Σε αναμονή για την τουριστική περίοδο | Νωρίς για προβλέψεις

Πάρος

Σε ανησυχία βρίσκεται ο τουριστικός κλάδος του νησιού μας, που μετά την περσινή γεμάτη προβλήματα χρονιά, βλέπουν ότι και φέτος είναι πιθανόν να έχουμε μία σεζόν με ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Ένωση ξενοδόχων

Ο κατ’ εξοχήν επαγγελματικός κλάδος του τουρισμού (ξενοδόχοι), βρίσκεται σε μεγάλο προβληματισμό, καθώς τίποτα σχεδόν δεν έχει ξεκαθαριστεί (λογικό) για τη νέα σεζόν.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου-Αντιπάρου, Μάνια Αμπατζή, απάντησε στις ερωτήσεις της εφημερίδας, σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο τους.

 

PRWTO_THEMA_2.JPG

Ποιο είναι μέχρι στιγμής το κόστος της πανδημίας στον ξενοδοχειακό κλάδο;

«Από την αρχή της πανδημίας το πλήγμα για τον τουριστικό κλάδο είναι μεγάλο. Τα ξενοδοχεία εξακολουθούν να πλήττονται τόσο λόγω της εξέλιξης του ιού όσο και λόγω των περιοριστικών μέτρων πανελλαδικά, αλλά και παγκόσμια. Σε αριθμούς, τα έσοδα των ξενοδοχείων καταποντίστηκαν την περασμένη σεζόν και στην Πάρο, σημειώνοντας πτώση περίπου 60-75%. Μάλιστα κάποια δεν άνοιξαν. Προκειμένου να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, είναι προφανές ότι τέτοιες απώλειες, απαιτούν μείωση λειτουργικών εξόδων, απώλεια θέσεων εργασίας ή και μειώσεις στους μισθούς χωρίς όμως να γίνεται έκπτωση στην ποιότητα και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Εν ολίγοις, οι ξενοδόχοι καλούμαστε να λύσουμε μια πολύ δύσκολη εξίσωση για να μείνουμε ζωντανοί και να κρατήσουμε ζωντανούς και όλους τους συνεργάτες μας».

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ξενοδόχων είναι κατά την γνώμη σας επαρκή;

«Έχει γίνει σημαντική προσπάθεια ενίσχυσης με σειρά μέτρων. Δυστυχώς, δε φτάνουν. Μιλάμε για μεγάλες απώλειες και χρειαζόμαστε ακόμα μεγαλύτερες ενισχύσεις. Τα δάνεια και οι επιστρεπτέες προκαταβολές δεν ενισχύουν τις επιχειρήσεις, απλά μεταθέτουν το πρόβλημα για αργότερα και συγκεκριμένα δύο χρόνια αργότερα στις περισσότερες περιπτώσεις, οπότε και όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα έχει επέλθει ακόμα ανάκαμψη του τουρισμού. Υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος υγιείς επιχειρήσεις να μετατραπούν σε προβληματικές ή και να κλείσουν. Χρειαζόμαστε ενίσχυση υπό μορφή επιδοτήσεων και όχι δανείων».

Έχουν υπάρξει μέτρα ενίσχυσης για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους αυτούς τους δώδεκα μήνες της πανδημίας;

«Ναι, έχουν υπάρξει, με το μέτρο της ένταξης εργαζομένων σε αναστολή προκειμένου να μην αναγκαστεί ο εργοδότης να προχωρήσει σε λύση συνεργασίας, καθώς και με την μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για ένταξη στο ταμείο ανεργίας. Επίσης, με το πρόγραμμα «συνεργασία» υπήρξε κρατική βοήθεια για τις ασφαλιστικές εισφορές και τους μισθούς με σκοπό και πάλι να διατηρηθούν σε εργασία οι απασχολούμενοι στα ξενοδοχεία. Παρόλα αυτά έχουν χαθεί πολλές θέσεις εργασίας, αφού πανελλαδικά πολλά ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά, άλλα έκλεισαν νωρίτερα και όλα λειτούργησαν με μειωμένη πληρότητα και άρα μειωμένες ανάγκες την περασμένη σεζόν. Επιπρόσθετα, τα περιοριστικά μέτρα του φθινοπώρου και του χειμώνα που διανύουμε, δεν επέτρεψαν την κανονική λειτουργία των χειμερινών και 12μηνων ξενοδοχείων, οπότε η κατάσταση δυσκόλεψε περισσότερο. Οι εργαζόμενοι σε αυτά, που η πρόσληψή τους έγινε μετά τις 4/11/2020, δεν προβλέπεται προς το παρόν νομοθετικά να μπουν σε αναστολή, οπότε πιθανότερη είναι η απόλυση αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των ανέργων».

Υπάρχουν εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθεί η φετινή τουριστική χρονιά;

«Είναι νωρίς για προβλέψεις. Μια πολύ γενική εκτίμηση είναι ότι η φετινή σεζόν θα κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα από την περσινή τόσο σε επίπεδο πληρότητας όσο και διάρκειας και με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν άλλωστε και οι σχετικές έρευνες που έχει κάνει ο ΕΟΤ. Ωστόσο, η επίτευξη μεγαλύτερης διάρκειας και μεγαλύτερης πληρότητας σε σχέση με πέρυσι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η εξέλιξη της πανδημίας και των μεταλλάξεων του ιού, η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα και στις κύριες αγορές της, η τήρηση των μέτρων ασφαλείας σε ατομικό επίπεδο και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε επίπεδο επιχειρήσεων, η σταθεροποίηση των κρουσμάτων στη χώρα μας σε χαμηλά επίπεδα, οι προϋποθέσεις εισόδου στην Ελλάδα είναι μερικοί μόνο από αυτούς. Θα είναι εξαιρετική επιτυχία να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε το 50% των εσόδων συγκριτικά με το 2019. Είναι σημαντικό όλοι οι επιχειρηματίες στα νησιά μας να είναι ανοιχτοί στη συνεργασία με σκοπό να τηρήσουμε με υπευθυνότητα τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα, όπως κάναμε και πέρυσι. Με την ευκαιρία να σημειώσω ότι δεν υπήρξε κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στα μέλη μας και αυτό είναι αποτέλεσμα της εντατικής ενημέρωσης και επιμόρφωσης μέσω σεμιναρίων και της υπευθυνότητας που έδειξαν τόσο οι συνάδελφοι ξενοδόχοι όσο και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία μας».

Ποια είναι η άποψη σας για τη διαδικασία των εμβολιασμών και την διευκόλυνση των μετακινήσεων από την Ελλάδα ή από το εξωτερικό;

«Σχετικά με την είσοδο στη χώρα, η λύση που προωθείται από την κυβέρνηση περί πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι ρεαλιστική. Το θέμα είναι να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί παγκοσμίως σε βαθμό που να διευκολύνει την προσέλευση στη χώρα μας και άρα και στην Πάρο και την Αντίπαρο. Πάντως, θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα που να είναι γνωστές εγκαίρως, ώστε να μην αποτελέσουν στοιχείο έκπληξης και πιθανώς αποτροπής για ταξίδι προς την Πάρο και την Αντίπαρο. Σχετικά με ταξιδιώτες εγχώριους που θελήσουν να επισκεφθούν τα νησιά μας, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική από πλευράς των νησιών μας για να αποτελέσουμε ασφαλή προορισμό με διάρκεια σε όλη τη σεζόν και χωρίς κίνδυνο επιπρόσθετων περιορισμών και μέτρων, όπως έγινε πέρυσι. Θα πρέπει όπως είπαμε και νωρίτερα να δείξουμε αυξημένη υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Μόλις γνωστοποιηθεί ο τρόπος εισόδου στη χώρα, θα είμαστε σε θέση να προτείνουμε και τις επιμέρους προϋποθέσεις προσέλευσης στα νησιά μας προς συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς των νησιών μας».

Με ποια μέτρα πιστεύετε ότι πρέπει να «προστατεύσουμε» την Πάρο και την Αντίπαρο από τους εισαγόμενους φορείς του ιού, τη στιγμή που το ιικό φορτίο είναι πάρα πολύ χαμηλό;

«Όπως λένε συχνά οι γιατροί, ο έλεγχος είναι η καλύτερη πρόληψη. Σίγουρα θα ήταν ιδανικό όσοι έρχονται στην Πάρο και την Αντίπαρο να έχουν εμβολιαστεί ή να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού 72 ή 48 ωρών πριν το ταξίδι τους. Όπως είπαμε όμως, αναμένουμε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα μας, ώστε να μπορέσουμε να προτείνουμε αναλόγως μέτρα προστασίας. Σε πρώτο επίπεδο λοιπόν είναι ο έλεγχος. Ανεξάρτητα όμως από τον έλεγχο των εισερχόμενων, είναι πρωταρχικής και καθοριστικής σημασίας η τήρηση των μέτρων προστασίας ατομικά από τον καθέναν μας και φυσικά η τήρηση κατά γράμμα των πρωτοκόλλων υγιεινής από όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις των νησιών. Με τον τρόπο αυτό, ακόμα και αν βρεθούν κρούσματα στα νησιά η διασπορά της νόσου θα είναι δυσκολότερη. Αν μάλιστα όντως δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, σίγουρα θα νιώθουμε ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου, ώστε να εντοπίζονται όσοι δεν συμμορφώνονται και να συνετίζονται άμεσα με σκοπό να προστατευτούν τα νησιά μας. Η οικονομία των νησιών εξαρτάται από τον τουρισμό στο μεγαλύτερο ποσοστό της. Θα πρέπει να οργανωθούμε αναλόγως, ώστε να καταφέρουμε μέγιστη διάρκεια της φετινής σεζόν για να αποφύγουμε εκ νέου στοχοποίηση, κλείσιμο επιχειρήσεων, ανεργία».

Ποια είναι η εκτίμηση σας για την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου και του διαδρόμου αποπροσγείωσης που θα δώσει τη δυνατότητα για να προσεγγίζουν αεροσκάφη κατ’ ευθείαν από το εξωτερικό;

«Το έργο επέκτασης του αεροδρομίου είναι σημαντικό εργαλείο για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στην Πάρο και στην Αντίπαρο. Η Πάρος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συνεχή αύξηση των αφίξεων ειδικά μετά τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου, παρά τα γνωστά πλέον προβλήματά του. Θεωρούμε ότι το νησί βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο της ιστορίας του. Χρειάζονται έργα ανάπτυξης, όπως το αεροδρόμιο, όμως χρειάζονται επειγόντως και έργα υποδομής. Πριν ολοκληρωθεί η επέκταση του νέου αεροδρομίου είναι υψίστης σημασίας να λυθούν πρώτον και κύριον τα θέματα αποχέτευσης και ύδρευσης του νησιού και τα θέματα διαχείρισης των σκουπιδιών και του κυκλοφοριακού. Όχι ότι δεν υπάρχουν άλλα θέματα προς διευθέτηση στο νησί, αλλά ως Ένωση Ξενοδόχων δε θα σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος και να τονίζουμε την αναγκαιότητα για διατήρηση της αυθεντικότητας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Η Πάρος δεν χρειάζεται ούτε μαζική ούτε ανεξέλεγκτη εισροή τουριστών. Χρειάζεται στοχευμένη κατανομή του τουριστικού κύματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, γιατί ακόμα και το χειμώνα μπορεί να προσφέρει μοναδικές δραστηριότητες αναψυχής. Η Πάρος έχει απεριόριστες δυνατότητες εξέλιξης και είναι λογικό να συγκεντρώνει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον, χρειάζεται όμως στόχευση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Χρειάζεται δηλαδή αναβάθμιση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε να προσελκύσουμε επισκέπτες ανώτερου οικονομικού επιπέδου. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται τα ζητούμενα έσοδα με μικρότερη επιβάρυνση των φυσικών πόρων του νησιού».

Πράκτορες τουρισμού

Εκτός από τον κύριο όγκο τουρισμού που έχουμε -και είναι ο μεμονωμένος- τα τελευταία χρόνια το νησί μας διεκδικεί ένα σημαντικό κομμάτι από τον οργανωμένο τουρισμό που καταφτάνει στην Ελλάδα μέσω της κρουαζιέρας.

Πέρυσι, λόγω της πανδημίας, η κρουαζιέρα σε όλη τη χώρα μειώθηκε σύμφωνα με τον ΕΛΙΜΕ κατά 95% με μόνο 202 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, σε αντίθεση με το 2019 που είχαμε 3.899 αφίξεις. Ο κ. Γιάννης Μπιζάς, ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού γραφείου μας μίλησε για το πως ενδέχεται φέτος να κυμανθεί η κρουαζιέρα στο νησί.

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την κρουαζιέρα φέτος στην Πάρο;

 

PRWTO_THEMA_3.JPG

«Η κρουαζιέρα λόγω της μαζικότητας που την χαρακτηρίζει, δηλαδή, πολλά άτομα σ’ ένα πλοίο, έχει πληγεί περισσότερο από τα άλλα είδη τουρισμού. Περιμένουμε κάποιες αφίξεις, αλλά μετά στο μέσον της τουριστικής σεζόν. Έχει ξεκινήσει μια τάση ακυρώσεων και τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο έχουν ακυρωθεί όλες οι κρατήσεις. Ωστόσο, είμαι αισιόδοξος για τον τουρισμό στην Πάρο φέτος, διότι ο κύριος όγκος τουρισμού στο νησί είναι μεμονωμένος.  Φυσικά εξαρτάται, από την πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει -όπως λέει- τις μετακινήσεις στην Ελλάδα, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Σε συνδυασμό πάντα να μας αφήσουν να δουλέψουμε και να μην μας στοχοποιήσουν όπως πέρυσι».

Αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και εμβολιαστεί ο κόσμος εντός και εκτός συνόρων θα έχουμε περισσότερη κίνηση με κρουαζιερόπλοια σε σχέση με πέρυσι;

«Σε σχέση με πέρυσι θα μπορούσε να αυξηθεί, αλλά να πιάσουμε τα νούμερα προηγούμενων ετών είναι πολύ δύσκολο για φέτος. Το πιο αισιόδοξο σενάριο για φέτος είναι να ανακτήσουμε ένα μέρος των παλιών ετών. Την περυσινή σεζόν περιμέναμε γύρω στα 20 κρουαζιερόπλοια αλλά ήρθαν μόνο τα δύο, όσον αφορά αυτά που αντιπροσωπεύω εγώ. Ένας παράγοντας που θα καθορίσει την κρουαζιέρα είναι το τι θα κάνει η Αμερική, διότι ο κυρίως όγκος που προτιμάνε τις κρουαζιέρες είναι οι Αμερικάνοι. Υπάρχουν και εταιρίες από την Ευρώπη, που έχουν μικρά κρουαζιερόπλοια, γεγονός που βοηθάει την Πάρο, γιατί δεν έχουμε υποδομές για μεγάλα πλοία. Αυτές οι εταιρίες είχαν έρθει και πέρυσι, όποτε ίσως υπάρξει και φέτος κινητικότητα στην κρουαζιέρα από τους Ευρωπαίους».

Γενικά περιμένετε περισσότερο κόσμο φέτος;

«Περιμένουμε περισσότερο κόσμο αλλά δεν ξέρουμε πόσο. Όλα θα εξαρτηθούν πως θα εξελιχθεί και η κατάσταση με την πανδημία. Πάντως, όσον αφορά γενικά τον τουρισμό η Πάρος έχει δυναμική να πάει καλά φέτος, διότι υπάρχει ενδιαφέρον του κόσμου να έρθει. Αλλά όπως προανέφερα -και είναι το παράπονο από πέρυσι- είναι να μας αφήσουν να δουλέψουμε και να μη μας στοχοποιήσουν πάλι».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.