Η ΠΡΟΛΗΨΗ αφορά και την διοίκηση, ομοίως ο επικεφαλής της πανδημίας, αν υπήρχε, θα ήταν ενημερωμένος ώστε να χειριστεί καταστάσεις όπως πχ η εμφάνιση θετικού κρούσματος, θα είχε σκεφθεί πάνω στον τρόπο ενημέρωσης του κοινού, θα μπορούσε να χειριστεί την ανασφάλεια ή τον πανικό της κοινότητας και θα απαντούσε στα ερωτήματα του κόσμου σχετικά με τον τρόπο ιχνηλάτησης και πολλά άλλα που απασχολούν τον πολίτη και προσπαθεί να βγάλει συμπεράσματα μόνος του ρωτώντας όπου μπορεί.

Ας δούμε λίγο το χρονικό της πανδημίας, από την έναρξη της μέχρι την εμφάνιση του πρώτου θετικού κρούσματος είχαμε αναρτήσεις με προετοιμασίες, προσκλήσεις για σύσταση ομάδων, δηλώσεις εθελοντισμού επαγγελματιών, προσκλήσεις για οικονομική βοήθεια για το ΚΥ, προσκλήσεις για εθελοντισμό πολιτών.
Τι έγινε με όλα αυτά;

 • Που πήγαν ξαφνικά όλοι οι υπεύθυνοι;
 • Συστάθηκαν οι ομάδες των επαγγελματιών υγείας;
 • Η εθελοντική ομάδα πολιτών;
 • Ποιος μαζεύει το δυναμικό και το αξιοποιεί;
 • Πως κατανέμονται τα χρήματα των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που συλλέχθηκαν;
 • Ποιος αποφάσισε γι’ αυτή την κατανομή των πόρων;

  Και μέσα σ’ όλα τα δεινά έχουμε και τους ημιμαθείς-αντιδραστικούς… που νομίζουν ότι η πανδημία, που θα γραφτεί στην ιστορία ως μία από τις χειρότερες πανδημίες που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, είναι μια γριπούλα και τίποτε περισσότερο και ότι κάποιοι κακοί θέλουν να μας ελέγχουν. Άνθρωποι ημιμαθείς που από συγκυρίες έχουν βρεθεί να κατέχουν διοικητικές θέσεις υψηλής ευθύνης και να κρατάνε τις τύχες των πολιτών στα χέρια τους.
  Οι προσωπικές κοσμοθεωρίες και οι προσωπικοί κανόνες δεν έχουν θέση όταν κρατάς στο χέρι σου την διαχείριση της ζωής του κόσμου και την οικονομία του τόπου.

  Εκεί υπάρχουν πρωτόκολλα και κανόνες και οφείλεις να τους ακολουθείς.
  Ο οδηγός του αυτοκινήτου είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας είτε του αρέσει είτε όχι, φαντάζεστε τι θα γινόταν στο δρόμο αν ο κάθε οδηγός είχε την κοσμοθεωρία του για το πως πρέπει να οδηγεί, αν έφτιαχνε τον δικό του ΚΟΚ και τον εφάρμοζε;
  Ο επικεφαλής χρειάζεται να παράγει έργο, να ελέγχει αλλά και για να δώσει λόγο στους πολίτες και γι’ αυτά που έγιναν και γι’ αυτά που δεν έγιναν.

  Η μη ύπαρξη επικεφαλής στην πανδημία είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων του «πρώτου πολίτη» της Πάρου που υποβαθμίζει τις καταστάσεις και αποφεύγει να δώσει την σωστή διάσταση των πραγμάτων, μάλλον διότι δεν αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα και λειτουργεί με ημίμετρα αλλά τα ημίμετρα δεν χωρούν στην υγεία!

  Φωτεινή Σαμαρά

  Επιχειρηματίας

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.