Θεοδωράκης και «Αρχίλοχος» (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ, Σπάνιο υλικό)

Πάρος

Ο «Αρχίλοχος» ιδρύθηκε το 1976 και από τις βασικές του αρχές ήταν να στηριχτεί στις δυνάμεις του και να αναζητήσει ποιότητα. Επόμενο ήταν να στραφεί στους σπουδαίους Έλληνες εκείνης της ονειρικής κι ελπιδοφόρας εποχής. Στο Θεοδωράκη, τον Ελύτη, τον Σεφέρη, τον Ρίτσο. Και άλλους που ανάστησαν την Ελλάδα. Πολλοί ήταν ζωντανοί εκτός από το Σεφέρη που, αφού καταδίκασε τη χούντα, έγειρε στο χώμα.

«Άξιον Εστί» λοιπόν του Ελύτη, «Επιφάνια Αβέρωφ» του Σεφέρη, «Ρωμιοσύνη» του Ρίτσου, «Πνευματικό Εμβατήριο» του Σικελιανού, υπήρξαν η Αγία Γραφή του δραστήριου Συλλόγου, που αναστάτωσε τις καρδιές Παριανών και μη.

Ο Νίκος Σαρρής, μεταφραστής του Ελύτη με τον Τζέφρυ Κάρσον, και άλλοι μουσικοί μαζί, ανέλαβαν να διδάξουν τα παιδιά μουσική, ενώ η συντηρητική Πάρος κοίταζε λιγάκι θυμωμένη και απορημένη. Τώρα γίναμε όλοι Θεοδωρακικοί, γίναμε Ελυτικοί. Πριν δεν βλέπαμε το φως αλλά τα στενά των κομματικών συνηθειών και μιας συντήρησης που τσάκιζε κόκκαλα! Και ήρθε η ώρα να αποθεωθεί ο «Αρχίλοχος», όχι στην Πάρο, αλλά στην ακμαία κάποτε πολιτιστική πρωτεύουσα, την Ερμούπολη Σύρου. Φρόντισε και η ευφάνταστη Παπαζώη γι’ αυτό!

Ο Θεοδωράκης τίμησε τον «Αρχίλοχο» και ήρθε να παρακολουθήσει το «Άξιον Εστί» από τους Παριανούς το 1983. Μαζί του ο Γιάννης Πάριος. Η πολυμελής χορωδία και ορχήστρα, μαθητές και ερασιτέχνες μουσικοί, έζησαν την εμπειρία της διεύθυνσης τριών κομματιών του «Άξιον Εστί» από τον Μ. Θεοδωράκη.

Την επόμενη χρονιά ο «Αρχίλοχος» παρουσιάζει στη Μύκονο το «Πνευματικό Εμβατήριο», Σικελιανού-Θεοδωράκη, όπου και πάλι παρευρέθηκε ο συνθέτης. Έτσι έγινε συγγενής, αυτός ο παγκόσμιος, ασυγκράτητος Έλληνας με την Πάρο και το πολιτιστικό κίνημα. Μετέδωσε κι άλλη φλόγα σε μας όλους που κινηθήκαμε σε χώρο ονείρου, απογειωθήκαμε μαζί του, γνωρίσαμε την υψηλή συγκίνηση της αθάνατης ελληνικής ποίησης, εμείς πατριώτες του Ομήρου και πιο πολύ και βαθύτερα του Αρχίλοχου του Πάριου!

Χαίρε Μίκη Θεοδωράκη, ότι τον πολύρρητον αναβλύζεις ποταμόν.

Χαίρετε και σεις απροσκύνητοι ποιητές της χώρας μας.

Μη μας λησμονάτε!

Χρίστος Γεωργούσης, τότε πρόεδρος του «Αρχίλοχου»

Σ.σ.: Ευχαριστούμε πολύ τα μέλη του Π.Σ. “Αρχίλοχος” στη βοήθεια συγκέντρωσης του υλικού.

2021 09 11 arxiloxos2

 

 

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2.jpg

View fullsize

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ 2.jpg

 

σάρωση0057.jpg

 

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ ΣΥΡΟΣ 3.jpg

 

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ ΣΑΡΡΗΣ.jpg

 

ΣΑΡΡΗΣ .png

 

σάρωση0058.jpg

 

ΠΗΓΉ: fileleutheros.net

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.