Στο κυνήγι του κέρδους «σκοντάφτει» ο αναγκαίος εμβολιασμός ενάντια στον κορονοϊό

Πάρος

Σε ένα πραγματικό «θρίλερ» για τους λαούς της ΕΕ (και όχι μόνο) μετατρέπεται ο αναγκαίος εμβολιασμός ενάντια στον κορονοϊό, καθώς ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός, το κυνήγι του κέρδους, και οι γεωπολιτικές αντιθέσεις, που είναι γραμμένα στο DNA αυτού του σάπιου συστήματος,

διαψεύδουν τις προσδοκίες που καλλιεργούσαν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ ότι με την έναρξη των εμβολιασμών έρχεται το τέλος της πανδημίας.

Οι αναγκαίες δόσεις «σκοντάφτουν» στις παραγωγικές δυνατότητες της κάθε εταιρείας, αφού στον καπιταλισμό προέχει ο «υγιής» ανταγωνισμός και όχι η συνεργασία, οι πατέντες και τα κάθε λογής επιχειρηματικά απόρρητα. 

Στο επίκεντρο της πιο πρόσφατης διαμάχης βρίσκεται η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία «AstraZeneca», η οποία ανακοίνωσε απροσδόκητα ότι θα περικόψει την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το εμβόλιό της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, κάτι που θα σημάνει, σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο, μείωση κατά 60% των 31 εκατομμυρίων δόσεων που επρόκειτο να σταλούν στην Ένωση.

Αυτό περιέπλεξε τα ευρωπαϊκά σχέδια εμβολιασμού, αφού και η «Pfizer» είχε ήδη ανακοινώσει προσωρινή επιβράδυνση στις παραδόσεις του εμβολίου της προκαλώντας κατακραυγή εκ μέρους των Βρυξελλών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Η «AstraZeneca» λέει τώρα ότι θα επισπεύσει τις παραδόσεις του Φλεβάρη...

Πηγή: Associated Press

Προκειμένου να κατευνάσει την οργή που επικρατεί στα κράτη-μέλη, η «AstraZeneca» φέρεται ότι προσφέρθηκε να επισπεύσει ορισμένες παραδόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα στο «Reuters» ότι η «AstraZeneca» προσφέρθηκε κατά την διάρκεια δύο έκτακτων συνεδριάσεων χθες, Δευτέρα, να επισπεύσει για τις 7 Φεβρουαρίου τις παραδόσεις που ξεκινούσαν σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα στις 15 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, μία από τις πηγές, που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, δήλωσε ότι η «AstraZeneca» αναθεώρησε προς τα επάνω και τους στόχους παράδοσης για τον Φεβρουάριο σε σχέση με τις περικοπές που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, αλλά η εταιρεία δεν έδωσε αποσαφηνίσεις για τις παραδόσεις του Μαρτίου. Πάντως ο δεύτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε απευθείας στις συνομιλίες, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόταση για αύξηση των δόσεων που θα παραδοθούν. 

Να σημειωθεί πάντως ότι μία αύξηση τον Φεβρουάριο, αν δεν συνοδευτεί από αύξηση τον Μάρτιο, δεν συνιστά συνολική αύξηση παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο.

Η «AstraZeneca» έχει δηλώσει ότι η αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος στις παραδόσεις είναι αποτέλεσμα προβλημάτων παραγωγής στην Ευρώπη. Ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο «Reuters» ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται σε εργοστάσιο στο Βέλγιο το οποίο διαχειρίζεται η «Novasep», εταίρος της «AstraZeneca».

Να «κοπούν» εμβόλια από τη Βρετανία για τα πάρει η ίδια, ζητά η ΕΕ

Πηγή: Associated Press

Ευρωπαίος αξιωματούχος, δήλωσε σήμερα ότι οι Βρυξέλλες έθεσαν απερίφραστα το ερώτημα στην «AstraZeneca» αν μπορεί να κατευθύνει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση δόσεις που έχουν παρασκευασθεί στην Βρετανία (και προορίζονται για τη χώρα), όμως η εταιρεία δεν απάντησε σε αυτές τις ερωτήσεις.

Το ενδεχόμενο αυτό, όπως και η πρόταση της ΕΕ να περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων, προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την αντίδραση του Λονδίνου, με τον Βρετανό υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ, να υποστηρίζει πως ο προστατευτισμός δεν αποτελεί τη σωστή προσέγγιση. «Είμαι βέβαιος πως μπορούμε να εργαστούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διασφαλίσουμε, ενώ η διαφάνεια είναι ευπρόσδεκτη, ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια», είπε, προσθέτοντας πως μίλησε με τους διευθύνοντες συμβούλους των «Pfizer» και «AstraZeneca».

«Είμαι πεπεισμένος για την προμήθεια των εμβολίων στη Βρετανία. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα διαταραχθεί. Όμως, προτρέπω όλους τους διεθνείς εταίρους να λειτουργούν συλλογικά και να εργαζόμαστε όλοι μαζί στενά. Πιστεύω πως ο προστατευτισμός δεν αποτελεί τη σωστή προσέγγιση μεσούσης της πανδημίας».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.