Ε. Παπαζώη: Θα θυσιαστεί το πάρκο στο βωμό του κοντόφθαλμου κέρδους;

Πάρος

Με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας της δημοτικής επιχείρησης στο Πάρκο Πάρου στον Άη-Γιάννη Δέτη ζητήσαμε από την πρόεδρο της Α.Ε., Ελισάβετ Παπαζώη να μας δώσει το στίγμα και τους στόχους του Πάρκου.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Φέτος το Πάρκο έκλεισε 10 χρόνια ζωής. Τι θα λέγατε ως ένα γενικό απολογισμό αυτής της 10χρονης πορείας;

Ε.Π.: «Δημιουργήσαμε έναν εναλλακτικό τουριστικό προορισμό που εμπλουτίζει την τουριστική ταυτότητα της Πάρου με τη διάσταση του πολιτισμού και της φύσης, σύμφωνα με το βασικό στόχο του καταστατικού μας που αποφασίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο το 2009. Καταστατική μας υποχρέωση ήταν η προστασία και η αναγέννηση της φύσης της χερσονήσου του Άϊ Γιάννη Δέτη, που είχε αποψιλωθεί από δεκαετίες εντατικής βόσκησης. Την υποχρέωση μας αυτή καλύψαμε με ένα πολυετές πρόγραμμα ετησίων φυτεύσεων, από εθελοντές και σχολεία και με αντιδιαβρωτικά έργα που έχει αναλάβει το σωματείο «Φίλων Πάρκου» αλλά και με θεσμοθέτηση της απαγόρευσης βόσκησης, κυνηγιού, τροχοφόρων. ‘Ενα δίκτυο μονοπατιών 7 χιλιομέτρων επιτρέπει στους περιηγητές ν’ απολαμβάνουν το τοπίο της χερσονήσου, όλες τις εποχές του χρόνου. Κάναμε πράξη επίσης, σύμφωνα με το καταστατικό μας, όλα τα έργα και τις δράσεις που αφορούν τον πολιτισμό. Συγκεκριμένα δημιουργήσαμε σημαντικές υποδομές πολιτισμού, όπως το υπαίθριο θέατρο «Αρχίλοχος» 700 θέσεων που φιλοξενεί το ετήσιο «Φεστιβάλ στο Πάρκο», το θερινό σινεμά «Σινέ Έναστρον» 100 θέσεων όπου προβάλλονται με ελεύθερη είσοδο ποιοτικές ταινίες, την μόνιμη έκθεση «Η Πάρος μέσα από την ρωσική Χαρτογραφία 1770-1775» στα κελιά του Άϊ Γιάννη, που συμπληρώνεται με την ψηφιακή βιβλιοθήκη για την ιστορία της Πάρου και του Αιγαίου στους νεώτερους χρόνους. Το 2009, παραλάβαμε από την προηγούμενη δεκαπενταετή χρήση τους ως beach bar disco, ένα κατεστραμμένο κτίριο αναψυκτηρίου και κακοποιημένο περιβάλλοντα χώρο από χωματερές και μπάζα. Πετύχαμε άμεσα την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του εστιατορίου και της οργανωμένης παραλίας, προσελκύοντας πολυάριθμους επισκέπτες που επιλέγουν την ήρεμη και ποιοτική αναψυχή».

 Τι γίνεται με τα οικονομικά της εταιρείας του Πάρκου; Παρουσιάζει κέρ-δη και αν ναι πώς γίνεται η διαχείριση αυτών;  Ε.Π.: «Από την ίδρυση της το 2009, η Α.Ε. είναι μια υγιής και βιώσιμη δημοτική εταιρεία με θετικούς Ισολογισμούς που ανταποκρίνεται εμπρόθεσμα στις υποχρεώσεις της. Η δημοτική επιχείριση δεν επιδοτείται από τον δήμο ούτε έχει χρηματοδοτηθεί για τις σημαντικές υποδομές πολιτισμού που έχει δημιουργήσει, οι οποίες υλοποιήθηκαν με χορηγίες των Ιδρυμάτων Μποδοσάκη, Λεβέντη και Νιάρχου και Επιχειρήσεων όπως η Blue Star. Τα έσοδα της δημοτικής Α.Ε. προέρχονται από τη λειτουργία της οργανωμένης παραλίας και του εστιατορίου-καφέ και επενδύονται σε μικρής κλίμακας έργα, όπως τη συντήρηση της χερσονήσου τη στήριξη των πολλών δράσεων πολιτισμού, οικολογίας, άθλησης, που υλοποιούμε. Οι χαμηλές λειτουργικές δαπάνες επέτρεψαν τα τελευταία χρόνια και τη χρηματοδότηση φορέων εκτός Πάρκου, όπως του συλλόγου γονέων του δημοτικού σχολείου Νάουσας για την αναβάθμιση και τον εξοπλισμό του πολυχώρου του σχολείου και τη λειτουργία του παιδικού σινεμά ή για την στήριξη του Ναυτικού Ομίλου Ναϊάς κ.α. Στη χρήση του 2018, θα αποδοθεί μέρισμα προς τον Δήμο».

Το Πάρκο λειτούργησε το αναψυκτήριο–μπαρ με ίδιες δυνάμεις, τελευταία παραχωρήσατε τη λειτουργία του σε ιδιώτες. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση και ποια η εμπειρία σας απ τη συνεργασία? .Ε.Π.: «Το Πάρκο λειτουργεί διφυώς και ως δημόσιος φορέας που ελέγχεται από το ελεγκτικό συ

-νέδριο  και ως ΑΕ που ελέγχεται από λογιστές που ορίζει το δημοτικό συμβούλιο. Πέραν του ότι η αυξανόμενη γραφειοκρατία αποτρέπει τη λειτουργία μας ως εμπορικής επιχείρησης, πάντοτε θεωρούσαμε ότι ένας επιχειρηματίας του κλάδου, θα αναβάθμιζε τις προσφερόμενες υπηρεσίες του εστιατορίου. Μόλις η νομοθεσία μας επέτρεψε προχωρήσαμε σε δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό για την παραχώρηση λειτουργίας του εστιατορίου–μπαρ. Είμαστε ευχαριστημένοι από την συνεργασία μας με τους ιδιώτες επιχειρηματίες που προσέφεραν ποιοτικές υπηρεσίες και αύξησαν τον κύκλο εργασιών. Η εταιρεία που ανέλαβε τη λειτουργία του αναψυκτηρίου από το 2018 έως το 2020 αναβάθμισε ακόμη περισσότερο τις εγκαταστάσεις του καταστήματος, και τον εξοπλισμό του».

Υπάρχει σχεδιασμός για το μέλλον του Πάρκου; Τι περιλαμβάνει;

Ε.Π.: «Υπάρχει σαφώς σχεδιασμός για το άμεσο μέλλον και μάλιστα σε όλους τους τομείς που διαχειριζόμαστε, το ερώτημα είναι εάν το Πάρκο θα συνεχίσει να υπάρχει με τη σημερινή μορφή του, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας. Και εξηγούμαι. Υπάρχει μία σταθερή απειλή για το Πάρκο από την ίδρυση του, που προέρχεται από όσους εποφθαλμιούν την παραλία του Μοναστηριού ως «τουριστικό φιλέτο», που θέλουν να «αξιοποιήσουν» με τα πρότυπα της Μυκόνου, ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για απομακρυσμένη και δύσκολα ελέγξιμη παραλία. Θεωρούν δε εχθρό τους το Πάρκο και τη διοίκηση του που εφαρμόζει την εναλλακτική διαχείριση της χερσονήσου όπως προβλέπεται στην ιδρυτική του πράξη. Τι δουλειά έχει το θέατρο και το φεστιβάλ, η μόνιμη έκθεση, οι δράσεις αθλητισμού και οικολογίας, η προστασία της φύσης της χερσονήσου, όταν μπορούμε να φτιάξουμε ένα «μπιτσόμπαρο» όπως το αποκάλεσε ένας από τους πρόσφατους επίδοξους «επενδυτές».  Η απειλή εντείνεται σε κάθε δημοτική εκλογική αναμέτρηση, την οποία ακολουθεί η επιλογή διοίκησης της δημοτικής Α.Ε. και τώρα φαίνεται ότι οι επίδοξοι επενδυτές έχουν λάβει σχετικές «διαβεβαιώσεις».  Γενικότερα στην Πάρο τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια υπόγεια διαμάχη μεταξύ όσων επιδιώκουν τη «μυκονοποίηση» του νησιού, συνήθως frontman ισχυρών νυχτερινών συμφερόντων και των Παριανών και μόνιμων παραθεριστών, Ελλήνων και ξένων, που επιθυμούν να παραμείνει ο ανθρώπινος  χαρακτήρας της Πάρου και η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της. Σε αυτή τη διαμάχη το Πάρκο αποτελεί την επιτυχημένη έμπρακτη εφαρμογή ενός διαφορετικού υποδείγματος τουριστικής ανάπτυξης, αυτής που συνδέει την τουριστική προσφορά με την περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά του κάθε τόπου, σύγχρονη αναπτυξιακή κατεύθυνση που δίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και οι μεγάλοι Tour Operators. Σύντομα θα γνωρίζουμε εάν το Πάρκο θα θυσιαστεί στο βωμό του κοντόφθαλμου κέρδους

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.