2ο δημοτικό σχολείο, ένα μικρό ιστορικό

Πάρος

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Παροικίας λειτούργησε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1991 και πήρε ΦΕΚ ίδρυσης το 1992 (ΦΕΚ 389/ΤΒ’/12-06-92) με πρώτη διευθύντρια την Μαγδαληνή Μπιζά και την επωνυμία 2ο Δημοτικό Σχολείο Παροικίας Πάρου.

Το νεόδμητο κτήριο στο οποίο στεγάστηκε αποτελούνταν από εφτά αίθουσες διδασκαλίας, γραφείο εκπαιδευτικών, κυλικείο, και βοηθητικούς χώρους (τουαλέτες και αποθήκη).

Με την πρώτη λειτουργία του διαπιστώθηκε ότι οι χώροι δεν επαρκούσαν για τις ανάγκες του. Κατασκευάστηκε μια ξυλοκατασκευή για να χωρίσει ένα μέρος του διαδρόμου δημιουργώντας αίθουσα, ενώ και ο χώρος του κυλικείου χρησιμοποιήθηκε για διδακτικές ανάγκες. Στη συνέχεια στα μέσα της δεκαετίας του ’90, με πρωτοβουλία και ενέργειες του τότε συλλόγου γονέων, προστεθήκαν άλλες δύο αίθουσες εξωτερικά, κολλητά με το αρχικό κτήριο. Ήδη το σχολείο λειτουργεί ως δεκαθέσιο. Τη σχολική χρονιά 1999-2000 η πιεστική αύξηση του αριθμού των μαθητών υποχρεώνει την τότε δημοτική αρχή να νοικιάσει, ως προσωρινή λύση, δύο ημιυπόγειες αίθουσες απέναντι από την πρόσοψη του κυρίως κτηρίου και το σχόλιο λειτουργεί ως δωδεκαθέσιο. Ο χώρος του κυλικείου γίνεται γραφείο διεύθυνσης με τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και της Σχολικής Επιτροπής που τότε είναι ανά σχολική μονάδα. Στις μεγάλες βροχές του 2003 οι αίθουσες πλημυρίζουν, σταματά η χρήση τους και δύο τάξεις συνενώνουν τα τμήματά τους, μέχρις ότου εγκατασταθούν την άνοιξη του ιδίου έτους στο πίσω μέρος του κτηρίου, ως προσωρινή πάλι λύση έκτακτης ανάγκης, τρεις προκάτ μεταλλικές αίθουσες με ενέργειες της τότε δημοτικής αρχής.

Τον Μάιο του 2010 ο σύλλογος γονέων προκειμένου να φύγουν οι μαθητές από τις προκάτ αίθουσες, που δεν ήταν η κατασκευή τους για μακροχρόνια χρήση κάνει αποχή από τα μαθήματα πιέζοντας τον δήμο και την περιφέρεια (επαρχείο) για εξεύρεση μόνιμης λύσης. Εν τω μεταξύ οι κτηριακές ανάγκες έχουν αυξηθεί, καθώς περισσότερες ειδικότητες έχουν προστεθεί και υπάρχει ανάγκη για αίθουσα Τμήματος Ένταξης, ΖΕΠ, Πληροφορικής, Εικαστικών κλπ. Τη σχολική χρονιά 2010-11 κατόπιν των πιέσεων των γονέων, νοικιάζονται τρεις εξωτερικές αίθουσες, στο κτήριο που λειτουργούσε η ταβέρνα «Απανεμιά», για δώδεκα χρόνια με σκοπό, να δοθεί χρόνος να ολοκληρωθεί η επέκταση του σχολείου στον χώρο του γηπέδου και του παρακείμενου χώρου πάρκινγκ. Το σχολείο υποβαθμίζεται υποχρεωτικά σε λειτουργικά εντεκαθέσιο με τη συνένωση δύο τμημάτων, καθώς πλέον δεν επαρκούν οι αίθουσες. Συνεχίζει βοηθητικά η χρήση των προκάτ αιθουσών για τμήματα ΖΕΠ, ενισχυτικής διδασκαλίας κλπ..Το έργο της επέκτασης, όπως φαίνεται από τα έγγραφα που διαθέτουμε, το αναλαμβάνει η Εγνατία ΑΕ με την Αιγαίο ΑΕ προκειμένου να προχωρήσουν στον σχεδιασμό.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ζητείται από το σύλλογο διδασκόντων να προσδιορίσει τις κτηριακές του ανάγκες, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του σχεδιασμού σχολικών κτηρίων που μας επιδόθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πάρου. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων, την ορισμένη επιτροπή από τον σύλλογο διδασκόντων και μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου οι οποίοι παρουσίασαν ένα αρχικό σχέδιο γίνεται συζήτηση και σχετικές προτάσεις πάνω στο συγκεκριμένο σχέδιο. Δύο χρόνια αργότερα διαπιστώνεται ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο γιατί προσκρούει στους επιτρεπόμενους όρους δόμησης (υπάρχει η σχετική αλληλογραφία), καθώς το 2ο Δημοτικό βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως (!) και απαιτείται η παρέκκλιση των όρων δόμησης. Σε αυτό το πλαίσιο και σε έναν χαρτοπόλεμο αλληλογραφίας κινούνταν η περιπέτεια της επέκτασης μέχρι σήμερα χωρίς να έχουν αλλάξει ούτε οι όροι δόμησης, ούτε το σχέδιο επέκτασης.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20ης /12/2019 που προκλήθηκε από τη αντιπολίτευση αποφασίστηκε να προχωρήσει ο Δήμος στην ανάθεση νέας μελέτης σε ιδιώτες.

Είμαστε σε αναμονή και εγρήγορση.

Παλασία Γεωργιάδου

Διευθύντρια 2ου δημ. σχολείου Παροικιάς

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.