«S.O.S» από εμπορικά και εστίαση στην Πάρο

Πάρος

Έχουν περάσει 2 µήνες από το δεύτερο «lockdown», που επέβαλε η κυβέρνηση σ’ όλη τη χώρα, µε σκοπό, όπως µας ενηµερώνουν, να προστατεύσει το «Ε.Σ.Υ», το οποίο βρίσκεται στα όρια του, εάν δεν τα έχει ξεπεράσει, αλλά και τον κόσµο από την διασπορά του ιού από το δεύτερο κύµα του κορωνοϊού.

Ωστόσο, µέχρι στιγµής, τα πράγµατα δεν έχουν πάρει την τροπή που όλοι θα θέλαµε, γιατί δεν έχουν παρθεί τα κατάλληλα ουσιαστικά µέτρα ενίσχυσης του «Ε.Σ.Υ», δεν ελέγχονται οι µεγάλες εστίες µετάδοσης της πανδηµίας όπως είναι τα µεγάλα εργοστάσια στη δυτική Αττική, τα σούπερ µάρκετ κ.α., αλλά και η κατάσταση στις µετακινήσεις, στις οποίες επικρατεί ένα χάος, καθώς και ο συγχρωτισµός στα ΜΜΜ κι ο έλεγχος που δεν γίνεται σε λιµάνια και αεροδρόµια, που παρά την απαγόρευση που υπάρχει όποιος θέλει µπορεί και ταξιδεύει.

Για την Πάρο αυτό είναι το τρίτο κλείσιµο που βιώνει σ’ ένα χρόνο, αν συνυπολογίσει κάνεις το τοπικό «lockdown» που επέβαλαν στο νησί το καλοκαίρι, λόγω των αυξηµένων κρουσµάτων από το άνοιγµα χωρίς ουσιαστικά προληπτικά µέτρα ελέγχου της τουριστικής αγοράς. Τα καταστήµατα τόσο τα εµπορικά όσο και της εστίασης στη Πάρο είναι για µεγάλο χρονικό διάστηµα κλειστά και οι επιχειρηµατίες έχουν φτάσει στα όριά τους οικονοµικά. Με ανύπαρκτο εισόδηµα, συσσώρευση χρεών, αβεβαιότητα για το σήµερα και το αύριο, και αδυναµία να ανταπεξέλθουν στις βασικές υποχρεώσεις τους. Το ολιγοήµερο άνοιγµα που έγινε την περίοδο των εορτών δε φαίνεται να βοήθησε, αλλά ίσως και να τους επιβάρυνε, καθώς το άνοιγµα από µόνο του, όπως λένε και οι ίδιοι οι επιχειρηµατίες, είναι δαπανηρό.

Δυστυχώς όµως η κατάσταση θα γίνει ακόµα πιο δύσκολη για τους επιχειρηµατίες του νησιού, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, αφού ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την εισήγηση των λοιµωξιολόγων, µε αποτέλεσµα τα καταστήµατα του λιανεµπορίου και της εστίασης θα παραµείνουν κλειστά µέχρι να παρθεί νέα απόφαση. Όπως φαίνεται «τα δύσκολα είναι µπροστά µας» και γι’ αυτό είναι ανάγκη να παρθούν άµεσα ουσιαστικά µέτρα στήριξης και ανακούφισης όλων των επαγγελµατιών που πλήττονται από τα µέτρα του «lockdown».

2021 01 15 Foni 553a

Οι επαγγελµατίες, αφού όπως οι ίδιοι δηλώνουν δεν έχουν τους επαγγελµατικούς συλλόγους τους ενεργούς, πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να διεκδικήσουν τις λύσεις για τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν.

Η Φωνή της Πάρου συνοµίλησε µε ανθρώπους τόσο του λιανεµπορίου όσο και της εστίασης, οι οποίοι βιώνουν µια δύσκολη καθηµερινότητα µε τα καταστήµατα τους κλειστά και µας έδωσαν µια εικόνα για το τι επικρατεί στο κλάδο τους, αλλά και τι πιστεύουν για το µέλλον.

Μαρία Ραγκούση (Μεζεδοπωλείο «Καλλιτεχνικό καφενείο», Πρόδροµος, Μέλος της επιτροπής αγώνα καφέ-εστιατόρων Πάρου)

Τα µέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για την ενίσχυση του λιανεµπορίου και της εστίασης είναι ικανοποιητικά ή αν δεν ανοίξετε άµεσα θα συζητάµε για θέµατα βιωσιµότητας;

Μ.Ρ.: «Δυστυχώς διανύουµε τον έκτο µήνα που συνολικά τα καταστήµατα µας είναι κλειστά, χωρίς να υπολογίζουµε και το τοπικό «lockdown» του καλοκαιριού στο νησί µας που έριξε πρόωρα την αυλαία της τουριστικής σεζόν. Πράγµα που σηµαίνει ότι βρισκόµαστε σε πολλή άσχηµη κατάσταση, τόσο οικονοµική, όσο και ψυχολογική, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει. Το µέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν µπορεί να καλύψει το πρόβληµα (δεν καλύπτει όλους τους επαγγελµατίες), όταν παράλληλα τα πάγια έξοδα τρέχουν. Ακόµα και το άνοιγµα των καταστηµάτων µας που είναι αναγκαία, είναι µία πολύ δαπανηρή διαδικασία, που χρειάζεται να ενισχυθούµεοικονοµικά για να µπορέσουµε να τα καταφέρουµε. Υπάρχει και ο φόβος σε πολλούς από εµάς του άνοιξε - κλείσε, πράγµα που σηµαίνει επιπλέων έξοδα».

Έχουν χειριστεί την όλη κατάσταση µέχρι τώρα σωστά ή θα µπορούσαν τουλάχιστον στα νησιά που έχουν µικρό επιδηµιολογικό φορτίο να έχουν διαφορετική αντιµετώπιση;

Μ.Ρ.: «Όσο καλά χειρίστηκαν και την καλοκαιρινή σεζόν µε τα γνωστά αποτελέσµατα... Από τη µια είµαστε τόσους µήνεςκλεισµένοι στα σπίτια µας µε κλειστές επιχειρήσεις, σχολεία κλπ, ενώ από την άλλη βλέπουµεκόσµο να µπαινοβγαίνει  από τα σύνορα, συνωστισµό στα ΜΜΜ και ουσιαστικά µέτρα να µην παίρνουν ώστε να ενισχυθούν τα νοσοκοµεία και τα Κ.Υ. Τα πάντα κατά τα άλλα  εξαρτώνται από την ατοµική ευθύνη!». 

Τι περιµένετε να γίνει στο µέλλον;

Μ.Ρ.: «Γενικά υπάρχει ένα µούδιασµα και µια αβεβαιότητα σε όλους µας. Η κατάσταση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκόσµια, σε επιδηµιολογικό και οικονοµικό επίπεδο δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία. Για να αντέξουµε να περάσουµε όρθιοι την πολλή δύσκολη περίοδο που διανύουµε, επιβάλλεται να ενισχυθούν εργαζόµενοι, άνεργοι, επαγγελµατίες. Παράλληλα, οι συνάδελφοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Δεν υπάρχουν σωτήρες, από µηχανής Θεός ή Μεσσίες. Όλοι µαζί να αντιµετωπίσουµε την κατάσταση, ώστε τα οικονοµικάπροβλήµατα που αντιµετωπίζουµε αλλά και αυτά που έρχονται να µην είναι πολύ πιο βλαβερά κι από την πανδηµία για την επιχειρήσεις µας, τις οικογένειες µας, τη ζωή µας».

Νίκος Γιαννούλης (καφετέρια Cosa, ρούχα Islanders, Παροικιά)  

Τα µέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για την ενίσχυση του λιανεµπορίου και της εστίασης είναι ικανοποιητικά ή αν δεν ανοίξετε άµεσα θα συζητάµε για θέµαταβιωσιµότητας;

Ν.Γ.: «Θεωρώ ότι µε τα µέτρα που έχει πάρει είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς µέχρι τώρα είχαµε µειωµένο ενοίκιο, ενώ για τον Γενάρη δεν θα χρειαστεί να καταβάλουµε το ενοίκιο. Επίσης, µας καλύπτει το ΙΚΑ των εργαζοµένων και τους µισθούς τους. Θετική είναι και η επιστρεπτέα προκαταβολή που θα πάρουµε, παρότι καλύτερα να µην ήταν σε µορφή δανείου έδιναν για ενίσχυση».

Έχουν χειριστεί την όλη κατάσταση µέχρι τώρα σωστά ή θα µπορούσαν τουλάχιστον στα νησιά που έχουν µικρόεπιδηµιολογικό φορτίο να έχουν διαφορετική αντιµετώπιση;

N.Γ.: «Φυσικά και θα µπορούσαν. Όπως το καλοκαίρι εφάρµοσαν δύο µέτρα και δύο σταθµά, όπου επέβαλαν σε «lockdown» την Πάρο, ενώ άλλα µέρη τα άφησαν ανοιχτά, έτσι θα µπορούσαν να κάνουν το ίδιο τώρα. Από τη στιγµή που έχουµε µικρόεπιδηµιολογικό φορτίο, θα µπορούσαν τουλάχιστον στην Πάρο και άλλα νησιά που έχουν το ίδιο φορτίο, µε αυστηρότερους ελέγχους στα λιµάνια και στα αεροδρόµια, να µας είχαν ανοιχτά».

View fullsize

PRWTO_THEMA_2.JPG

Τι περιµένετε να γίνει στο µέλλον;

Ν.Γ.: «Θεωρώ ότι θα ανοίξουµε κατά τον Απρίλιο. Ευελπιστώ να έχουν πάει καλά τα πράγµατα µε το εµβόλιο. Να έχει αποδώσει και δεν αναφέροµαι µόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα και στο εξωτερικό για να µπορούµε να έχουµεσύντοµα τις πρώτες κρατήσεις για το καλοκαίρι. Όσο συντοµότερα έχουµε θετικά αποτελέσµατα τόσες περισσότερες πιθανότητες να έχουµε µια κανονική σεζόν».

ΜένεγοςΚαλακώνας (Βιβλιοχαρτοπωλείο Πολύχρωµο, Παροικιά)

Τα µέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για την ενίσχυση του λιανεµπορίου και της εστίασης είναι ικανοποιητικά ή αν δεν ανοίξετε άµεσα θα συζητάµε για θέµατα βιωσιµότητας;

M.K.: «Λογικά θα υπάρξει πρόβληµα βιωσιµότητας, από τι στιγµή που δεν µου δίνει στήριγµα. Ακόµα και η επιστρεπτέα προκαταβολή που θα πάρουµε, είναι σαν να µου δίνει δανεικά να φαίνοµαι ότι αυτή τη στιγµή ζω. Από το 2022 όµως που θα µου τα ζητήσει πίσω το κράτος, αν έµενα µε έχει όλο το διάστηµα κλειστό, πώς θα πουλήσω να βγάλω το εισόδηµα µου για να ξεπληρώσω. Θα αναγκαστώ να κλείσω. Και το εµπόρευµα δεν είναι δωρεάν. Ο προµηθευτέςπεριµένουν και αυτοί να πληρωθούν. Όταν υπάρχει µια ροή αγοράς, είµαστε όλοι ικανοποιηµένοι . Όχι όπως τώρα που σου λέει άνοιξε για 10 µέρες και µετά σου λέει πρέπει να κλείσεις και έχεις παραγγείλει πράγµατα. Δεν µπορώ να παραγγείλω µόνο ένα αντικείµενο. Δε µε συµφέρει οικονοµικά. Και πες εντάξει εγώ που έχω βιβλιοχαρτοπωλείο και πουλάω όλο το χρόνο. Ένα µαγαζί µε παιχνίδια τι θα κάνει; Δυστυχώς επικρατεί ένα αλαλούµ και η κυβέρνηση είναι ανύπαρκτη».

Έχουν χειριστεί την όλη κατάσταση µέχρι τώρα σωστά ή θα µπορούσαν τουλάχιστον στα νησιά που έχουν µικρόεπιδηµιολογικό φορτίο να έχουν διαφορετική αντιµετώπιση;

Μ.Γ.: «Θα έπρεπε να έχουµε διαφορετική αντιµετώπιση, αλλά επειδή δεν έχουµε κανένα φορέα εδώ στα νησιά µας, ο εµπορικός σύλλογος είναι ανύπαρκτος όπως και οι άλλοι επαγγελµατικοί οι σύλλογοι είναι όλοι ανύπαρκτοι, δε µιλάει κανένας. Εγώ πιστεύω προσωπικά ότι το επιµελητήριο έπρεπε, που υποτίθεται είναι όργανο που κοιτάει τις επιχειρήσεις, να είχε βάλει ένα βέτο ότι κάτι πρέπει να αλλάξουµε. Όχι να βάζουν βέτο οι παπάδες και να µη βάζει το επιµελητήριο».

Τι περιµένετε να γίνει στο µέλλον;

Μ.Κ.: «Το µέλλον δε φαίνεται αισιόδοξο. Πιστεύω όλα αυτά είναι φτιαγµένα. Να πάνε σε λίγους τα πάντα. Θεωρώ δεδοµένο ότι η µικροµεσαία, µεσαία ή οικογενειακή επιχείρηση θα σβήσει. Με την πανδηµία βρίσκουν την αιτία και καλά ότι δεν µπορούν να κάνουν τίποτα και µέσα από αυτό φτιάχνουν τα δικά τους µέτρα. Μέσα σ’ ένα χρόνο µας έχουν πει 150 διαφορετικά µέτρα. Θες από µάσκες; Θες από την αρρώστια; Θες το ότι το καλοκαίρι η Πάρος, όπως λένε είχε όλα τα κρούσµατα, µας κλείσανε και δεν µάθαµε ποτέ πόσα ήταν αυτά. Ενώ η Νάξος για παράδειγµα δεν είχε κανένα. Υπάρχουν επίσηµα στοιχεία από τους πράκτορες ή καπετάνιους ότι πριν µας κλείσουν, το καράβι που ερχόταν, πες µε 1500 άτοµα, οι 800 κατέβαιναν εδώ, µετά µε το «lockdown» αντιστρέψανε τα πράγµατα. Συλλογικότητα δεν υπάρχει. Ο καθένας βλέπει ατοµικά την κατάσταση για την επιχείρηση του. Δεν ξέρω αν ο χώρος της εστίασης έχει κάποιο σύλλογο που µπορεί και αντιστέκεται, αλλά ο εµπορικός σύλλογος νοµίζω είναι άφαντος».

Αργύρης Ταντάνης (Είδη δώρων, Νάουσα)  

Τα µέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για την ενίσχυση του λιανεµπορίου και της εστίασης είναι ικανοποιητικά ή αν δεν ανοίξετε άµεσα θα συζητάµε για θέµατα βιωσιµότητας;

Α.Τ.: «Σαφέστατα έχουν ενισχυθεί οι επιχειρήσεις. Βέβαια σε καµία περίπτωση δεν µπορείς να πεις ότι το βοήθηµα µπορεί να αντισταθµίσει το ότι µια επιχείρηση είναι κλειστεί. Συνεπώς τα έξοδα τρέχουν, οι πάγιες υποχρεώσεις είναι δεδοµένες, συν ότι ο κάθε επιχειρηµατίας έχει τα οικογενειακού του έξοδα. Δεν είναι µόνο αυτά της επιχείρησης του. Σίγουρα όµως τα µέτρα έχουν απαλύνει σε κάποιο βαθµό, αλλά δεν µπορούν να αντικαταστήσουν τα έσοδα που θα βγάλει µια επιχείρηση από την λειτουργία της. Εύχοµαι σύντοµα να απαλλαγούµε από αυτό. Αλλά πρέπει να πω ότι τα δύσκολα έπονται. Πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν κάνει αναστολές πληρωµών, είτε από τράπεζες, είτε από δαπάνες προς το δηµόσιο, οι οποίες κάποια θα στιγµή θα βρεθούν µπροστά τους. Οπότε αν συνεχιστεί η κατάσταση να είναι πιεσµένη θα βρεθούν σε µια κατάσταση δύσκολη».

Έχουν χειριστεί την όλη κατάσταση µέχρι τώρα σωστά ή θα µπορούσαν τουλάχιστον στα νησιά που έχουν µικρόεπιδηµιολογικό φορτίο να έχουν διαφορετική αντιµετώπιση;

Α.Τ.: «Θεωρώ ότι όπως έχει δηµιουργηθεί η κατάσταση στην Πάρο και ειδικά µετά τον Νοέµβρη, αλλά και µετά αυστηρά µέτρα που πάρθηκαν το καλοκαίρι, αυτή τη στιγµή το νησί δεν έχει κανένα κρούσµα. Οπότε δεν µπορούµε να µπούµε στην ίδια µοίρα µε κάποιες περιοχές, ακόµα µε την Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα που έχουν αυξηµένα τα κρούσµατα. Πιστεύω ότι θα µπορούσαν, τηρώντας βέβαια όλους του κανόνες υγιεινής, να λειτουργήσει το λιανεµπόριο, που θα έδινε µια ανάσα σίγουρα».

Τι περιµένετε να γίνει στο µέλλον;

Α.Τ.: «Θεωρώ ότι έχουµε αρχίσει και βλέπουµε φως στο τούνελ. Το εµβόλιο έχει βγει, ο κόσµος έχει αρχίσει να εµβολιάζεται. Στο κοντινό φαντάζοµαι µέλλον, µέσα στο επόµενοεξάµηνο, θα αρχίσει να οµαλοποιείται κάπως η κατάσταση. Με προοπτική ότι θα έχουµε, όχι το καλύτερο δυνατό, αλλά ένα καλό καλοκαίρι που κάπως θα βοηθήσει τουλάχιστον σε επίπεδο ρευστότητας. Βέβαια θα υπάρχει ένα τρίµηνο, τετράµηνο που είναι δύσκολο».

Επίλογος

Δυστυχώς οι κυβερνώντες δεν µπορούν να καταλάβουν, ότι µε το οριζόντιο «lockdown», έχουν βάλει στο ίδιο «τσουβάλι» την Αττική και τη Βόρειο Ελλάδα, οι οποίες έχουν χτυπήσει κόκκινο από το επιδηµιολογικό φορτίο, µε περιοχές όπως η Πάρος, οι οποίες έχουν µικρό ή και µηδενικό φορτίο και θα µπορούσαν να ανοίξουν την αγορά τους, και να υπάρξει µια κίνηση στην οικονοµία τους.

Σίγουρα οι ειδικοί φοβούνται για τη διασπορά του ιού, αλλά αν υπάρξει σωστός έλεγχος στις µετακινήσεις και όχι να πηγαίνει ο καθένας από νοµό σε νοµό χωρίς πρόβληµα, τηρηθούν αυστηρά τα απαραίτητα υγειονοµικά µετρά δεν θα υπάρχει τόσο µεγάλοπρόβληµα στη διασπορά του. Είναι πολύ απλή η διαδικασία να διατηρήσουµε το πολύ χαµηλόεπιδηµιολογικό φορτίο στην Πάρο, ελέγχοντας όλους τους ταξιδιώτες προς το νησί, πριν επιβιβαστούν στο πλοίο ή στο αεροπλάνο. Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και η δηµοτική αρχή, πιέζοντας την πολιτεία ουσιαστικά να κάνει ξανά αυτό που έκανε στην Πάρο και στην κάθε Πάρο, αλλά αυτή τη φορά ανάποδα. Αν δεν το πράξει η κυβέρνηση τότε θα µιλάµε για αλλά µέτρα και άλλα σταθµά.

Γιώργος Κοντός

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.