Αντιδράσεις φιλόζωων

Πάρος

Αναστάτωση επικρατεί στους φιλόζωους, καθώς και σε συλλόγους, καταφύγια αδέσποτων ζώων κλπ, έπειτα από το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη βουλή, με την επωνυμία «Άργος». Περίπου 200 φιλοζωικοί σύλλογοι σε κοινό τους ψήφισμα αντιδρούν.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Το νομοσχέδιο –μεταξύ άλλων- προέβλεπε ότι ο ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας πρέπει να το έχει στειρώσει εντός 6 μηνών, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι γέννες και στη συνέχεια πολλαπλασιαστούν τα αδέσποτα.

Μετά τις αντιδράσεις κατά τη δημόσια διαβούλευση προστέθηκε τελικά η δυνατότητα παράκαμψης της υποχρέωσης, εφόσον σταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) του ζώου στο εργαστήριο φύλαξης και ανάλυσης γενετικού υλικού ζώων που θα συσταθεί στην Ακαδημία Αθηνών. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως ακόμα και εάν εγκαταλειφθεί ένα ζώο συντροφιάς, θα είναι εύκολο να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του και να του αποδοθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο αρμόδιο εργαστήριο θα γίνεται αποκλειστικά από κτηνίατρο. Για τη διατήρηση του γενετικού υλικού, για τουλάχιστον 12 έτη, υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο.

Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού αρχίζει την 1η Μαρτίου 2022, ενώ η παράλειψη της μιας ή της άλλης πράξης επιφέρει πρόστιμο 1.000 ευρώ, από 1η Σεπτεμβρίου 2022.

Προβλέπεται επίσης, ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής σκύλων και γατών και των ιδιοκτητών τους, από το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), όπως και η καταχώρηση αδέσποτων και ζώων προς υιοθεσία, φιλοζωικών σωματείων, κτηνιάτρων, εκτροφέων και καταφυγίων.

Επίσης, κατοχυρώνεται ο θεσμός του ερασιτέχνη εκτροφέα, ο οποίος μπορεί να αναπαράγει έως δύο θηλυκούς σκύλους ή θηλυκές γάτες μία φορά ανά έτος. Παράλληλα, διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις κλπ.

Αντιδράσεις

Η Π.Φ.Π.Ο (Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία), εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας λάθη του νομοσχεδίου που πρέπει να αλλαχθούν.

Μεταξύ των ενστάσεων σταχυολογούμε τις κυριότερες:

- Για πρώτη φορά μπορεί να είναι μόνιμος ο εγκλεισμός των ζώων στα κυνοκομεία με τον δήμαρχο να αποφασίζει (...) αν θα παραμένουν πλέον του αρχικού τριμήνου. Μέχρι τώρα ήταν παράνομο να στοιβάζονται ζώα στα κυνοκομεία, τώρα γίνεται νόμιμο, αφού κανένα όριο ως προς τον αριθμό των ζώων δεν μπαίνει.

- Η μεγάλη ελπίδα και προσδοκία ότι κάτι θα αλλάξει μέσω της στείρωσης των κατοικίδιων, κατέπεσε μετά τις λυσσαλέες προσπάθειες των κυκλωμάτων παράνομης εκτροφής και εμπορίας και των συντεχνιών (κυνηγών, κτηνιάτρων, κτηνοτρόφων κ.λπ.), που είδαν να θίγονται τα συμφέροντά τους. Η δε εναλλακτική πρόβλεψη με τη μέθοδο φύλαξης του DNA περίτρανα θα ακυρωθεί στην πράξη. Αλλά και αν εφαρμοστεί έστω και μερικά, θα αυξήσει κατακόρυφα τις θανατώσεις των νεογέννητων για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να αναζητηθούν οι γεννήτορες.

- Παγκόσμια πρωτοτυπία της κυβέρνησης αποτελεί η ανάθεση σε σωματείο ιδιωτών εκτροφέων να εκδίδουν τις άδειες σε εκτροφείς.

- Τα δημοτικά κτηνιατρεία αφήνονται στη διακριτική ευχέρεια των δήμων και στην πράξη ακυρώνονται, αφού δεν προβλέπεται καμία χρηματοδότηση και στελέχωσή τους.

- Τα μεγάλα πρόστιμα (όπως των 30.000 και 50.000) μπορεί να ικανοποιούν το περί δικαίου αίσθημα της κοινής γνώμης άλλα είναι μη ρεαλιστικά, ουδέποτε θα εισπράττονται.

Κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή του νέου πλαισίου έχουν οι δήμοι και για τον λόγο αυτό προβλέπεται η μεταφορά αρμοδιοτήτων μαζί με τους αντίστοιχους πόρους.

Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος «Άργος», προγραμματίζεται η χρηματοδότηση των δήμων με 40 εκατ. ευρώ για την κατασκευή καταφυγίων και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ, ετησίως, για την κτηνιατρική φροντίδα των ζώων συντροφιάς, τη σήμανση και τη στείρωση των αδέσποτων κλπ.

Παράλληλα, προβλέπονται και συγκεκριμένες υποχρεώσεις, καθώς οι δήμοι -για πρώτη φορά- καλούνται να καταρτίζουν πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο, με μετρήσιμους ποσοτικούς στόχους, ως προς τη διαχείριση των αδέσποτων, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να επιβάλλει ποινές στους δήμους που δε συμμορφώνονται.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.