ΚΟΒ Πάρου του ΚΚΕ : Να μην επιτραπεί η εφαρμογή του νόμου μέσα στα σχολεία

Πάρος

Την κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης πανελλαδικά αλλά και στα σχολεία της Πάρου τη βιώνουν καθημερινά μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί.

Δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους: 

 • τα κενά σε εκπαιδευτικούς παραμένουν, 
 • η ανάθεση μαθημάτων σε συγγενείς ειδικότητες επιδιώκει να καλύψει τα κενά,
 • οι επιπτώσεις της πανδημίας στους μαθητές δεν αντιμετωπίζονται, τα μέτρα κατά της πανδημίας περιορίζονται στην περίφημη ατομική ευθύνη και 
 • οι ανάγκες σε υποδομές μένουν ανικανοποίητες


Σε όλα αυτά η κυβερνητική πολιτική απαντά σήμερα με τις συγχωνεύσεις τμημάτων και τις συγχωνεύσεις σχολείων αύριο!!!

Στο νησί μας, η αρχή έχει γίνει με το Λύκειο της Παροικιάς στη Γ΄Λυκείου λόγω έλλειψης φυσικού και επιδιώκουν να δώσουν συνέχεια με το Γυμνάσιο της Παροικιάς, όπου τα τμήματα στην Α΄Γυμνασίου θέλουν να γίνουν 4 από 5 και από 20-22 μαθητές να λειτουργήσουν με 26-27 και σε αίθουσες που δεν πληρούν ούτε τις δικές τους προϋποθέσεις.

Ανάλογη προσπάθεια γίνεται με όλες τις τάξεις του ΕΠΑΛ Πάρου.

Η απάντηση της κυβέρνησης της ΝΔ σε όλα τα προβλήματα που απαξιώνουν τη δημόσια εκπαίδευση, είναι η εμμονή σε μια αντιεκπαιδευτική πολιτική που είναι μακριά από τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες της νεολαίας, μιας πολιτικής που υπακούει στις επιταγές της ΕΕ και των εκπροσώπων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ο στόχος τους δεν είναι η μόρφωση των νέων ανθρώπων, αλλά η κατάρτιση, η αξιοποίηση της εξιδείκευσης ως στοιχείου φτηνού εργατικού δυναμικού για τις δικές τους ανάγκες και την κερδοφορία τους. Αυτά που γίνονται σήμερα στο χώρο της εκπαίδευσης αποτελούν την υλοποίηση του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση εκπαιδευτικών», ενός νόμου που πήρε τη σκυτάλη από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε την «αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας».

Σήμερα λοιπόν με το νέο νόμο επιδιώκουν να κάνουν πράξη την «αυτονομία» της σχολικής μονάδας, με παραπέρα «απαλλαγή» του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης, της στελέχωσης, και της επιμόρφωσης.
Γι’ αυτό θεσμοθετούν την είσοδο χορηγών στα σχολεία, την απλοποίηση των διαδικασιών παρέμβασης της κάθε ΜΚΟ και του κάθε φορέα που διοργανώνει ένα «εκπαιδευτικό» πρόγραμμα στα σχολεία χωρίς να απαιτείται έγκριση από το υπουργείο.
Έτσι διαμορφώνουν τους όρους για σχολεία διαφορετικών ταχυτήτων με ταξικά κριτήρια, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το κάθε σχολείο.
Η δε περίφημη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αφού χρόνια τους απαξιώνουν ως τεμπέληδες και αργόσχολους, θέτει σαν κριτήρια αξιολόγησης την «ικανότητα διαχείρισης των οικονομικών», την «αξιοποίηση των σχολικών εγκαταστάσεων», την «ανάπτυξη δεξιοτήτων στους μαθητές» και άλλα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική εκπαιδευτική διαδικασία

.Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού γίνεται καθημερινά στη πράξη.

Η αξιολόγηση της παιδαγωγικής πράξης και η αναβάθμιση της είναι ζωτικό κομμάτι της λειτουργίας των συλλόγων διδασκόντων σήμερα.

Καθηγητές και δάσκαλοι καθημερινά συζητάνε ανταλλάσσοντας απόψεις και πρακτικές σε αυτή τη κατεύθυνση.

Η πραγματική ανάγκη για την αναβάθμιση της παιδείας είναι η ουσιαστική κρατική στήριξη αυτής ακριβώς της λειτουργίας.
Ο ρόλος και το καθήκον του εκπαιδευτικού είναι η παραπέρα εμβάθυνση στο επιστημονικό του αντικείμενο , η εξοικείωση με σύγχρονες διδακτικές μεθόδους που προωθούν την συλλογικότητα στη κατάκτηση της γνώσης μέσα στη τάξη, την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης με τη σύνδεση των επιστημονικών αντικειμένων μεταξύ τους εξασφαλίζοντας έτσι την ικανότητα των νεών ανθρώπων να κατανοούν το σύγχρονο κόσμο.

Η ΚΟΒ Πάρου χαιρετίζει τον αγώνα των εκπαιδευτικών που με συμμετοχή άνω του 80% στις απεργιακές κινητοποιήσεις και με τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κοινής δράσης με τους γονείς διαμορφώνει τις προϋποθέσεις διεκδικήσης ουσιαστικής παιδείας και μόρφωσης για τα παιδιά μας.

Χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες των συλλόγων γονέων απέναντι στις απαράδεκτες κατευθύνσεις της Κυβέρνησης και του Υ.ΠΑΙ.Θ για συγχωνεύσεις τμημάτων αδιαφορώντας ουσιαστικά και για την υγεία των παιδιών μας . 

 • Καλούμε τους Εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν τον αγώνα τους κόντρα στη τρομοκρατία και τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης. Να μην επιτραπεί η εφαρμογή του νόμου μέσα στα σχολεία , ξεκινώντας από την αξιολόγηση. 
 • Καλούμε τους γονείς να συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό των εκπαιδευτικών. Να συντονίσουν της δράση τους διεκδικώντας: 
 • Εδώ και τώρα τη μη υλοποίηση της συγχώνευσης των τμημάτων στο Γυμνάσιο της Παροικίας και στο ΕΠΑΛ Πάρου. 
 • Την κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς , 
 • Την αποστολή εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και παράλληλης στήριξης .

  17-10-21                                           ΚΟΒ Πάρου του ΚΚΕ

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.