Η επίσκεψη Σκρέκα και ο πολιτικαντισμός

Πάρος

Την Πάρο επισκέφθηκε στις 4 Ιουνίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πάρου. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που διένειμε ο δήμος Πάρου (καθώς ουδείς δημοσιογράφος ήταν στη συνάντηση) «[…] σχετικά με το θέμα των σχεδιαζόμενων αιολικών πάρκων στην Πάρο, ο δήμαρχος, αφού διαβεβαίωσε ότι η παριανή κοινωνία δεν είναι κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ξεκαθάρισε ότι αυτές πρέπει να υλοποιούνται με τρόπο που δεν θα προσβάλει τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά. Ενώ στη συνέχεια εξήγησε τους λόγους που οι ανεμογεννήτριες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στο νησί, καθώς αλλοιώνουν το περιβάλλον, την οικονομία και τη φυσιογνωμία της Πάρου.

Στη συνέχεια, επέστησε την προσοχή του υφυπουργού σε δύο πολύ σημαντικά ζητήματα για την Πάρο, ζητώντας την ιδιαίτερη μέριμνα του για την επίλυση τους. Αρχικά, για την άμεση ανάγκη εκπόνησης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που θα επικαιροποιήσει και θα εμπλουτίσει το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο κρίθηκε νόμιμο από το Συμβούλιο Επικρατείας, αφού είχε περάσει μία οκταετία λόγων προσφυγών των πολιτών, καθώς και η αναγκαιότητα εκπόνησης της Πολεοδομικής Μελέτης του οικισμού της Παροικιάς για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της πόλης. Το δεύτερο ζήτημα αφορούσε τη χρηματοδότηση του έργου μεταφοράς λυμάτων των οικισμών Λευκών-Κώστου στον Βιολογικό της Μάρπησσας και της επέκτασης-αναβάθμισης του, από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς λόγω του ορίου στα διαθέσιμα ποσά που έχουν εφαρμοστεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», μειώνονται κατά πολύ οι δυνατότητες χρηματοδότησης σημαντικών έργων υποδομής για το νησί (…)».

Αποδελτίωση

Οι κυβερνητικοί εκπρόσωπου με την έλευση του καλοκαιριού επισκέπτονται την Πάρο όλο και πιο συχνά (κάτι φυσιολογικό… που γίνεται εδώ και χρόνια). Στο δελτίο Τύπου –αν αποκόψει κανείς το παραπάνω κείμενο που δημοσιεύουμε- θα διαπιστώσει ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι όλα είναι αγγελικά πλασμένα. Αν στη συνέχεια διαβάσουμε στο ίδιο δελτίο Τύπου τα όσα μετέφερε ο κ. Σκρέκας, θα διαπιστώσουμε (με bold γράμματα οι δικές μας επισημάνεις) ότι: «Ο υφυπουργός (…) μετέφερε την επίσημη στάση της κυβέρνησης για τα ζητήματα που τέθηκαν υπόψιν του. Συγκεκριμένα, για τις ανεμογεννήτριες είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η απανθρακοποίηση της Ελληνικής Οικονομίας και η βιώσιμη ανάπτυξη, με ισόρροπο όμως τρόπο που δεν θα επηρεάζει αρνητικά την ιδιαίτερη φυσιογνωμία, τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, δεσμευόμενος ταυτόχρονα να επανεξετάσει το θέμα».

Η στάση των κυβερνήσεων δεν έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί μας, καθότι φοβούνται το πολιτικό κόστος. Οι κυβερνήσεις έχουν γεμίσει όλες τις ραχούλες της χώρας μας και δε φοβούνται τίποτα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα επενδυτικά συμφέροντα. Ανεμογεννήτριες έχουν μπει σε περιοχές «νατούρα», σε ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ακόμα σε αρχαιολογικούς χώρους. Η δήλωση Σκρέκα είναι γενικόλογη και άκρως πολιτικάντικη.

Όσο για το θα «επανεξετάσει το θέμα», μόνο θυμηδία προκαλεί η δήλωση. Ακόμα, όταν συζητάς τόσο σημαντικά θέματα για το νησί μας, δεν μπορείς απλά στο τέλος να βγάζεις ένα δελτίο Τύπου, από τη στιγμή που στη συνάντηση δεν ήταν κανείς άλλος. Πόσο μάλλον όταν συζητάς για το νούμερο ένα αυτή τη στιγμή πρόβλημα (ανεμογεννήτριες) στο νησί. Όπως κατανοεί ο αναγνώστης μόνο τυχαίος δεν είναι ο αποκλεισμός των ΜΜΕ του νησιού μας από τη συνάντηση. Βλέπετε οι δημοσιογράφοι έχουν την κακή συνήθεια να κάνουν ερωτήσεις. Κι αυτό ενοχλεί τη σημερινή κυβέρνηση που έχει μάθει οι ειδήσεις να παρουσιάζονται όπως θέλει εκείνη από τα «δικά» της μέσα...

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.