«Απόβαση» των Ρώσων στην Πάρο

Πάρος

Από τις 10 έως τις 15 Οκτωβρίου, μέλη της ΜΚΟ «Ρωσικός Γεωγραφικός Σύνδεσμος», στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ιστορίας Ελλάδας - Ρωσίας προτίθενται να επισκεφτούν την Πάρο επιβαίνοντας ρέπλικας ρωσικής φρεγάτας (βλ.: φωτό), της εποχής του Μεγάλου Πέτρου!

 

rwsoi

Σύμφωνα με ενημερωτική επιστολή της προέδρου της οργανωτικής επιτροπής για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας, Ελισάβετ Παπαζώη, προς τους εμπλεκόμενους φορείς. «[…] Στόχος είναι το κινηματογραφικό συνεργείο που τους συνοδεύει, να πραγματοποιήσει υποβρύχιες λήψεις στον κόλπο της Νάουσας και στον Δρυό, σε αναζήτηση των βυθισμένων ρωσικών πλοίων, αλλά και επίγειες λήψεις στη Μονή της Λογγοβάρδας, στο μουσείο της Νάουσας, στη μόνιμη έκθεση στο Πάρκο και γενικότερα στην Πάρο. Επίσης, προτίθενται έως τις 15 Οκτωβρίου που θα παραμείνουν στην Πάρο, να οργανώσουν μια έκθεση για τις ομορφιές της Ρωσίας, μία μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με τοπικούς μουσικούς και να γίνει τοποθέτηση αναμνηστικών πλακών στη Νάουσα και στο Πάρκο. Το σύνολο των εκδηλώσεων θα καταγραφεί σε ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στη ρωσική τηλεόραση και στην ελληνική τηλεόραση».

Για τις παραπάνω εκδηλώσεις έχει σταλεί επιστολή στις 18 Σεπτεμβρίου προς τον δήμαρχο Πάρου από τον ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα, με επισυναπτόμενη επιστολή στα αγγλικά της ρωσικής ΜΚΟ, όπου ζητείται η συνδρομή του δήμου, σε διάφορα ζητήματα.

Τα αιτήματα που έχει η ρώσικη αντιπροσωπεία είναι τα εξής:

1. Αγκυροβόλιο για πλοίο (μετατόπιση 220 τ., μήκος 34,5 μ., βύθισμα 3,3 μ.)

2. Λεωφορείο για μετακινήσεις στο νησί

3. Σκάφος για ντάιβιγκ

4. Φιάλες ντάιβιγκ και κομπρεσέρ

5. Λήψη βίντεο στο μοναστήρι Λογγοβάρδας και στο μουσείο στη Νάουσα

6. Άδεια τοποθέτησης δύο μικρών αναμνηστικών πλακών (που θα φέρουν επιγραφές στα ελληνικά και ρωσικά). Την πρώτη στην παραλία εκεί που είναι οι άγκυρες και τη δεύτερη εκεί που ήταν αγκυροβόλι τον ρωσικών πλοίων (5 χιλ. έξω από την Νάουσα). Σύμφωνα με την επιστολή προς τους εμπλεκόμενους φορείς της κ. Ελ. Παπαζώη, πρόκειται για μία εκπαιδευτική δράση για νέους, μιας ΜΚΟ της ρωσικής περιφέρειας. Όπως σημειώνει «[…] επιζητεί (η ΜΚΟ), να αναδείξει κινηματογραφικά τα υποβρύχια κυρίως ευρήματα, στον ρωσικό ναύσταθμο στη Νάουσα, ως έδρα της ρωσικής Ηγεμονίας στο Αρχιπέλαγος, συνδεδεμένη με την πρώτη μεγάλη νίκη του ρωσικού ναυτικού, την καταστροφή του Οθωμανικού στόλου στο Τσεσμέ (…)».

Η επιστολή της πρεσβείας

Η επιστολή της ρώσικης πρεσβείας στην Αθήνα, προς τον δήμαρχο Πάρου, Μ. Κωβαίο, μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Αγαπητέ κ. Κωβαίο,

(…) Η αποστολή έχει οργανωθεί από το Skyfi rst media company, Kostroma Regional Branch και το Τμήμα αποστολών δραστηριοτήτων του Ρωσικού Γεωγραφικού Ινστιτούτου.

Η αποστολή τελικά θα πραγματοποιηθεί, χάρη τη στήριξη του γραφείο διαχειρίσεων των Προέδρου της Ρωσικής ∆ηµοκρατίας, το υπουργείο Εξωτερικών υποθέσεων, της Ρωσικής οµοσπονδίας και τις πρεσβείες των δύο χωρών και το προεδρικό ταμείο επιχορηγήσεων (…). Το πρόγραμμα της αποστολής στοχεύει στην εξερεύνηση, στα λιγότερα γνωστά στοιχεία της Ελληνορωσικής ιστορίας, την εγκατάσταση της Ρωσικής αυτοκρατορίας στην επαρχία των ελληνικών νησιών του αρχιπελάγους. Από 10 Οκτωβρίου του 2021, τα μέλη της αποστολής θα εξερευνήσουν, την υποθαλάσσια περιοχή, στη βάση που βρισκόταν το ρωσικός στόλος και τα ναυάγια των πολεμικών πλοίων. Θα εξεταστούν διάφορα στοιχεία, προσωπικά αντικείμενα, εικόνες των πλοίων που να σχετίζονται με την περίοδο που ρωσικός στόλος βρισκόταν στο νησί της Πάρου το 1770-1774 (…).

Στη διάρκεια της αποστολής, θα συλλέξουμε οπτικοακουστικό υλικό για το ντοκιµαντέρ που έχει παραγγελθεί από την ρωσική κρατική τηλεόραση. Η πρεμιέρα της ταινίας θα προβληθεί τόσο στη ρωσική όσο και στην ελληνική. Η πρόοδος των αναφορών από την αποστολή και τα αποτελέσµατα θα τοποθετούνται στο Ρωσικό Γεωγραφικό σύνδεσµο και στο My Planet Tv.

Είμαστε σίγουροι ότι η παρουσία της ομάδα τους Ρωσικού Γεωγραφικού Συνδέσμου θα είναι μια λαμπρή εμπειρία κουλτούρας για ντόπιους του νησιού. Για τον λόγο αυτό σχεδιάζουμε μια σειρά από διάφορα events στη Νάουσα.

• Φωτογραφική παρουσίαση «Η πιο όμορφη χώρα» (με φωτογραφίες από την συλλογή του Ρωσικού γεωγραφικού συνδέσμου)

• Συνέντευξη τύπου που θα αποδοθούν αναμνηστικές πλακέτες. Και δείπνο για Ελληνορωσική φιλία.

• Συναυλία που θα περιλαμβάνει ρωσικά μέλη της αποστολής και τοπικούς μουσικούς (…)».

Οι ρώσοι στην Πάρο

Μεταξύ των πολλών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν είναι η μονογραφία: «Τα Ελληνικά νησιά της Αικατερίνης της Μεγάλης: οι αυτοκρατορικές βλέψεις της Ρωσίας στη Μεσόγειο», της καθηγήτριας Elena B. Smilianskaia.

Η καθηγήτρια, Elena B. Smilianskaia, στην Ανώτατη Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Εθνικής Έρευνας, διερευνά την ιστορία του Ρωσο-τουρκικού πολέμου 1768-1774. Βασίζεται σε ένα ευρύ φάσμα ιστορικών πηγών, μεταξύ των οποίων και σε αρχειακές καταγραφές από τις συλλογές του Ρωσικού Κρατικού Ναυτικού Αρχείου (RGAVMF), του Ρωσικού Κρατικού Αρχείου Ιστορικών Δράσεων (RGADA), του Ρωσικού Κρατικού Αρχείου Στρατιωτικής Ιστορίας (RGVIA), κλπ. Το έργο περιλαμβάνει επίσης οπτική υλικό από την Ελλάδα.

Το βιβλίο αναλύεται σε δύο μέρη: το πρώτο μέρος πραγματεύεται τη διαδικασία επιβολής της ρωσικής πολιτικής εξουσίας στα νησιά του Αιγαίου (που αναφέρονται επίσης ως Αρχιπέλαγος), τα οποία περιήλθαν υπό τον έλεγχο της Ρωσίας στη δεκαετία του 1770, ενώ στο δεύτερο μέρος εξετάζεται η δημιουργία ρωσικής ναυτικής βάσης στην Πάρο. Τα παραρτήματα περιλαμβάνουν το ημερολόγιο του K.L. von Tölle, μέλους της ρωσικής αποστολής (χειρόγραφο που μετέφρασε από τα γερμανικά η Anna Friesen), και το «Η περιγραφή του Αρχιπελάγους» (1786) του M.G. Kokovtsev.

Στη διάρκεια της πενταετίας 1770-1775 οι επικεφαλής του ρωσικού ναυτικού Αλεξέι Ορλώφ, Γκριγκόρι Σπυριδώφ και Αντρέι Ελμάνωφ, επεδίωξαν να επιτύχουν τους στόχους της Αικατερίνης στη Μεσόγειο, που περιλάμβαναν τη δημιουργία ρωσικής ναυτικής βάσης και την απελευθέρωση των Ορθοδόξων χριστιανικών πληθυσμών από την οθωμανική κυριαρχία. Πρόκειται για μοναδική στιγμή στην ιστορία της Ρωσίας, η οποία αποκτά για πρώτη φορά υπό τον έλεγχό της μια θαλάσσια επικράτεια -30 νησιά του Αιγαίου- και έχει τη ευκαιρία να εδραιώσει τη μελλοντική στρατιωτική και πολιτική παρουσία της στη Μεσόγειο. Το 1771 τα πρώτα νησιά του Αιγαίου ορκίζονται υποταγή στην Αυτοκράτειρα, και οι επικεφαλής της αποστολής στο Αρχιπέλαγος επιχειρούν να εισάγουν μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση και τη φορολογία, εγκαθιστούν Σύγκλητο και Καγκελαρία, δημιουργούν αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία με ανεξάρτητη Σύνοδο. Σύμφωνα με τις επιθυμίες της Αυτοκράτειρας, ιδρύουν ειδικό σχολείο στη Νάξο για τα παιδιά του Αιγαίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης του Κιουτσούκ Καϊναρτζή (1774) που υπογράφεται μεταξύ Ρωσίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο ρωσικός στόλος υποχρεώνεται να εγκαταλείψει την Ανατολική Μεσόγειο και τα νησιά του Αρχιπελάγους, όπου οι Ρώσοι αφήνουν μια ημιτελή τη στρατιωτική βάση στην Πάρο. Η ξαφνική αυτή αναχώρηση άφησε εκτεθειμένους τους κατοίκους των νησιών, που για πέντε χρόνια θεωρούσαν τους εαυτούς τους υπηκόους της Αυτοκράτειρας, ενώ τώρα η μόνη τους δυνατότητα ήταν η μετανάστευση στη νότια Ρωσία.

Η πολιτική της Αικατερίνης της Μεγάλης στη Μεσόγειο προκάλεσε συζήτηση για τις ακραίες αποικιοκρατικές φιλοδοξίες της. Το βιβλίο ανατρέπει τη θεωρία ότι η «η ελληνική ιδέα» ήταν απλώς ένα πολιτικό παιχνίδι για τη Ρωσία και ότι οι ρωσικές δραστηριότητες στα νησιά του Αιγαίου ήταν μόνο στρατιωτικού χαρακτήρα.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.