Ο Παροναξίας Καλλίνικος: Το εμβόλιο είναι το κλειδί...

Πάρος

 Ο Μητροπολίτης Παροναξίας, κ. Καλλίνικος, παραχώρησε συνέντευξη στη «Φωνή της Πάρου», σχετικά με τη στάση της Μητρόπολης στο θέμα του εμβολιασμού, αλλά και για το μεμονωμένο περιστατικό αταξίας σε ναό του νησιού μας.

Ο ποιμενάρχης της τοπικής εκκλησίας στη συνέντευξή του εκφράζει τις απόψεις του για το θέμα του εμβολιασμού, αλλά παίρνει και αποστάσεις από όλους όσοι αρνούνται με φανατισμό τις επιστημονικές απόψεις του ιατρικού κόσμου.

 Σεβασμιότατε η πανδημία είναι εδώ και η συζήτηση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού καλά κρατεί. Ποια είναι η άποψη σας;

«Όπως πολύ σωστά επισημάνατε η πανδημία είναι εδώ και αυτό καλό θα είναι να μην το ξεχνάμε διότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που επήλθε λόγω της θερινής περιόδου που διανύουμε μας παρασύρει πολλές φορές σε μία ψευδαίσθηση ότι το πρόβλημα παρήλθε και ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος.

2021 07 30 aerodiakomidi

Δυστυχώς όμως η αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα κρουσμάτων που σχετίζονται με τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο προαναγγέλλοντας μάλιστα θα έλεγα ένα δύσκολο φθινόπωρο εάν δεν συμπεριφερθούμε με την δέουσα προσοχή και υπευθυνότητα. Το ευχάριστο μέσα σε όλη τη δυσκολία και τον κίνδυνο που ακόμα διατρέχουμε είναι ότι πλέον έχουμε στα χέρια μας ένα πολύ σπουδαίο όπλο που είναι το εμβόλιο και ως προς αυτό θεωρώ πως δεν θα πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία.

Ειδικά το συγκεκριμένο εμβόλιο, λόγω της παγκόσμιας έκτασης που προσέλαβε η πανδημία, αποτελεί προϊόν συνεργασίας της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και αυτό του προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο κύρος. Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού θεωρώντας ότι στην παρούσα φάση είναι ο μόνος τρόπος για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού».

Μας προκάλεσε θλίψη

 Στον χώρο της εκκλησίας υπάρχουν απόψεις που αμφισβητούν την επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού. Ποια είναι η εικόνα στη δική μας Μητρόπολη;

«Είναι γεγονός ότι δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι αδελφοί μέσα στον χώρο της Εκκλησίας μας, κληρικοί και λαϊκοί, που για δικούς τους λόγους εναντιώνονται στη χρήση του εμβολίου προσπαθώντας μάλιστα σε ένα ζήτημα που είναι καθαρά ιατρικό να προσδώσουν πνευματικές διαστάσεις.

Η Εκκλησία μας δια του επισήμου οργάνου της που είναι η Ιερά Σύνοδος έχει καταδικάσει ρητώς αυτές τις απόψεις και έχει εκφράσει κατ’ επανάληψιν την απόλυτη εμπιστοσύνη της στους ειδικούς επιστήμονες που ασχολούνται με τα θέματα αυτά. Πρόσφατα μάλιστα στις 14/7/2021 εξέδωσε εγκύκλιο, η οποία διαβάστηκε στους Ιερούς Ναούς, στην οποία, βασιζόμενη στα επίσημα επιστημονικά δεδομένα, τονίζει ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με την Αγιογραφική, Πατερική και Κανονική Παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Προτρέπει δε τους πιστούς να προβούν στη λήψη του εμβολίου προκειμένου να προστατέψουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους συνανθρώπους μας.

Φυσικά αντίθετες απόψεις πάντα υπάρχουν και έχουν εκφραστεί κατά καιρούς σε συνάξεις ή κατ’ ιδίαν συζητήσεις αλλά διατυπώνονται πάντοτε με σεβασμό απέναντι στην επίσημη τοποθέτηση της Ιεράς Μητροπόλεως που από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας καλεί τους πιστούς να υπακούουν στα κελεύσματα της επιστημονικής κοινότητος και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ειδικών για την εξάλειψή της.

Μας προκάλεσε όμως ιδιαίτερη θλίψη ένα μεμονωμένο ακραίο περιστατικό που συνέβη την παρελθούσα Κυριακή 25/7 σε Ενορία της Πάρου όπου μία νεαρή κοπέλα αντέδρασε με έντονο τρόπο την στιγμή της ανάγνωσης από τον Ιερέα της Εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου για τον εμβολιασμό. Το περιστατικό φυσικά το καταδικάσαμε άμεσα με σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολις την επόμενη ακριβώς ημέρα 26/7/2021».

Θα λάβω αυστηρά μέτρα αν…

Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε αυτές τις απόψεις προκειμένου να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των πιστών και η διακινδύνευση της υγείας όλων.

«Όπως ήδη σας ανέφερα στην τοπική μας Εκκλησία δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερο πρόβλημα αναφορικά με τους λεγόμενους «αρνητές» της πανδημίας ή του εμβολίου.

Ίσως επειδή από την πρώτη στιγμή υπήρξα κατηγορηματικός αναφορικά με την επικινδυνότητα της κατάστασης και ιδιαίτερα αυστηρός απέναντι σε κάθε προσπάθεια αφομοιώσεως του κινδύνου της πανδημίας δεν αντιμετωπίσαμε μέχρι τώρα ακραία φαινόμενα με μοναδική εξαίρεση το περιστατικό που ήδη σας ανέφερα και το οποίο καταδικάσαμε άμεσα.

2021 07 30 kallinikos1

Φυσικά εάν κάποιος από τους κληρικούς μας ή τους λαϊκούς συνεργάτες μας διαφοροποιηθεί ανοικτά από την επίσημη τοποθέτηση της Μητροπόλεως, που είναι και η επίσημη θέση που η Εκκλησία μας δια της Ιεράς Συνόδου έχει εκφράσει και κατά συνέπεια αποτελέσει αιτία σκανδαλισμού με τις απόψεις του θα αναγκαστώ να λάβω αυστηρά μέτρα, πράγμα το οποίο απεύχομαι».

Το εμβόλιο είναι το κλειδί

 Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνεται στους κατοίκους των νησιών μας;

«Η περιπέτεια του κορωνοϊού, αν και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, δυστυχώς ακόμα δεν έχει παρέλθει. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να νοσηλεύονται και να πεθαίνουν εξαιτίας της πανδημίας. Μέχρι σήμερα όλοι μας χρησιμοποιούμε τα φάρμακα και τα εμβόλια που η ιατρική επιστήμη μας προσφέρει προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες ασθένειες που υπάρχουν. Εξ αιτίας όλων αυτών των φαρμάκων και των εμβολίων ο μέσος όρος ζωής έχει ανέβει σημαντικά και πρέπει να είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό απέναντι στον Θεό και την επιστήμη. Είναι πολύ χαρακτηριστική η φράση κορυφαίας λοιμωξιολόγου και ευλαβέστατης χριστιανής: «Εν πολλοίς η ανθρωπότητα την επιβίωσή της την οφείλει στα εμβόλια».

Σήμερα, η επιστημονική έρευνα μας προσφέρει ένα ακόμα όπλο απέναντι στην ασθένεια. Το εμβόλιο είναι το κλειδί για να ανοίξει και πάλι η πόρτα προς της ελευθερία. Ειδικά στα νησιά μας που κατακλύζονται τη θερινή περίοδο από τεράστιο αριθμό επισκεπτών από όλο τον κόσμο θεωρώ ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Με γνώμονα πάντοτε τη φράση που χρησιμοποιώ συνεχώς: «Το εμβόλιο δεν είναι υπόθεση πνευματική ή εκκλησιαστική. Είναι ιατρικό θέμα και γι’ αυτό δεν λέγω να κάνετε ή  να μην κάνετε το εμβόλιο. Αλλά να κάνετε ό,τι σας συμβουλεύει ο ιατρός σας». Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε αυτό τόσο πιο γρήγορα θα απολαύσουμε και πάλι ελεύθεροι το πολύτιμο δώρο της ζωής.

Εύχομαι ο Θεός να μας φωτίσει όλους να κάνουμε αυτό που είναι ηθικά και κοινωνικά σωστό και να μας απαλλάξει από τη σκληρή αυτή δοκιμασία».

Η ανακοίνωση

Σχετικά με το μεμονωμένο περιστατικό σε εκκλησία της Πάρου, από τη Μητρόπολη Παροναξίας δημοσιοποιήθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας καταγγέλλει και καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το δυσάρεστο επεισόδιο που συνέβη την Κυριακή 25 Ιουλίου 2021 σε Ιερό Ναό χωρίου της Πάρου όπου κάποια εκκλησιαζόμενη αφαίρεσε βιαίως από τα χέρια του λειτουργούντος Ιερέως και εν συνεχεία κατέστρεψε τα έγγραφα με την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Εκκλησία και Επιστήμη στον αγώνα κατά τες πανδημίας» την οποία ο Ιερέας διάβαζε εκείνη την ώρα προς το Εκκλησίασμα.

Είναι προφανές ότι τέτοιες απαράδεκτες και επιλήψιμες ενέργειες και ιδίως εντός Ιερού Ναού επιδεικνύουν ασέβεια τόσο στην Ιερότητα του χώρου όσο και στο πρόσωπο του ηλικιωμένου λειτουργού της Ενορίας που πέρυσι μάλιστα τιμήθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας για τα 50 χρόνια Ιεροσύνης, και προσφοράς στην τοπική μας Εκκλησία.

Κυρίως όμως αποτελούν μέγιστη περιφρόνηση και ασέβεια προς το κορυφαίο θεσμικό όργανο της Εκκλησίας, την Ιερά Σύνοδο, που με μεγάλη περίσκεψη, υπευθυνότητα και πόνο ψυχής αποστέλλει τις Εγκυκλίους προς το λαό του Θεού, ιδιαίτερα αυτή την δύσκολη και οδυνηρή περίοδο της πανδημίας.

Δυστυχώς κάποιοι πιστοί, (που σίγουρα δεν εκφράζουν το σύνολο όσων έχουν αντιρρήσεις περί του εμβολιασμού), παρασυρόμενοι από επικίνδυνους για την δημόσια υγεία υποκινητές, υιοθετούν αυθαίρετες θεωρίες εμπλέκοντας κατά το δοκούν την επιστήμη με την Εκκλησία, επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα θρησκευτικό ζήλο (μάλλον δε φανατισμό) αρεσκόμενοι να εμφανίζονται ως οι πρωταθλητές της ευσέβειας και οι υπερασπιστές της πίστεως, παρεκκλίνοντας όμως από την επίσημη διδασκαλία της Εκκλησίας και τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου και κινδυνεύοντας να υποπέσουν σε αυτονόμηση και πλάνη. Δημιουργούν δικά τους «πρέπει» και κανόνες που θέλουν οπωσδήποτε να εφαρμοστούν, κυρίως εις βάρος των άλλων, και αν χρειαστεί με αυταρχικούς ακόμη τρόπους, διακηρύσσοντας αντιστρόφως ότι οι άλλοι αυταρχικά επιβάλλουν πράγματα σε αυτούς.

Ελπίζουμε να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια δυσάρεστα περιστατικά που δημιουργούν εντάσεις, προκαλούν σκανδαλισμούς μεταξύ των πιστών και βλάπτουν γενικότερα την ενότητα του πληρώματος της Εκκλησίας μας. Θα πρέπει να

πρυτανεύσει η λογική, η νηφαλιότητα και ιδίως η χριστιανική αγάπη για την οποία μίλησε κατά τον Μυστικό Δείπνο ο Κύριός μας στους μαθητές Σου και δια μέσου αυτών, (διαχρονικά) σε όλους μας λέγοντας: «Ἐν τούτῳ γνώσονται πάντες ὅτι ἐμοί μαθηταί ἐστέ, ἐάν ἀγάπην ἔχητε ἐν ἀλλήλοις» (Ἰωάννου ιγ,35)».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.