Αφιερωματικό Έτος ιστορίας Ελλάδας Ρωσίας | Η Πάρος στο επίκεντρο

Πάρος

 

Στο πλαίσιο εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821και του Αφιερωματικού Έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας, η εφημερίδα μας θέλησε να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Πάρου στη Ρώσικη εκστρατεία στο Αρχιπέλαγος την περίοδο 1768 - 1774.

Με αφορμή αυτό, πιστεύουμε, ότι η Πάρος μπορεί να καταστεί προνομιακός τόπος συνεργασίας των δύο χωρών και ελκυστικός προορισμός για τους Ρώσους. Τα οφέλη για την τουριστική οικονομία του νησιού μας θα είναι σημαντικά.

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο για την ανακήρυξη του 2021 ως κοινού Αφιερωματικού έτους Ιστορίας Ελλάδας - Ρωσίας υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2020, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα.

Η κ. Ελισάβετ Παπαζώη, με την ιδιότητα της προέδρου της οργανωτικής επιτροπής για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας, αλλά και με την προηγούμενη ιδιότητά της ως πρόεδρος της «Πάρκου Πάρου Δημοτική Α.Ε.», μας καταθέτει σημαντικά στοιχεία, αλλά και να μας ενημερώνει για το τι σχεδιάζεται τους επόμενους μήνες.

Η συνέντευξη

κα Παπαζώη τον Οκτώβριο του 2020 κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο υπουργός των εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υπέγραψε το μνημόνιο για την ανακήρυξη του 2021 ως «κοινού Αφιερωματικού Έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας». Πρόσφατα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου ορίστηκε η οργανωτική επιτροπή για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, της οποίας είστε πρόεδρος. Τι σημαίνει για την Πάρο και για εσάς προσωπικά αυτό το γεγονός;

2021 06 07 papazoi

Ε.Π.: «Το Έτος προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για να θυμίσουμε και να θυμηθούμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Πάρου στη ρωσική «Εκστρατεία στο Αρχιπέλαγος», 50 χρόνια πριν από την Ελληνική Επανάσταση, όταν στον κόλπο της Νάουσας εγκαταστάθηκε ο Ρωσικός Ναύσταθμος και η Καγκελαρία των νησιωτικών συμβουλίων της «Ρωσικής Ηγεμονίας του Αρχιπελάγους».

Αναδεικνύοντας αυτή την ελάχιστα γνωστή πτυχή ιστορικής συνάντησης Ελλάδας-Ρωσίας, μπορούμε να επιδιώξουμε η Πάρος να καταστεί προνομιακός τόπος συνεργασίας και κοινών εκδηλώσεων των δύο χωρών και ελκυστικός προορισμός για τους Ρώσους επισκέπτες.

Αυτή άλλωστε υπήρξε και η διπλή στόχευση της διοίκησης του Πάρκου, όταν δημιουργήσαμε το 2014 τη μόνιμη έκθεση «Η Πάρος μέσα από τη Ρωσική χαρτογραφία» στα κελιά του Αϊ Γιάννη, ή όταν το 2016 συμμετείχαμε με σημαντικές εκδηλώσεις στο επίσημο πρόγραμμα του έτους Φιλίας Ελλάδας- Ρωσίας. Για μένα προσωπικά, μετά την αποχώρηση μου από το Πάρκο το 2019, ήταν μια ευκαιρία να πιάσω ξανά το νήμα αυτής της ιστορίας, που συνεχίζει και σήμερα να εκπλήσσει, ενώ το πάθος για να τη γνωρίσουμε σε βάθος το μεταφύτευσαν σε πολλούς από εμάς αυτοί που την ανέδειξαν και την κράτησαν ζωντανή, ο Τάσος Κασαπίδης, ο Γιάννης Βασιλειόπουλος και ο Ολύμπιος Αλιφιέρης.

Όταν έμαθα για την υπογραφή του μνημονίου για το Έτος Ιστορίας με την έλευση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, επικοινώνησα με τους αρμόδιους πρέσβεις και συνόδευσα την ενημερωτική επιστολή μου με καταλόγους από την έκθεση στα ελληνικά και ρωσικά, θεωρώντας ότι η Πάρος δικαιωματικά θα συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του «Αφιερωματικού Έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας, όπως το 2016. Η δυνατότητα αυτή δυστυχώς μέχρις στιγμής μοιάζει ότι χάθηκε, γιατί η Επιτροπή συγκροτήθηκε πρόσφατα. Προσωπικά ειδοποιήθηκα στο τέλος Απριλίου, παρά το ότι η ενημέρωση για το Έτος προς τους δήμους ήρθε την 1η Δεκεμβρίου και το Δ.Σ. του Πάρκου ζήτησε την άμεση σύσταση της Επιτροπής. Η Επιτροπή δίνει σήμερα αγώνα δρόμου για να μην απουσιάζει η Πάρος από τους εορτασμούς του Έτους, με μόνη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση αυτή του Πάρκου, και την πολλαπλή στήριξη του προέδρου και του Δ.Σ. του. Ελπίζω ότι ο δήμος σύντομα θα καθορίσει τη δική του χρηματοδότηση, και θα επιβεβαιώσει, ότι η Επιτροπή που συγκρότησε το δημοτικό συμβούλιο φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τις εκδηλώσεις του Έτους.

Με αυτές τις προϋποθέσεις, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, μπορούμε να επιδιώξουμε χορηγίες και να συνεργαστούμε επίσημα με φορείς στην Ελλάδα και Ρωσία. Με στόχο και να εξασφαλίσουμε για την Πάρο του σήμερα τη σημαντική προβολή που της αντιστοιχεί, ως ενός τόπου που αναζητά τη μνήμη της νεότερης ιστορίας της και τιμά τους ιστορικούς δεσμούς που τη συνδέουν με τη Ρωσία».

Ορλωφικά

Το «Πάρκο Πάρου Δημοτική Α.Ε.» κατά την περίοδο της προεδρία σας ασχολήθηκε με το θέμα της παρουσίας των Ρώσων στην Πάρο κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο 1768 - 74 με τη δημώδη ονομασία Ορλωφικά. Μπορείτε να μας παρουσιάσετε το αποτέλεσμα αυτής της ερευνητικής προσπάθειας;

Ε.Π.: «Πιστεύω ότι με την πολυετή ερευνητική προσπάθεια που πραγματοποιήσαμε, πετύχαμε να κάνουμε πράξη τον κεντρικό στόχο που είχαμε θέσει από την ίδρυση του Πάρκου: να ανασύρουμε από τη λήθη και να αναδείξουμε σε ένα κατάλληλο εκθεσιακό χώρο in situ, την άγνωστη πτυχή της νεότερης ιστορίας της Πάρου ως κέντρου της ρώσικης παρουσίας στο Αιγαίο από το 1770 έως το 1775.

2021 06 07 rosoi9

Σχέδιο ρωσικών εγκαταστάσεων στον οικισμό της Νάουσας

Το εγχείρημα ήταν δύσκολο γιατί στην ελληνική ιστοριογραφία, τα «Ορλωφικά», αντιμετωπίζονται ως ένα πρώιμο επεισόδιο της ελληνικής επανάστασης με την υποκίνηση των Ρώσων και τη γνωστή αιματηρή κατάληξη της εξέγερσης στην Πελοπόννησο μετά την αποχώρηση τους το 1770. Καμία περαιτέρω ιστορική ανάλυση δε γίνεται για την παρουσία του ρώσικου στόλου στο Αιγαίο από το 1770 έως το 1775, την εγκατάσταση στον κόλπο της Νάουσας του Ρωσικού Ναύσταθμου και τη «Ρωσική Ηγεμονία του Αρχιπελάγους» με διοικητικό κέντρο την Πάρο. Αντίθετα στη ρωσική ιστορία, η κάθοδος του ρώσικου στόλου από τη Κρονστάνδη δια μέσου του Γιβραλτάρ στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, η «Εκστρατεία του Αρχιπελάγους», όπως αποκαλούν οι Ρώσοι τα δικά μας «Ορλωφικά», προβάλλεται με πολλές ιστορικές αναλύσεις, ως η πρώτη ηρωική σελίδα και δόξα του νεοσύστατου ρωσικού πολεμικού ναυτικού»

Η «Άουζα», όπως αποκαλούν τη Νάουσα οι Ρώσοι, είναι περιλάλητη και διδάσκεται στα σχολεία τους, ως ο πρώτος ρωσικός ναύσταθμος στο εξωτερικό, μετά την περίφημη νίκη του ρωσικού πολεμικού στόλου στη ναυμαχία στο Τσεσμέ, εναντίον των Οθωμανών, τον Ιούλιο του 1770.

Με ένα σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα με χορηγία του ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη. στη διάρκεια του 2012 -2013, καλύφθηκε το κενό της ελληνικής ιστοριογραφίας και οι διαφορετικές προσεγγίσεις. Με επικεφαλής την καθηγήτρια, Τζελίνα Χαρλαύτη, δεκαμελής ερευνητική ομάδα Ελλήνων και Ρώσων ιστορικών, προχώρησε σε αναδίφηση νέου αρχειακού και εικονικού υλικού στα ρωσικά, δυτικοευρωπαϊκά και ελληνικά αρχεία για την σφαιρική παρουσίαση του ρωσο-οθωμανικού πολέμου 1768-1774, την παρουσίαση του ρώσικου ναυστάθμου στη Νάουσα και τη στρατηγική των Ρώσων για την δημιουργία ρωσικής ηγεμονίας στο Αιγαίο με κέντρο την Πάρο. Η σοβαρή ιστορική έρευνα, μας επέτρεψε να υλοποιήσουμε τον αρχικό μας στόχο με επιστημονική εγκυρότητα και να μην υποπέσουμε σε ιστορικά σφάλματα, όπως συμβαίνει σε τοπικά μουσεία. Επιλέξαμε ως εκθεσιακό χώρο, τα κελιά του μοναστηριού του Αϊ Γιάννη, που ανακαινίστηκαν με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, για την αρχιτεκτονική λιτότητα τους, αλλά και για την εγγύτητα τους με τα ίχνη των οχυρών εγκαταστάσεων του ναυστάθμου.

Η μόνιμη έκθεση, «Η Πάρος μέσα από τη Ρωσική Χαρτογραφία 1770-1775», οργανώθηκε το 2014 με την επιστημονική ευθύνη της ιστορικού, Ελευθερίας Ζέη, με ρωσικούς χειρόγραφους χάρτες, δείγματα χαρτογραφίας εξαιρετικής αισθητικής, που εκτίθενται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι χάρτες, αποτυπώνουν με ευκρίνεια τις εγκαταστάσεις του ναυστάθμου, εκεί όπου ελλιμενίστηκαν εκατοντάδες ρωσικά πλοία, και στρατοπέδευσαν πληρώματα και χιλιάδες στρατιώτες. Μέσα από την έκθεση ζωντανεύει η μνήμη που διατηρείται στην προφορική παράδοση των κατοίκων της Νάουσας, στους ψαράδες που απέφευγαν να «καλάρουν στη ρώσικη φρεγάδα», και τα πολλά τεκμήρια της ρωσικής παρουσίας, τις μπάλες κανονιών, τα ρωσικά νομίσματα, τα εκκλησιαστικά σκεύη και εικόνες.

Στον οδηγό στην ελληνική, αγγλική, γαλλική και ρωσική γλώσσα, που διατίθεται στην έκθεση, παρουσιάζεται αναλυτικά η Ρωσική Εκστρατεία στο Αρχιπέλαγος, μια ιστορία που συνεχίζει και σήμερα να μας εκπλήσσει. Οι Ρώσοι στο Αιγαίο; Ο κόλπος της Νάουσας, ρωσικός ναύσταθμος; ο υπήνεμος όρμος του Αϊ - Γιάννη γεμάτος από πολεμικά ρωσικά πλοία, αντί για τα πλεούμενα του Ναϊάς και τις θαλαμηγούς; Στο βιβλίο επισκεπτών της έκθεσης, παρά τον περιορισμένο εκθεσιακό χώρο, τα σχόλια ελλήνων και ξένων είναι εγκωμιαστικά, ενώ τα παιδιά της Πάρου ανακαλύπτουν με μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την απρόσμενη πτυχή της ιστορίας τους.

Νέα αξιόλογα ιστορικά στοιχεία παρουσιάσθηκαν και στο διεθνές συμπόσιο «Η Ρώσικη παρουσία στο Αιγαίο 1770-1775, οι μακροχρόνιες συνέπειες μια βραχύβιας Ηγεμονίας», που διοργάνωσε το Πάρκο, στο πλαίσιο του έτους ελληνορωσικής φιλίας το 2016. Εκεί, διατυπώθηκε και η ανάγκη αξιοποίησης και διάχυσης του σημαντικού ιστορικού υλικού που είχε συγκεντρωθεί, μέσω μιας διαδικτυακής εφαρμογής, που υλοποιήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη το 2018. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε. και επιστημονικά υπεύθυνο τον διευθυντή ερευνών, Γιώργο Τόλια, δημιουργήθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα «Αρχιπέλαγος», μια ψηφιακή χαρτογράφηση του Αιγαιακού χώρου, που επιτρέπει την αναζήτηση ιστορικών πληροφοριών για τα ελληνικά νησιά κατά τους νεότερους χρόνους. Στο ενιαίο χαρτογραφικό ψηφιακό υπόβαθρο εντάχθηκε το ιστορικό υλικό για τη ρωσική παρουσία στο Αιγαίο με σημαντικά και εν πολλοίς άγνωστα ιστορικά αρχειακά τεκμήρια και για την κοινωνία και την οικονομία στην Πάρο.

Η δημιουργία της μόνιμης έκθεσης και η ψηφιακή βιβλιοθήκη για το Αρχιπέλαγος, δικαιώνουν πιστεύω την πολυετή προσπάθεια όλων όσοι εργαστήκαμε για να πετύχει αυτό το δύσκολο εγχείρημα, που υπερέβαινε τις δυνατότητες μιας δημοτικής εταιρείας. Η παρουσίαση της ψηφιακής βιβλιοθήκης και η διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Οι Ρώσοι στο Αρχιπέλαγος, ο ρόλος της Πάρου», θα αποτελέσουν την κεντρική εκδήλωση για το Έτος ιστορίας».

Ψηφιακή βιβλιοθήκη

Στο πλαίσιο του Κοίνου Έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας, ο γνωστός Ελληνιστής, Γκεόργκι Μουράντοφ, πρώην πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο και πρόεδρος του συνδέσμου Φιλίας μεταξύ της Ρωσίας – Ελλάδας και Κύπρου, θα παραδώσει στην Ρώσικη πρεσβεία στην Αθήνα, αντίγραφα πολύτιμων εγγράφων και μαρτυρίων από τα Ρώσικα αρχεία. Από τα ντοκουμέντα που έχετε συγκεντρώσει για τα Ορλωφικά πιστεύεται ότι μπορούμε να συμβάλουμε και εμείς σ’ αυτήν προσπάθεια;

Ε.Π.: «Πιστεύω ότι συμβάλλουμε ήδη, με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο, με την ψηφιακή βιβλιοθήκη, Archipelagos Historia, στην οποία έχει ενταχθεί μεγάλος αριθμός ρωσικών ιστορικών τεκμηρίων, ως νόμιμα αντίγραφα από τα Κρατικά Ρωσικά Αρχεία, τα Κρατικά Ρωσικά Ναυτικά Αρχεία της Αγίας Πετρούπολης, το Κρατικό Ρωσικό Ιστορικό Μουσείο, και το Τμήμα χειρογράφων της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας.

2021 06 07 rosoi7

 Άτλας Χειρόγραφων Χαρτών. Καταρτίστηκε στη φρεγάτα Αετός του Βορρά 1777. Έχει εγγραφεί ο περίπλους από την Αγία Πετρούπολη στην Πελοπόννησο, το Αρχιπέλαγος και την Πάρο

Πρόκειται για το ιστορικό υλικό που αποκτήθηκε κυρίως χάρη στη συμμετοχή στην αρχική έρευνα που χρηματοδότησε το Ίδρυμα Λεβέντη, της Elena Smilianskaya,της ιστορικού που ανέδειξε τη Ρωσική Εκστρατεία στο Αρχιπέλαγος. Η ελεύθερη πρόσβαση στην ψηφιακή βιβλιοθήκη, στα δεκάδες τεκμήρια που έχουμε συγκεντρώσει, και από ερευνητές αλλά και από το ενδιαφερόμενο κοινό, πιστεύω ότι αποτελεί την καλύτερη συμβολή στη βαθιά γνώση της ιστορικής αλήθειας. Θα ήταν εξαιρετικά θετικό εάν ο κ. Γκεόργκι Μουράντοφ, μπορούσε να στηρίξει αυτή την προσπάθεια».

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Ποιο είναι το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων που έχετε αποφασίσει σαν επιτροπή στο πλαίσιο του «Έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας»;

Ε.Π.: «Η οργανωτική επιτροπή για το Έτος Ιστορίας, προγραμματίζει τρεις κύριες εκδηλώσεις με γενικό θέμα «ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΣΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ 18ος ΑΙΩΝΑΣ, Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ», που συμπληρώνονται με μουσικό αφιέρωμα στο θέατρο «Αρχίλοχος» και αφιέρωμα στον ρωσικό κινηματογράφο στο «Σινέ Έναστρον». Στόχος είναι η προβολή της σημερινής Πάρου ως τόπου μνήμης των ιστορικών δεσμών με τη Ρωσία. Συγκεκριμένα προγραμματίζονται:

  1. Ιστορική διαδικτυακή εκδήλωση, Πάρος - Μόσχα –Αθήνα, με ταυτόχρονη μετάφραση σε ελληνικά, ρωσικά και αγγλικά, ανοιχτή στο κοινό μέσω του Youtube, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του ιστότοπου του Πάρκου. Πρόκειται για την κεντρική εκδήλωση του έτους, στην οποία θα εγκαινιαστεί η ψηφιακή βιβλιοθήκη «Archipelagos Historia», και θα παρουσιαστεί το ιστορικό υλικό για τη ρωσική ηγεμονία στο Αιγαίο, κατά την περίοδο 1770-1775, καθώς και τα αρχειακά τεκμήρια για την Πάρο στους νεότερους χρόνους από τον κ. Γιώργο Τόλια, διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε.. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τους ρώσους και έλληνες ιστορικούς που εργάστηκαν στην ιστορική έρευνα, την Elena Smilyanskaya, τον Alexey Postnikov, τον Γιώργο Τόλια, τη Τζελίνα Χαρλαύτη και την Ελευθερία Ζέη. Η εκδήλωση θα χρηματοδοτηθεί από το Πάρκο.
  2. Ιστορική ταινίας τεκμηρίωσης μικρού μήκους (ντοκιμαντέρ) με υποτιτλισμό, στα ελληνικά ρωσικά και αγγλικά, όπου θα παρουσιάζεται με εύληπτο και πρωτότυπο σκηνοθετικά τρόπο η «άγνωστη» ιστορία της «Ρωσικής παρουσίας στο Αρχιπέλαγος», με κέντρο τον ναύσταθμο στη Νάουσα και φόντο τα σημερινά τοπία της Πάρου. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στις εκδηλώσεις του έτους που ολοκληρώνονται το καλοκαίρι του 2022, σε τηλεοπτικά μέσα στις δύο χώρες και θα συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ. Προκειμένου το ντοκιμαντέρ να είναι επιστημονικά έγκυρο και ποιοτικά άρτιο, η εταιρεία παραγωγής θα διαθέτει εμπειρία ιστορικών ντοκιμαντέρ με τηλεοπτική και φεστιβαλική διανομή και ομάδα ιστορικής-επιστημονικής τεκμηρίωσης με ειδίκευση στο συγκεκριμένο θέμα. Αναμένεται η χρηματοδότηση της δημοτικής Αρχής, ώστε να ζητηθούν πρόσθετες χορηγίες.
  3. Έκδοση από τα ρωσικά του βιβλίου της Elena Smilyanskaya,«Τα ελληνικά νησιά της Μεγάλης Αικατερίνης. Οι αυτοκρατορικές βλέψεις της Ρωσίας στη Μεσόγειο». Το βιβλίο συγκεντρώνει ερμηνευτικές προσεγγίσεις και στοιχεία της ρωσικής ιστοριογραφίας για τα ελληνικά νησιά, που είναι άγνωστα μέχρι τώρα στην Ελλάδα. Επιδιώκεται να βρεθεί χορηγία. Η Επιτροπή μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει ποια θα είναι η οικονομική συμβολή του δήμου, και επομένως ο σχεδιασμός της είναι σε ένα βαθμό έωλος. Βασίζεται μόνο στη σημαντική στήριξη του προέδρου και του Δ.Σ. του Πάρκου. Ελπίζω να μη χαθεί η σημαντική αυτή ευκαιρία για την προβολή της Πάρου στη Ρωσία».

Θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία αυτή και να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με τους Ρώσους, και να έχουμε τα ανάλογα οφέλη και στην τουριστική οικονομία του νησιού μας;

Ε.Π.: «Με τη Ρωσία μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί φιλίας και έχουμε κάθε λόγο να διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας ιδιαίτερα σε θέματα που απασχολούν τη δύσκολη γειτονιά μας. Παρά το ότι, υπάρχουν αρνητικές συγκυρίες στις σχέσεις Ρωσίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει σταθερός συνομιλητής της Ρωσίας .

 2021 06 07 rosoi8

Η μάχη του Τσεσμέ. Χειρόγραφος Χάρτης από το ναυτικό ημερολόγιο του Stepan Khmetevskii

Η ευκαιρία του Έτους Ιστορίας, είναι σημαντική γιατί ο ρωσικός λαός τιμά την ιστορία του και τους ιστορικούς δεσμούς που τον συνδέουν με άλλους λαούς. Δεν είναι τυχαίο, ότι τα ίχνη των εγκαταστάσεων του ρωσικού ναύσταθμου αναζητούν κατά καιρούς ρώσοι ιστιοπλόοι, αλλά και ρώσοι από θαλαμηγούς που αγκυροβολούν στον όρμο του Αϊ-Γιάννη, τη μόνιμη έκθεση την επισκέπτονται πανεπιστημιακοί αλλά και απλοί ταξιδιώτες, ενώ συνεργείο της ρώσικης τηλεόρασης βιντεοσκόπησε τον βυθό του όρμου για να εντοπίσει ρωσικά εγκαταλελειμμένα πλοία. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ναύσταθμος στη Νάουσα, ή «Άουζα», είναι για τους Ρώσους ένας χώρος εθνικής υπερηφάνειας που συνδέεται με την πρώτη ένδοξη νίκη του πολεμικού ναυτικού τους στην εκστρατεία τους στο Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον εορτασμό των 300 χρόνων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, κυκλοφόρησε η επετειακή έκδοση «Αρχιπέλαγος» με ρωσικούς, έντυπους και χειρόγραφους χάρτες των νησιών του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων η Πάρος είχε την τιμητική της.  

Σε ένα από αυτούς, αντίγραφο του οποίου βρίσκεται στη μόνιμη έκθεση, αποτυπώνονται οι θέσεις και τα ονόματα των πολεμικών πλοίων που έδεναν τη συγκεκριμένη ημέρα στο ασφαλές αγκυροβόλιο του όρμου του Αϊ Γιάννη. Κοιτώντας σήμερα τον όρμο από το παράθυρο της μόνιμης έκθεσης, αντικρίζεις σκάφη αναψυχής, ιστιοπλοϊκά και θαλαμηγούς. Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός ενός τόπου που φέρει μεγάλο ιστορικό φορτίο, και συγχρόνως προσφέρει δυνατότητες αναψυχής υψηλού επιπέδου, καθιστά τη Νάουσα και το νησί της Πάρου έναν ιδιαίτερα ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Όταν τον Απρίλιο ο έλληνας υπουργός τουρισμού επισκέφτηκε τη Μόσχα και η TUI RUSSIA ανακοίνωσε πτήσεις προς Ζάκυνθο και Σαντορίνη, συνειδητοποίησα ότι η Πάρος έχασε ακόμη μια ευκαιρία να προβληθεί σε μια αγορά υψηλής εισοδηματικής τάξης.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις η Πάρος να γίνει προνομιακός προορισμός στην ανερχόμενη ρωσική τουριστική αγορά, αρκεί να υπάρχει η βούληση για μια συγκροτημένη πολιτική κατάλληλης προβολής, και να αξιοποιούνται ευκαιρίες όπως το Έτος Ιστορίας Ελλάδας Ρωσίας».

Νίκος Ραγκούσης-Λαουτάρης

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.