Γύρισαν την πλάτη στους «μικρούς»

Πάρος

Η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, επέλεξε να γυρίσει την πλάτη στις επιχειρήσεις που διαθέτουν μικρά τουριστικά καταλύματα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες μικρών καταλυμάτων κατηγορούν την κυβέρνηση πως «μοιράζει χρήματα επιλεκτικά», κάνοντας λόγο για «τουριστικές επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων». Όπως υπογραμμίζουν, η κυβέρνηση «αποκλείει για άλλη μια φορά μεγάλη μερίδα πληττόμενων και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων του κλάδου των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, αφού βασική προϋπόθεση για την ένταξή τους σε αυτό αποτελεί το κριτήριο της απασχόλησης προσωπικού». Όπως σημειώνει ο ΣΕΤΚΕ (Συνομοσπονδία Επιχειρηματικών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας), αφήνει εκτός του προγράμματος τα μικρά τουριστικά καταλύματα, αφού στην πλειοψηφία τους πρόκειται για μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις των 7 με 10 δωματίων, κατά μέσο όρο.

Οι αντιδράσεις στην Πάρο

Ο έπαρχος της Π.Ε. Πάρου, Κώστας Μπιζάς, έστειλε επιστολή για το θέμα στους βουλευτές του νομού Κυκλάδων, στην οποία γράφει:

«Αξιότιμοι κ. βουλευτές,

Γνωρίζετε ότι ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της πατρίδας μας και ιδιαίτερα για τα νησιά μας είναι ο μοναδικός πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης και ότι η πανδημία του covid-19 έχει επηρεάσει το σύνολο των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας.

Η κυβέρνηση έως τώρα έχει συνδράμει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, τις αναστολές συμβάσεων, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση του ελάχιστου αριθμού για την κατοχύρωση του ταμείου ανεργίας κ.α. όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανά τα παραπάνω να αντικαταστήσουν τις σημαντικές απώλειες των επιχειρήσεων από την δραματική μείωση του τουρισμού στη χώρα μας με ποσοστό πτώσης περίπου 80%. Και ενώ οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων ανέμεναν τα δύο προγράμματα (1. των παγίων δαπανών και 2. της επιδότησης για την παροχή κεφαλαίου κίνησης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών) που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, δυστυχώς μετά τη γνωστοποίηση των κριτηρίων υπαγωγής γίνεται αντιληπτό ότι οι περισσότερες μικρές - οικογενειακές επιχειρήσεις θα τεθούν εκτός επιδότησης.

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλώ να εξετάσετε τη επιστολή της  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ «ΚΥΚΛΟΣ» και να ασκήσετε την όποια παρέμβαση κρίνεται αναγκαία

προκειμένου να ενισχυθούν οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν στα νησιά μας».

Αναφορά στη Βουλή

Από την επιστολή Κ. Μπιζά, αντέδρασε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, που κατέθεσε αναφορά, με θέμα την υπαγωγή των τουριστικών επιχειρήσεων στο μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης για την παροχή κεφαλαίου κίνησης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών κατά τους πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

Όπως σημειώνει ο κ. Συρμαλένιος: «[…] υπάρχουν δύο κριτήρια που θέτουν αυτόματα «εκτός επιδότησης», την πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων».

Η διαμαρτυρία των καταλυμάτων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων «ΚΥΚΛΟΣ» με τίτλο: «Επιδοτήσεις μόνο για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του τουρισμού», με επιστολή της προς τα υπουργεία Ανάπτυξης και Τουρισμού, σημειώνει:

«Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,

Επειδή στη σύσκεψη της 1/6/2021 με θέμα το μέτρο του μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης στις τουριστικές επιχειρήσεις, δεν υπήρχε εκπροσώπηση του κλάδου των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων (καθότι δεν κληθήκαμε), παίρνουμε το θάρρος να σας εκφράσουμε εγγράφως τις αντιρρήσεις μας:

Τα κριτήρια για την υπαγωγή των τουριστικών επιχειρήσεων στο μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης για την παροχή κεφαλαίου κίνησης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών κατά τους πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους -που είναι τα ίδια με αυτά των παγίων δαπανών- έχουν δύο κριτήρια που θέτουν αυτόματα «εκτός επιδότησης», τη πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων Τουριστικών καταλυμάτων:

- όσες δραστηριοποιούνται ενεργά και επί της ουσίας (Κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα) ως τουριστικές επιχειρήσεις παροχής φιλοξενίας

- όσες απασχολούσαν τουλάχιστον έναν (1) εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δύο (2) εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021,

Τα περισσότερα μικρά τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια):

- είναι παραρτήματα (άρα δεν είναι ο κύριος ΚΑΔ),

- με περιορισμένο τζίρο (άρα δεν είναι ο ΚΑΔ με μεγαλύτερα έσοδα)

- είναι συνήθως οικογενειακές επιχειρήσεις χωρίς υπαλλήλους, αφού εκεί βρίσκουν απασχόληση τα μέλη της οικογένειας

Με τη θέσπιση λοιπόν αυτών των κριτηρίων, όλα τα χρήματα για την «Επιδότηση παγίων δαπανών» και το «Μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης», θα πάνε στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μικρά καταλύματα δεν θα πάρουν τίποτα!».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.