Όχι κ. Δήμαρχε, δεν θα πάρουμε!

Πάρος

Όχι κ. Δήμαρχε, δεν θα πάρουμε! Το δικαίωμα στη ζωή, στην υγεία και στο μέλλον των παιδιών μας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση!

Του Δημήτρη Πατέλη

Στην πανδημία, ως δοκιμασία εκτάκτου ανάγκης, κρίνεται ο βαθμός αποτελεσματικότητας πρωτίστως των δομών υγείας και περίθαλψης, αλλά και συνολικά το επίπεδο των διαθέσιμων υποδομών, της επιτελικής συγκρότησης, οργάνωσης, αποτελεσματικότητας και κυρίως ο φιλολαϊκός ή αντιλαϊκός χαρακτήρας της δημόσιας διοίκησης, σε κεντρικό και σε τοπικό/αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Το επίπεδο αυτό αποτιμάται αντικειμενικά, με απτούς και μετρήσιμους δείκτες/κριτήρια αντιληπτούς στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Όσο οι δείκτες αυτοί είναι δηλωτικοί πλήρους αποτυχίας και «μπάχαλου», οι ιθύνοντες είναι αναγκασμένοι να προσφεύγουν σε συγκάλυψη της στρατηγικής τους. Στρατηγικής που επιχειρεί να αδράξει την πανδημία και τον εγκλεισμό του λαού ως ευκαιρία, για την βεβιασμένη επίσπευση της επιβολής σειράς αντιμεταρρυθμίσεων σε όλα τα πεδία στρατηγικής σημασίας, υπέρ των πιο ισχυρών/επιθετικών συμφερόντων του κεφαλαίου και κατά του εργαζόμενου λαού, των λαϊκών οικογενειών. Έχουμε λοιπόν 170.000 στα σώματα ασφαλείας και μόλις 8.000 ιατρούς στο ΕΣΥ! Το «μπάχαλο» δεν έτυχε, αλλά πέτυχε: είναι αποτέλεσμα των συμφερόντων που αυτή είναι ταγμένη να υπηρετεί, των ιεραρχήσεων και προτεραιοτήτων της.

Σε τοπικό επίπεδο: γιατί να αναβαθμιστούν οι δομές υγείας του νησιού και γιατί να αναπτυχθούν και να αξιοποιηθούν διαθέσιμοι δημόσιοι πόροι/υποδομές ασφαλούς δωρεάν διακομιδής ασθενών, όταν είναι δεδομένο π.χ. το κίνητρο της διακομιδής με ταχύπλοο ιδιώτη έναντι 3.000 €; Είναι δυνατόν σε σοβαρά συγκροτημένη κοινωνία η όποια υποτυπώδης λειτουργία δομών υγείας να εναπόκειται στον εθελοντισμό των πολιτών ή/και στην όποια «καλή προαίρεση» ιδιωτών «ευγενών χορηγών»;

Η συνεχής επίκληση της «ατομικής ευθύνης» σε συνδυασμό με την συστηματική προπαγάνδα από τα εξαγορασμένα κυρίαρχα ΜΜΕ και -όπου αυτά δεν αρκούν- η ωμή βία/καταστολή, είναι η σύνοψη της κυρίαρχης πολιτικής των κυβερνώντων.

Τα παραπάνω οδήγησαν στην πρωτοβουλία διοργάνωσης συγκέντρωσης την ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΜΑΡΤΗ ΩΡΑ 11.00 ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ Μ. ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ από την Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου, για τη διεκδίκηση μέτρων για την υγεία του λαού, για τη διασφάλιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, για την αποτροπή της καταστολής και της αστυνομοκρατίας. Οι διοργανωτές δεσμεύονται για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας της συμμετοχή σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση.

Ο δήμαρχος κ. Μ. Κωβαίος εξέδωσε δελτίο τύπου, στο οποίο δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά σε αυτούς τους δείκτες, χαρακτηριστικό του οποίου είναι η απροσδιοριστία/ασάφεια ως προς την σκοπιμότητα και τον χαρακτήρα των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί η Δημοτική Αρχή.

Στη συνέχεια, ο κ. Δήμαρχος παραθέτει αυτούσιο το αφήγημα της κυβέρνησης περί συναθροίσεων στις διαδηλώσεις, που συνιστούν «εστίες ευρείας διασποράς και ταχείας μόλυνσης που τροφοδοτούν την πανδημία, οπουδήποτε λαμβάνουν χώρα και με οποιοδήποτε αίτημα» και εγκαλεί εξ ονόματος της κοινωνίας την αντιπολίτευση της Λαϊκής Συσπείρωσης ως υπεύθυνη για τη «δημιουργία υγειονομικών βομβών που θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών»! Επιπλέον, ο κ. Δήμαρχος, εν όψει της συγκέντρωσης, έχει φροντίσει για την καταστολή της: «έχει ήδη ζητήσει με έγγραφο του προς τα αρμόδια σώματα ασφαλείας του νησιού, τη διενέργεια ελέγχων στον αυστηρότερο επιχειρησιακά βαθμό στους τομείς της δικαιοδοσίας τους»! Στο πνεύμα της γενικευμένης αστυνομοκρατίας και ωμής καταστολής που επιχειρεί η κεντρική κυβέρνηση, ο τοπικός δημοτικός άρχων καλεί τα σώματα ασφαλείας να επιδοθούν σε ανάλογη δράση και στην Πάρο! Οποίον φιλολαϊκόν και δημοκρατικόν ήθος χουντικής κοπής!

Στην κατακλείδα του δελτίου του ο κ. Δήμαρχος γίνεται άκρως δεοντολογικός: «στην πανδημική κρίση πρέπει να σταθούμε ενωμένοι και να μην αφήσουμε μικροπολιτικά συμφέροντα να οδηγούν τις αποφάσεις μας. Στον αγώνα για την αντιμετώπιση των σκληρών από την κρίση επιπτώσεων στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε όλοι μαζί»!

Όχι κ. Δήμαρχε, δεν θα πάρουμε! Δεν είμαστε όλοι μαζί!

Στον δημόσιο βίο και ιδιαίτερα στην πολιτική, η όποια ενότητα ή/και πάλη μεταξύ ατόμων και ομάδων είναι εφικτή στη βάση της διακρίβωσης των πραγματικών και όχι δημαγωγικώς διακηρυσσόμενων συμφερόντων, σκοπών και μέσων και των αντίστοιχων λόγων και έργων. Δεν υφίσταται ενότητα γενικώς και αορίστως. Πολλώ μάλλον δε, δεν υφίσταται ενότητα μεταξύ αντιδιαμετρικά ανταγωνιστικών συμφερόντων και σκοποθεσιών. Εσείς κύριε δήμαρχε, λόγω και έργω, με τις πράξεις και τις παραλείψεις σας, έχετε επιλέξει σαφώς στρατόπεδο στο πλάι του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου της προσφιλούς σας κυβέρνησης και των αντίστοιχων ιδιοτελών πολιτικών ιεραρχήσεων, με τα γνωστά, όλο και πιο καταστροφικά για το Δημόσιο Συμφέρον και το λαό αποτελέσματα!

Εν κατακλείδι, το δελτίο τύπου επικεντρώνεται στα εξής:

Προβαίνει σε ένα γενικό και αόριστο απολογισμό-δοξολογική αυτοαξιολόγηση «καλώς πεπραγμένων» της δημοτικής αρχής, που επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, να νανουρίσει τους πολίτες, κατευνάζοντας την οργή τους από τα καταστροφικά αποτελέσματα της δημόσιας διοίκησης στην κεντρική κυβέρνηση και στην Πάρο. Κατασυκοφαντεί και απειλεί/εκβιάζει την αντιπολίτευση και τις λαϊκές διαθέσεις/προθέσεις για άσκηση στοιχειωδών και υπεύθυνων δικαιωμάτων διαμαρτυρίας/διεκδίκησης και Δίνει εξετάσεις στην πολιτική και κομματική ηγεσία της παράταξής του, ώστε να καταδείξει πόσο «βασιλικότερος του βασιλέως» είναι σε τοπικό επίπεδο, ώστε να τύχει της δέουσας περαιτέρω εύνοιας και πολιτικής προαγωγής-ανάδειξης... Άλλωστε, δεν είναι και η πρώτη περίπτωση χρήσης της θητείας στη δημοτική αρχή ως εφαλτήριο για αναβάθμιση της πολιτικής σταδιοδρομίας παραγόντων με στόχο την κεντρική πολιτική σκηνή...

Αυτό όμως είναι και ο ορισμός της ιδιοτελούς μικροπολιτικής... Ωστόσο, ο λαός δεν «τρώει κουτόχορτο αμάσητο». Έχει και κρίση, και κριτήρια...

Δημήτρης Πατέλης Αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.