ΑΜΕΣ Νηρέας: Να «βγάλουμε» τα παιδιά από τις οθόνες

Πάρος

Σειρά γι’ αυτή την εβδομάδα, στην παρουσίαση πολιτιστικών συλλόγων έχει ο ΑΜΕΣ «Νηρέας», Αθλητικός και Πολιτιστικός σύλλογος, ο οποίος εκτός από πλούσια αθλητική δραστηριότητα έχει μεγάλη συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο «Νηρέας» κυρίως με τη θεατρική του ομάδα και τις παραστάσεις που έχει ανεβάσει στη διαρκώς ανανεωμένη αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων που διαχειρίζεται.

Η «Φωνή της Πάρου», μίλησε με τον πρόεδρο του Νηρέα, Μανώλη Σιφναίο, ο οποίος, αναφέρθηκε στις πολιτιστικές δράσεις του συλλόγου, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να καταφέρουν μέσα από δραστηριότητες να βγάλουν τα παιδιά από τις οθόνες, που τα έχει καθηλώσει η πανδημία. Ακόμα, μίλησε για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, που εδώ και 17 χρονιά περιμένουν να βρεθεί κάποια λύση.

Εκτός από τις αθλητικές δραστηριότητες που έχει ο σύλλογος, ποιες είναι οι δραστηριότητες που τον διακρίνουν σε επίπεδο πολιτισμού;

«Ο σύλλογος έχει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα κυρίως τη χειμερινή περίοδο αξιοποιώντας την αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων που διαχειρίζεται, παρουσιάζοντας θεατρικές παραστάσεις από την δική μας θεατρική ομάδα. Επίσης, φιλοξενούμε και άλλες ερασιτεχνικές και επαγγελματικές παραστάσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουμε φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις για εφήβους, παιδιά δημοτικού ακόμα και βρέφη. Επίσης, τις δύο τελευταίες χρονιές, επαναλειτουργεί η κινηματογραφική λέσχη του συλλόγου σε συνεργασία με τον Π.Σ. «Αρχίλοχος. Επιπρόσθετα, δύο φόρες εντός της χειμερινής περιόδου διοργανώνουμε συναυλίες με μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες. Φυσικά είμαστε δίπλα σε κάθε πολιτιστικό σύλλογο που χρησιμοποιεί την αίθουσα, βοηθώντας στις αντίστοιχες διοργανώσεις».

Ποιο είναι το ιδιαίτερο πολιτιστικό στίγμα του συλλόγου;

«Το ιδιαίτερο πολιτιστικό στίγμα του συλλόγου είναι ότι προσπαθούμε μέσα από το πολυμορφικό φάσμα του Νηρέα ,να «ικανοποιήσουμε» κάθε δυνατή μορφή πολιτισμού. Αυτό το πετυχαίνουμε μέσα από την παρουσία των μελών μας, οι οποίοι καταθέτουν προτάσεις και βοηθούν στην πραγματοποίηση των αντίστοιχων εκδηλώσεων».

Ποιες είναι οι ενέργειες του συλλόγου, ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών και να τους δώσει το ερέθισμα να  ασχοληθούν με κάτι πιο δημιουργικό εκτός από το ίντερνετ που το έχει επιβάλει η δύσκολη εποχή που ζούμε;

«Μέσα από τις συνεχείς δραστηριότητες προσπαθούμε να «βγάλουμε» τα παιδιά μπροστά από τις οθόνες. Προφανώς και όλη η κατάσταση, αυτή την περίοδο με την πανδημία, έχει φέρει τη ζωή και τις δραστηριότητες των παιδιών, μπροστά σε ένα υπολογιστή. Κατά το παρελθόν είχαμε κάνει παρουσιάσεις σχετικά με τον περιορισμό της χρήσης υπολογιστών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά, αλλά όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά στις ημέρες που ζούμε, έχουν καταρριφθεί. Δυστυχώς η επιστροφή στην κανονικότητα για τα παιδιά θα είναι δύσκολη, αλλά θα προσπαθήσουμε να είμαστε δίπλα τους με τις γνωστές μας δραστηριότητες, αλλά και άλλες».

Ποιες είναι οι δράσεις τις θεατρικής ομάδας;

«Η θεατρική ομάδα έχει την χαρά τα τελευταία χρόνια να συνεργάζεται με την σκηνοθέτη, Ασπασία Κωβαίου, η οποία είναι ένα κόσμημα για τον σύλλογο με συνεχείς ιδέες για νέες δράσεις. Χαρακτηριστικά, αναφέρω, ότι εκτός των παραστάσεων της θεατρικής ομάδας, υπάρχει η ομάδα του κλόουν με πρόβες και παραστάσεις, καθώς επίσης, η ομάδα της γελωτοθεραπείας. Στα προσεχή σχέδια μας, είναι να προστεθούν και παιδικές-βρεφικές θεατρικές παραστάσεις. Φυσικά, συμμετέχουμε ανελλιπώς στις δραστηριότητες της ΟΕΘΑ και στις συναντήσεις της, ενώ έχουμε και άριστη σχέση και συνεργασία με όλες τις θεατρικές ομάδες του νησιού».

nhreas

Τώρα που ετοιμαζόμαστε να βγούμε από το «lockdown», ετοιμάζετε κάτι σε επίπεδο θεατρικών παραστάσεων, χορευτικών ή κάποια άλλη πολιτιστική δραστηριότητα για το καλοκαίρι;

«Δυστυχώς, η αβεβαιότητα που υπάρχει με τα «άνοιξε-κλείσε», όπως επίσης και η αμφίβολη τουριστική περίοδος, μας έχουν αφήσει, ανενεργούς. Το καλοκαίρι του 2020, ήταν προγραμματισμένο το καθιερωμένο παραδοσιακό πανηγύρι του Νηρέα, στην πλατεία της Νάουσας, το οποίο, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες ίσως σκεφτούμε φέτος την διοργάνωση του. Από Σεπτέμβρη όμως να είστε σίγουροι, ο Νηρέας θα σηκώσει «μανίκια».

Ποιες είναι οι δράσεις του συλλόγου; (Εννοώ αν συμμετέχει σε δραστηριότητες με άλλους συλλόγους ή και κοινωνικές δραστηριότητες)

«Η συνεργασία με πολλούς συλλόγους είναι συνεχής. Κυρίως με το «αδερφό» σωματείο Ναϊάς, τον σύλλογο γυναικών Νάουσας και τον Χορευτικό Όμιλο Νάουσας. Βεβαίως είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συνεργασίες καθώς όπως γνωρίζετε συμμετέχουμε στην δημιουργία της ΑΕ Πάρου στο ποδοσφαιρικό κομμάτι. Επίσης, το 2016 διοργανώσαμε σε συνεργασία με τους ΑΟ Πάρου και ΑΜΕΣ Μαρπησσαϊκό το Πανκυκλαδικό τουρνουά ακαδημιών ποδοσφαίρου».

Τόσο ως αθλητικός σύλλογος, όσο και ως πολιτιστικός σύλλογος ποιες είναι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στον καιρό της πανδημίας;

«Η σημαντικότερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε λόγω πανδημίας είναι η αδράνεια. Όλα τα υπόλοιπα αντιμετωπίζονται, η αδράνεια όμως όχι».

Μέχρι τώρα πόσο σας έχουν βοηθήσει ο δήμος και το επαρχείο;

«Η συμπαράσταση του δήμου και του επαρχείου στις εκδηλώσεις μας είναι σημαντική και πολλές φορές καθοριστική. Πάντα βέβαια υπάρχουν δυνατότητες, αλλά και ανάγκες για περισσότερες παροχές, όμως αυτό που κρατάμε είναι η θετική ανταπόκριση και διάθεση από τις υπηρεσίες. Στο μόνο κομμάτι που νιώθουμε αδικημένοι είναι στο κομμάτι των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ένα θέμα που ταλανίζει το σύλλογο, αλλά και το ίδιο το χωριό εδώ και 17 χρόνια ,με τα μηνύματα για επίλυση του θέματος, να είναι δυστυχώς δυσοίωνα».

Είναι δύσκολο για ένα σύλλογο, όπως ο δικός σας, να ανταποκριθεί το ίδιο καλά στο  αθλητικό και στο πολιτιστικό τμήμα;

«Είναι πολύ εύκολο όταν υπάρχουν άνθρωποι με όρεξη, διάθεση και μεράκι. Αυτό χαρακτηρίζει την συλλογικότητα, αυτό χαρακτηρίζει κι εμάς στο Νηρέα».

Κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε και δεν σας ρωτήσαμε;

«Κλείνοντας θα ήθελα να πω σε όλο τον κόσμο να έχει υγεία και σύντομα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και στις δραστηριότητες μας. Να συμμετέχουν και να υποστηρίζουν τους συλλόγους, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να κρατάμε την κοινωνία μας στο επίπεδο που θέλουμε».

Γιώργος Κοντός

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.