Ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση κλινικών δοκιμών του δεύτερου ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού

Υγεία

Φουντώνει ο ανταγωνισμός των πολυεθνικών του φαρμάκου για το εμβόλιο κατά του SARS-COV-2, με τις εταιρείες να έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την παρασκευή του, γεγονός όμως που εντείνει τις ανησυχίες ότι μπορεί να παραχθούν στα αρχικά στάδια εμβόλια που δεν θα έχουν δοκιμαστεί επαρκώς.

Σήμερα, η ρωσική αρχή προστασίας του καταναλωτή, «Rospotrebnadzor», ανακοίνωσε ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας «Vector» της Σιβηρίας ολοκλήρωσε επιτυχώς τις κλινικές δοκιμές της δεύτερης φάσης του δεύτερου ρωσικού εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού.

Η Ρωσία ενέκρινε τον Αύγουστο το πρώτο υποψήφιο εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας «Γκαμαλέι» της Μόσχας και έγινε γνωστό ως «Sputnik-V». Η τρίτη φάση των κλινικών του εμβολίου αυτού, στην οποία θα συμμετάσχουν 40.000 εθελοντές, ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι κλινικές δοκιμές του δεύτερου ρωσικού εμβολίου κατά του Covid-19 που είναι εμβόλιο βασισμένο στα πεπτίδια, ξεκίνησαν στις 27 Ιουλίου, με την συμμετοχή μιας ομάδας 100 εθελοντών.

«Σήμερα …η τελική ομάδα με 20 εθελοντές βγήκε από το νοσοκομείο. Και οι 100 εθελοντές εμβολιάστηκαν σε δύο δόσεις και ολοκλήρωσαν την περίοδο ιατρικής παρακολούθησης τους στο νοσοκομείο η οποία διήρκεσε 23 ημέρες. Οι εθελοντές είναι καλά στην υγεία τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της «Rospotrebnadzor». Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών θα δοθούν στην δημοσιότητα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Αναστολή δοκιμών εμβολίου AstraZeneca: «Αυτή η εξέλιξη μας πάει λίγο πίσω»

Η AstraZeneca αποφάσισε τη διακοπή του τρίτου γύρου δοκιμών του εμβολίου κατά του κορονοϊού εξαιτίας νοσήματος που εμφάνισε εθελοντής από τη Μεγάλη Βρετανία.

«Καλή εξέλιξη» χαρακτήρισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, την αναστολή του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, υπό την έννοια ότι λειτουργούν οι κανόνες ασφαλείας της κλινικής μελέτης.

«Θα την έλεγα καλή εξέλιξη κατά τη γνώμη μου, με την έννοια ότι φαίνεται ότι λειτουργούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας της κλινικής μελέτης. Γιατί ξέρετε, υπάρχουν κάποιες κυβερνήσεις οι οποίες πιέζουν να "πηδήσουμε" μερικά κομμάτια [της μελέτης] και ιδίως της ασφάλειας. Αυτό δεν γίνεται. Για εμένα είναι καλό νέο, με καθησυχάζει ότι όλα γίνονται όπως πρέπει» τόνισε ο κ. Σύψας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση της μελέτης το εμβόλιο χορηγείται σε 30.000 άτομα σε Αμερική, Βραζιλία και Νότιο Αφρική. Κάποιος από τους εθελοντές που συμμετέχουν στη μελέτη εμφάνισε νόσημα, δεν έχει γίνει γνωστό τι είδους και το ερώτημα είναι «εάν το νόσημα είναι τυχαίο ή αν οφείλεται/σχετίζεται με το εμβόλιο». 

Η διακοπή της μελέτης είναι η στάνταρ διαδικασία που ακολουθείται και το ειδικό σήμα που έχει την επιτήρηση και το οποίο είναι άσχετο με τους ερευνητές, το πανεπιστήμιο και την εταιρεία να εξετάσει τα στοιχεία και να αποφανθεί εάν πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου ή όχι.

«Εάν αυτοί οι ειδικοί θεωρήσουν ότι όντως πρόκειται για παρενέργεια, μπορεί και να σταματήσει και η μελέτη. Αν θεωρήσουν ότι πρόκειται για τυχαίο γεγονός, τότε η μελέτη συνεχίζεται. Από εκεί και πέρα η εταιρεία οφείλει να κάνει εκείνες τις τροποποιήσεις στο εμβόλιο, αν γίνονται, ώστε να μην εμφανιστεί ξανά αυτή η παρενέργεια» πρόσθεσε. 

Στη συνέχεια διαβεβαίωσε τον κόσμο ότι είναι απόλυτα βέβαιος «ότι τα ζητήματα ασφάλειας του εμβολίου είναι υπό έλεγχο».

«Ελπίζουμε ότι το εμβόλιο αυτό θα προχωρήσει. Αυτή η εξέλιξη μας πάει λίγο πίσω, σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης φάσεως 3 πριν τον Οκτώβριο. Μετά θα ακολουθήσουν οι εγκριτικές διαδικασίες και μετά θα έχουμε το εμβόλιο διαθέσιμο» τόνισε ο κ. Σύψας.

Σχετικά με την παραγωγή του εμβολίου που για πρώτη φορά έχει ξεκινήσει χωρίς να έχει πάρει έγκριση, είπε ότι εάν έχει τελικά παρενέργειες, «όλη αυτή η παραγωγή θα πάει στον κουβά, θα πεταχτεί» και πως είναι ένα ρίσκο το οποίο έχει πάρει η εταιρεία.

«Σε κάθε περίπτωση από αυτή την παραγωγή έχει παραγγείλει η ΕΕ κάποιες δόσεις και από αυτές κάποιες θα έρθουν στην Ελλάδα, στην καλύτερη περίπτωση από τις αρχές του νέου έτους» σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι στη διακοπή του τρίτου γύρου δοκιμών του εμβολίου κατά του κορονοϊού που αναπτύσσει η εταιρεία AstraZeneca, προχώρησαν οι υπεύθυνοι, εξαιτίας μιας «ενδεχόμενης ανεξήγητης ασθένειας» που εκδηλώθηκε σε έναν εθελοντή από τη Μεγάλη Βρετανία, αναφέρει το μέσο ενημέρωσης Stat News.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της AstraZeneca στο εν λόγω μέσο ενημέρωσης, η «τυπική διαδικασία εξετάσεων, προκάλεσε μια παύση στον εμβολιασμό, ώστε να αξιολογηθούν τα δεδομένα ασφάλειας».

Η φύση της ανεπιθύμητης ενέργειας δεν έχει γίνει άμεσα γνωστή, με αναφορές να την περιγράφουν μόνο ως «δυνητικά ανεξήγητη ασθένεια», η οποία πρέπει να επανεξεταστεί.

(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, «Reuters»)

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.