Μαθητές – γονείς – καθηγητές: Λένε ΟΧΙ στις συγχωνεύσεις τμημάτων

Πάρος

«Πριν από δύο μέρες μάθαμε πως "αναβάθμιση" είναι και οι συγχωνεύσεις τμημάτων! Αντί να καλύψουν τα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς, προκειμένου να μην ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ για προσλήψεις, προχωρούν σε συγχωνεύσεις 2 μήνες μετά το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς να τους απασχολεί ούτε η διάδοση του ιού σε πολυπληθή τμήματα, ούτε οι επιπτώσεις που αυτές θα φέρουν στην εκπαιδευτική διαδικασία!

Φτάνει πια! Καταλάβετε πως δεν μπορείτε να παίζετε ούτε με τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, ούτε με την υγεία τους!»

Αυτά ακούστηκαν στη συγκέντρωση γονιών με συμμετοχή μαθητών και καθηγητών την Κυριακή, στον χώρο του υπαίθριου θεάτρου στα σχολεία της Παροικιάς.

Τη Δευτέρα, οι μαθητές του γυμνασίου Παροικιάς απείχαν από τα μαθήματα κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία. Συμπαραστάτες στον αγώνα των μαθητών ήταν οι γονείς και αλληλέγγυοι οι καθηγητές. Τη συμπαράστασή τους δήλωσαν και με την παρουσία τους ο δήμαρχος, Μ. Κωβαίος και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου», Κώστας Ροκονίδας.

2021 10 22 poria1

Την Τρίτη, οι μαθητές των λυκείων Παροικιάς και Νάουσας, του γυμνασίου Παροικιάς και του ΕΠΑΛ με μια δυναμική συγκέντρωση και πορεία στο δημαρχείο διατράνωσαν την απόφασή τους να μη δεχτούν τη σύμπτυξη των τμημάτων στα σχολεία τους. Το σύνθημα που φώναζαν, «Θέλουμε καθηγητές, θέλουμε παιδεία κάτω τα χέρια από τα σχολεία», δείχνει τη θέληση των μαθητών για να παλέψουν για το δικό τους μέλλον με απαιτήσεις. Παρέδωσαν στον δήμαρχο το υπόμνημα του κάθε σχολείου με τα αιτήματα και ζήτησαν την υποστήριξή του για να μην εφαρμοστούν οι αντιεκπαιδευτικές διατάξεις του υπουργείου.

- Ζητούν να μη γίνει σύμπτυξη τμημάτων,

- Να καλυφθούν οι κενές θέσεις καθηγητών

- Να χωριστούν σε μικρότερα τμήματα θετικής κατεύθυνσης

2021 10 22 poria5

- Να προσληφθούν καθηγητές ειδικής αγωγής και παράλληλης στήριξής για τους μαθητές της Γ τάξης με γνωμάτευση ειδικών μαθησιακών αναγκών. Ειδικά για το γυμνάσιο επισημαίνουν προβλήματα με την καθαριότητα, τη θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες και την αντικατάσταση των φθαρμένων κάγκελων στον πάνω όροφο για να αποφύγουμε ατύχημα.

Ο δήμαρχος Μάρκος Κωβαίος δήλωσε την συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των μαθητών .

2021 10 22 poria4

Η ένωση γονέων και κηδεμόνων δήμου Πάρου θα συνεχίσει μέχρι τέλους να στέκεται στο πλευρό μαθητών και εκπαιδευτικών συμμετέχοντας με παρουσία τους στις κινητοποιήσεις, ενώ ασκούν πιέσεις προς κάθε αρμόδιο για να μην εφαρμοστεί η διάταξη για τη σύμπτυξη των τμημάτων και ό,τι άλλο κρύβει αυτή η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης στο μέλλον.

Ενημέρωση γονέων

Η ΕΛΜΕ Πάρου Αντιπάρου σε ανακοίνωση-ενημέρωση προς τους γονείς σημειώνει:

«[…] Εντός των επόμενων ημερών επρόκειτο να διενεργηθεί η γ’ φάση πρόσληψης αναπληρωτών για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών. Αντ’ αυτού το Υ.ΠΑΙ.Θ, για να «εξορθολογήσει» την εκπαίδευση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο γενικός γραμματέας του, αποφάσισε να συγχωνεύσει σχολεία και τμήματα εν μέσω πανδημίας, για να «εξοικονομήσει» εκπαιδευτικούς.

Ειδικότερα στον τόπο μας, το ΕΠΑΛ Πάρου καλείται να συγχωνεύσει τα 4 τμήματα κάθε τάξης σε 3. Στο συγκεκριμένο σχολείο υπάρχουν μόνο 4 αίθουσες εμβαδού 42 τ.μ., ενώ όλες οι άλλες έχουν εμβαδόν 28,60 τ.μ. και μπορούν να φιλοξενήσουν το ανώτερο 18 μαθητές. Άρα στα 5 από τα 9 τμήματα με τη συγχώνευση παραβιάζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Παράλληλα, στο Γυμνάσιο Παροικιάς (κτηριακό πρόβλημα, αίθουσες προκάτ) διατάχθηκε συγχώνευση των 5 τμημάτων της Α΄ τάξης (105 μαθητές) σε 4 με 26 μαθητές στα 3 από αυτά και 27 στο 4ο τμήμα, ενώ, στο ΓΕΛ Πάρου, τμήμα κατεύθυνσης θετικών σπουδών της Γ’ Λυκείου λειτουργεί με 25 μαθητές, γιατί η Διεύθυνση αρνείται να στείλει άλλο εκπαιδευτικό Φυσικών Επιστημών».

Αντίδραση του δήμου και επαρχείου Πάρου

Από το γραφείο δημάρχου Πάρου δημοσιοποιήθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

2021 10 22 poria6

«Σε μία εποχή που η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και η ανάγκη να μειώνονται οι συνθήκες συνωστισμού είναι επιτακτική, δεν είναι δυνατόν το υπουργείο Παιδείας, το οποίο στην αρχή της φετινής χρονιάς έκανε λόγο για έγκαιρη προετοιμασία και οργάνωση που προηγήθηκε, να προχωράει τώρα σε μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων σχολικών μονάδων.

Στο πλαίσιο αυτό, και σε σχέση με το νησί μας, οι αιφνιδιαστικές προτάσεις του που αφορούν σε συγχωνεύσεις – συμπτύξεις τμημάτων στο ΕΠΑΛ Πάρου και στο Γυμνάσιο Πάρου, βρίσκουν αντίθετη τη δημοτική Αρχή Πάρου.

Για τον λόγο αυτό, από την Παρασκευή 15.10.2021, ο δήμος Πάρου, ενεργώντας θεσμικά, αντέδρασε άμεσα απέναντι στην απόφαση αυτή. Συγκεκριμένα, με το υπ. Αρ. π ρωτ: 18327 έγγραφο προς το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και την αρμόδια υπουργό κ. Κεραμέως, εξηγήσαμε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους μια ενδεχόμενη σύμπτυξη των τμημάτων θα δυσχέραινε έτι περαιτέρω τόσο το εκπαιδευτικό έργων καθηγητών και μαθητών, όσο και την ορθή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων απέναντι στον κορωνοϊό (…).

Υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω, καλούμε εκ νέου για ακόμη μια φορά το υπουργείο να επανεξετάσει και να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη άδικη και αδικαιολόγητη απόφαση».

Από την πλευρά του ο έπαρχος Πάρου. Κ. Μπιζάς, με επιστολή του προς το υπουργείο Παιδείας, σημειώνει:

«[…] πληροφορηθήκαμε με το α.π. 786/15.10.21 έγγραφο του Γυμνασίου Πάρου, ότι ζητήθηκε από την ΔΔΕ Κυκλάδων η σύμπτυξη των τμημάτων στην Α' Γυμνασίου Πάρου από πέντε σε τέσσερα.

Σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο σήμερα είναι εγγεγραμμένοι στην Α' Γυμνασίου 104 μαθητές και κατανέμονται σε 5 τμήματα των 20 έως 22 μαθητών. Θεωρούμε ότι εφόσον υλοποιηθεί η απόφαση της σύμπτυξης των τμημάτων θα δυσχεράνει το εκπαιδευτικό έργων καθηγητών και μαθητών ενώ συγχρόνως δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις υπάρχουσες αίθουσες των 30 τ.μ.(…)».

Αντιδράσεις κομμάτων

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η επιστολή προς τους βουλευτές της ΝΔ Κυκλάδων, που δημοσιοποίησε η πρόεδρος της δημοτικής Τ.Ο. Ν.Δ., Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου, που μεταξύ άλλων αποκαλύπτει και τα κενά εκπαιδευτικών που υπάρχουν στα σχολεία μας.

Η κ. Χατζηγεωργίου σημειώνει:

«[…] Στην Παροικιά, πρωτεύουσα της Πάρου λειτουργούν τα τρία μεγαλύτερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των νήσων Πάρου - Αντιπάρου, κι από τα μεγαλύτερα στο νομό Κυκλάδων (Μαθητικό δυναμικό Γυμνασίου Πάρου: 312, ΓΕ.Λ. Πάρου: 212, ΕΠΑ.Λ. Πάρου: 231)· αυτά τα τρία σχολεία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα λόγω της αύξησης του μαθητικού δυναμικού που είναι δυσανάλογη των κτηριακών προδιαγραφών τους (εμβαδόν αιθουσών, έλλειψη αιθουσών, με αποτέλεσμα το Γυμνάσιο Πάρου να έχει 6 λυόμενες αίθουσες για να μπορεί να ανταποκριθεί στο μαθητικό δυναμικό) (…)

Ως εκπαιδευτικός που υπηρετώ εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε νησί μπορώ ανεπιφύλακτα να σας βεβαιώσω ότι οι συνθήκες που βιώνουμε και εμείς οι εκπαιδευτικοί αλλά κυρίως οι μαθητές μας αντιβαίνουν στο πνεύμα ισότητας που πρέπει να διαπνέει την εκπαίδευση καθώς και τις ίσες ευκαιρίες μάθησης. Είναι τραγικό να γυρνάμε 50 χρόνια πίσω όπου οι μαθητές στοιβάζονταν στις αίθουσες. Σήμερα όμως υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά: ο covid και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που υπαγορεύουν συγκεκριμένες συνθήκες ασφαλούς διεξαγωγής των μαθημάτων (αποστάσεις κλπ). Πως όμως να υπάρξουν αποστάσεις αφού οι προδιαγραφές των αιθουσών είναι για 18-20 μαθητές κι εμείς για να εξοικονομήσουμε ανθρώπινους πόρους δηλαδή εκπαιδευτικούς πρέπει να στριμώξουμε 25 και 26 μαθητές; Πως διασφαλίζουμε την υγεία των παιδιών μας;(…)».

2021 10 22 poria3

Από την Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Πάρου-Αντιπάρου, δημοσιοποιήθηκε το παρακάτω δελτίο Τύπου:

«Με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όλης της χώρας επιχειρούν, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις τμημάτων και να υποβαθμίσουν σχολείo

Το υπουργείο Παιδείας το 2020, εν μέσω πανδημίας, αύξησε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα από 22 σε 25 ή και 26 στα δημοτικά σχολεία και από 14 σε 16 στα νηπιαγωγεία. Τώρα το υπουργείο Παιδείας, με τις συγχωνεύσεις τμημάτων συνεχίζει και πάλι την ίδια τακτική και μάλιστα με ένταση, αφού επιτρέπει μέχρι και με 27 μαθητές ανά τμήμα, σε γυμνάσια και λύκεια κυρίως, ή σε υποβάθμιση σχολείων σε όλες τις βαθμίδες. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κάνει λόγο για «βελτιωτική διαρθρωτική κίνηση» και « επιμελημένο εξορθολογισμό», την ίδια ώρα που 6.000 θέσεις εκπαιδευτικών παραμένουν κενές και σε ιδιαίτερα επικίνδυνες υγειονομικά συνθήκες, όμως ο στόχος είναι ένας, ο περιορισμός των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Χάριν του «εξορθολογισμού» το υπουργείο Παιδείας μοιάζει να ξεχνά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις αρνητικές παιδαγωγικές συνέπειες των συγχωνεύσεων στους μαθητές, που θα υποχρεωθούν σε αλλαγές εκπαιδευτικών και συμμαθητών, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα (…)».

Από την Κ.Ο.Β. Πάρου του ΚΚΕ δημοσιοποιήθηκε δελτίο Τύπου, που μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Την κατάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης πανελλαδικά αλλά και στα σχολεία της Πάρου τη βιώνουν καθημερινά μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους:

- τα κενά σε εκπαιδευτικούς παραμένουν,

- η ανάθεση μαθημάτων σε συγγενείς ειδικότητες επιδιώκει να καλύψει τα

κενά,

- οι επιπτώσεις της πανδημίας στους μαθητές δεν αντιμετωπίζονται,

- τα μέτρα κατά της πανδημίας περιορίζονται στην περίφημη ατομική ευθύνη και

- οι ανάγκες σε υποδομές μένουν ανικανοποίητες (…). Στο νησί μας, η αρχή έχει γίνει με το Λύκειο της Παροικιάς (…). Η απάντηση της κυβέρνησης της ΝΔ σε όλα τα προβλήματα που απαξιώνουν τη δημόσια εκπαίδευση, είναι η εμμονή σε μια αντιεκπαιδευτική πολιτική που είναι μακριά από τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες της νεολαίας, μιας πολιτικής που υπακούει στις επιταγές της ΕΕ και των εκπροσώπων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ο στόχος τους δεν είναι η μόρφωση των νέων ανθρώπων, αλλά η κατάρτιση, η αξιοποίηση της εξειδίκευσης ως στοιχείου φτηνού εργατικού δυναμικού για τις δικές τους ανάγκες και την κερδοφορία τους (…).

Σήμερα λοιπόν με τον νέο νόμο επιδιώκουν να κάνουν πράξη την «αυτονομία» της σχολικής μονάδας, με παραπέρα «απαλλαγή» του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης, της στελέχωσης, και της επιμόρφωσης. Γι’ αυτό θεσμοθετούν την

είσοδο χορηγών στα σχολεία, την απλοποίηση των διαδικασιών παρέμβασης της κάθε ΜΚΟ και του κάθε φορέα που διοργανώνει ένα «εκπαιδευτικό» πρόγραμμα στα σχολεία χωρίς να απαιτείται έγκριση από το υπουργείο. Έτσι διαμορφώνουν τους όρους για σχολεία διαφορετικών ταχυτήτων με ταξικά κριτήρια, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το κάθε σχολείο (…).

Χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες των συλλόγων γονέων απέναντι στις απαράδεκτες κατευθύνσεις της κυβέρνησης και του Υ.ΠΑΙ.Θ για συγχωνεύσεις τμημάτων αδιαφορώντας ουσιαστικά και για την υγεία των παιδιών μας.

• Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν τον αγώνα τους κόντρα στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Να μην επιτραπεί η εφαρμογή του νόμου μέσα στα σχολεία , ξεκινώντας από την αξιολόγηση.• Καλούμε τους γονείς να συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό των εκπαιδευτικών.

Να συντονίσουν της δράση τους διεκδικώντας (…)».

2021 10 22 poria2

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου δημοσιοποίησε ανακοίνωσή της υπό τον τίτλο: «Το νέο αναβαθμισμένο σχολείο είναι εδώ…» και μεταξύ άλλων γράφει:

«Καταγγέλλουμε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης που προβλέπει σαρωτικό κύμα συγχωνεύσεων εκατοντάδων τμημάτων στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να αποφύγει τις αναγκαίες προσλήψεις αναπληρωτών και να κρύψει τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών που εξακολουθούν να υπάρχουν στα σχολεία της χώρας. Στο νησί μας το πρώτο «θύμα» αυτού του σχεδιασμού είναι το Γυμνάσιο της Πάρου(…).

Αυτό είναι το υποκριτικό ενδιαφέρον για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών πολύ περισσότερο σε μια περίοδο που όλοι μιλάνε για έξαρση της πανδημίας στα σχολεία.

Πρόκειται για μέτρο βαθιά αντιεκπαιδευτικό, γιατί υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο το μάθημα με τέτοιο αριθμό παιδιών. Και μάλιστα σε μια περίοδο που φαίνονται με πολύ οξυμένο τρόπο οι επιπτώσεις (μορφωτικά κενά, ψυχοκοινωνικά ζητήματα στα παιδιά) από το σχεδόν 1,5 χρόνο κλειστά σχολεία).

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να πάρει καθαρή θέση, ώστε να μεγαλώσει η πίεση προς την κυβέρνηση για να πάρει το μέτρο πίσω (…)».

Παρέμβαση γυναικών

Η Ομάδα Γυναικών Πάρου Αντιπάρου σε δελτίο Τύπου σημειώνει:

«Η Ομάδα Γυναικών Πάρου Αντιπάρου χαιρετίζει και τάσσεται στο πλευρό μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών που κινητοποιούνται αυτές τις μέρες και διαμαρτύρονται ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και τις πρόσφατες αντιπαιδαγωγικές συγχωνεύσεις τμημάτων σχολικών μονάδων του νησιού.

Ο προκλητικός «εξορθολογισμός» και οι «βελτιωτικές κινήσεις» για να μην υπάρχει «κατασπατάληση εκπαιδευτικού προσωπικού» δείχνει πως εννοεί το Υπουργείο Παιδείας την «αναβάθμιση» της παιδείας…

Η κοινή δράση γονιών-μαθητών-εκπαιδευτικών είναι αυτή που μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ανακοπή εφαρμογής αυτής της ανάλγητης πολιτικής.

Η αγωνία και η αγανάκτηση πρέπει να μετατραπεί σε συνεχή δράση για:

• Την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων• Τη διεκδίκηση ενός σχολείου δημόσιου και δωρεάν για όλους με σύγχρονες υποδομές και εκπαιδευτικό προσωπικό (με μόνιμη και σταθερή εργασία) που θα παρέχει σε ΟΛΑ τα παιδιά ολόπλευρη μόρφωση.

Η Ομάδα Γυναικών Πάρου-Αντιπάρου συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα τους και θα συμμετάσχει στην εκδήλωση που διοργανώνεται από τους συλλόγους των εκπαιδευτικών )…). Θα συνεχίσει παράλληλα να οργανώνει εκδηλώσεις-συζητήσεις και δράσεις (όπως αυτή που έγκαιρα διοργάνωσε για τα προβλήματα στη παιδεία με το άνοιγμα των σχολείων στις 20/9) ώστε να φωτίσει προβλήματα και πλευρές της ανισοτιμίας στη μόρφωση και τις θέσεις του ριζοσπαστικού κινήματος γυναικών απέναντι σε αυτά».

Τέλος, σήμερα, Παρασκευή, στο δημοτικό συμβούλιο Πάρου, στις 7 το απόγευμα, το πρώτο θέμα έχει τίτλο: «Ενημέρωση και λήψη απόφασης για το θέμα της σύμπτυξης τμημάτων στις σχολικές μονάδες Γυμνάσιο και ΕΠΑΛ Παροικιάς». Σημειώνουμε ότι συνεδρίαση μ’ αυτό το θέμα είχε ζητηθεί επίσημα με επιστολή και από τη Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.