Τηλεπροστασία από τις πυρκαγιές στην Πάρο

Πάρος

Μετά την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά που ζήσαμε και τον κίνδυνο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών να ξαναζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις, ζητήσαμε από τον δήμαρχο Πάρου, Μάρκο Κωβαίο, να μας πει ποια είναι τα σχέδια του για την προστασία του νησιού από τον κίνδυνο των πυρκαγιών.

Μία από τις δράσεις που σχεδιάζει όπως μας εξήγησε είναι η μελέτη και η προμήθεια συστημάτων απομακρυσμένης διαχείρισης για πυρανίχνευση – πυροπροστασία και πυρόσβεση χώρων αστικών και περιαστικών αλσυλλίων.

Η χρηματοδότηση της δράσης αυτής θα πραγματοποιηθεί με την ένταξη της στο χρηματοδοτικό εργαλείο του ταμείου συνοχής Ελλάδα2, μέσω του υποπρογράμματος «Εθνική αναδάσωση». Ήδη ο δήμος προτίθεται να εκπονήσει ειδική διαχειριστική μελέτη ανάπτυξης και διαχείρισης αστικών αλσυλλίων όπου θα αναφέρει αναλυτικά όλες τις δράσεις προστασίας, ανάπτυξης και αναβάθμιση που θα εφαρμόσει.

Τα συστήματα πυρανίχνευσης – πυροπροστασίας, παγκόσμια γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη για την προστασία από τη φωτιά. Χρησιμοποιούν θερμοκάμερες – θερμοανιχνευτές καπνού και φωτιάς και με το εξειδικευμένο λογισμικό που αναπτύσσεται ειδικά για κάθε σύστημα αναγνωρίζουν διαφόρων μεγεθών κινδύνους, ειδοποιώντας ταυτόχρονα και σε πραγματικό χρόνο τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, πυροσβεστική υπηρεσία και τις υπηρεσίες του δήμου.

Αυτή η πρωτοποριακή εφαρμογή σχεδιάστηκε από έλληνες μηχανικούς και γεωπόνους και συνδυάζει τη μέτρηση και διατήρηση της εδαφικής υγρασίας στο άριστο επίπεδο οικονομίας νερού και προστασίας από τη φωτιά μαζί με την δυνατότητα πυρόσβεσης σε πραγματικό χρόνο μικρών εστιών που θα ανιχνευτούν από το σύστημα πυρανίχνευσης. Με άλλα λόγια στην περίπτωση μικροεστίας καπνού ή φωτιάς εκτός από την ειδοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο αυτοματοποιημένη ρίψη νερού από ειδικούς εκτοξευτές με στόχο τον περιορισμό της φωτιάς μέχρι την προσέγγιση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.