ΚΟΒ Πάρου του ΚΚΕ : Για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821

Πάρος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή 1 του Οκτώβρη η εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης του ΚΚΕ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

στο ανοικτό αμφιθέατρο του Λυκείου Παροικιάς.  Την εκδήλωση άνοιξε ο Γραμματέας της οργάνωσης Θ. Βαβανός. Αρχικά η πολυτάλαντη και συγγραφέας Μ. Κοντοσταύλου

2021 10 04 1821a

έκανε την δική της παρέμβαση δίνοντας με ένα μοναδικό τρόπο τα ιστορικά δρώμενα  από την άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι την Ελληνική Επανάσταση του 1821,και κάνοντας αναφορά για πρόσωπα και γεγονότα του νησιού μας εκείνη την περίοδο. Την αφήγηση της «έντυσε»  μουσικά ο Κίμωνας Ξύγκης με το κανονάκι του.

Στη συνέχεια ο Αναστάσης Γκίκας μέλος του τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και κεντρικός ομιλητής,

2021 10 04 1821

αναφέρθηκε στο χαρακτήρα της  Επανάστασης του 1821 που όπως είπε, «…ήταν αστική εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση, γνήσιο «τέκνο» της εποχής της. Προέκυψε ως συνέπεια των κοινωνικοοικονομικών αντιθέσεων που οξύνθηκαν την περίοδο μετάβασης από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό. Αποτέλεσε μία από τις κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνταν εκείνη την περίοδο, έναν από τους πολλούς κρίκους των αστικών επαναστάσεων, που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα, όπως στη Βόρεια Αμερική, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία και αλλού».

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες οι παριστάμενοι  παρακολούθησαν την εκδήλωση μέχρι τέλους με μεγάλο ενδιαφέρον και προχώρησαν σε μια σειρά ερωτήσεων μετά το  πέρας της ομιλίας.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.