Ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα περιοριστικά μέτρα, αλλά κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του λαού

Υγεία

Νέα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, στο πλαίσιο «σχεδίου δράσης διάρκειας ενός μήνα», θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, χωρίς, ωστόσο, να συγκαταλέγονται σε αυτά ούτε ένα από τα αναγκαία μέτρα για την πραγματική προστασία του λαού σε όλους τους κρίσιμους τομείς.

Μεταξύ των πιθανών μέτρων, με βάση «διαρροές» και δημόσιες τοποθετήσεις από «ειδικούς» και μη, περιλαμβάνονται η ενδεχόμενη παραπέρα μείωση του ωραρίου στην εστίαση, η χρονική αύξηση της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα, η επιβολή επιπλέον περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ νομών κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, ούτε κουβέντα για ουσιαστικά μέτρα για τους μεγάλους χώρους δουλειάς που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, για την επικίνδυνη κατάσταση στα ΜΜΜ, για τα σχολεία, τις κλειστές δομές, τα γηροκομεία κ.ο.κ.

Μία σαφή πρόγευση έδωσε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης με την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς αναπαρήγαγε την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης», η οποία προβάλλεται ως «φάρμακο διά πάσαν νόσον»...

Στο «κόκκινο» από σήμερα Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη

Από σήμερα, στις 6.00 το πρωί, 14 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας άλλαξαν επίπεδο συναγερμού στο «Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας».

Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης πέρασαν στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου).

Για αυτές τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, από σήμερα ισχύουν τα αυξημένα περιοριστικά μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο 4, με εξαίρεση το ζήτημα των χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων, αλλά και των μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές. Για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των κατοίκων αυτών των περιοχών, οι εξαιρέσεις των μετακινήσεων από τους γενικούς περιορισμούς θα ισχύσουν έως και τη Δευτέρα στις 6.00 το πρωί. Ωστόσο, στις επόμενες ώρες, το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί συνολικά για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4.

Στο «πορτοκαλί», δηλαδή το επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης), ανέβηκαν οι Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Καβάλας, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας και Χαλκιδικής, ενώ στο επίπεδο 2 (επιτήρησης) πέρασαν οι Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας και Μεσσηνίας.

Στα όριά τους τα νοσοκομεία

Η εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού οξύνει την εκρηκτική κατάσταση στα αθωράκιστα και με τεράστιες ελλείψεις δημόσια νοσοκομεία.

Ήδη οι υγειονομικοί επισημαίνουν ότι στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής πάνω από το 75% των κλινών ΜΕΘ είναι κατειλημμένες. Στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων η πληρότητα στις ΜΕΘ έφτασε στο 100% και όσοι χρήζουν διασωλήνωσης διακομίζονται σε νοσοκομεία όμορων περιοχών, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκονται και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, έχοντας και το βάρος των ελλείψεων στα νοσοκομεία όλης της Βόρειας Ελλάδας.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ως αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων, της εντατικοποίησης, των μετακινήσεων προσωπικού, των ανεπαρκών μέτρων προστασίας, αυξάνονται συνεχώς και τα κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους νοσοκομείων.

Οι κλινικές κορονοϊού στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης φτάνουν στα όριά τους και οι κλίνες ΜΕΘ σε ορισμένα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει σε πληρότητα το 75%, π.χ. στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου».

Σε συνέχεια των αντίστοιχων οδηγιών που δόθηκαν στα Γιάννενα, προχωρά και στη Θεσσαλονίκη η νέα μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα της μίας νόσου: Ήδη όμως από χτες το μεσημέρι δόθηκε εντολή στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για περιορισμό των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των προγραμματισμένων χειρουργείων στο ελάχιστο δυνατό, ακόμα και πέραν του 60% που προβλέπει ο λεγόμενος Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας για το «Επίπεδο 4» (εξαιρούνται τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά).

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.