Ομόφωνο κάλεσμα του δημοτικού συμβουλίου για την κινητοποίηση της 3ωρης διαμαρτυρίας της 25ης Οκτωβρίου

Πάρος

Το τελευταίο διάστημα επιχειρείται να γίνει πράξη ο κυβερνητικός σχεδιασμός  που προβλέπει  σαρωτικό κύμα συγχωνεύσεων εκατοντάδων τμημάτων στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,

προκειμένου το Υπουργείο Παιδείας  να αποφύγει τις αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών και να κρύψει τα χιλιάδες κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στα σχολεία της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα στο νησί μας:

α) Στο Γυμνάσιο Πάρου, τα 5 τμήματα των 20-22 μαθητών της Α΄ Γυμνασίου σήμερα , επιδιώκεται να γίνουν 4 των 26-27 μαθητών, χωρίς να υπολογίζει κανείς τις μεταγραφές που πραγματοποιούνται στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και αυξάνουν το μαθητικό πληθυσμό στα σχολεία του νησιού μας.

β) Στο ΕΠΑ.Λ. Πάρου ζητούν την  σύμπτυξη τμημάτων και για τις τρείς τάξεις με τάξεις που, εκτός τεσσάρων,  μπορούν να φιλοξενήσουν το πολύ 18 μαθητές.

γ) Στο Γενικό Λύκειο Πάρου: Υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικούς και μάλιστα σε μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά.

Γενικά υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, στην ειδική αγωγή και τεράστια κενά στην παράλληλη στήριξη.

Η κατάσταση στα σχολεία της Πάρου με αφορμή τη σύμπτυξη τμημάτων που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση έχει προκαλέσει δικαιολογημένα αντιδράσεις σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Δυο μήνες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς οι μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα που εμποδίζουν τη μαθησιακή διαδικασία και την ομαλή διεξαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Στο νησί Το υπουργείο Παιδείας μέσω των Διευθύνσεων ζητά σήμερα  την παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλούς λειτουργίας, που το ίδιο έχει θεσπίσει, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας και επαπειλούμενης έξαρσης . Έτσι υποβαθμίζεται παραπέρα η εκπαιδευτική διαδικασία, σε μια περίοδο που αναδεικνύονται  έντονα οι επιπτώσεις των μορφωτικών κενών και των ψυχοκοινωνικών ζητημάτων μετά από ενάμισι χρόνο κλειστά σχολεία και δεν λαμβάνονται τα αντίστοιχα μέτρα.

Η σύμπτυξη τμημάτων μαζί με όλα τα άλλα, θεωρούμε ότι αποτελεί υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας. Στο παρελθόν έγιναν στο νησί μας πολλές προσπάθειες και αγώνες για να υπάρξουν τα σημερινά σχολεία. Δεν μπορούμε το 2021 να αποδεχθούμε τη λογική του «εξορθολογισμού», που σήμερα οδηγεί στη σύμπτυξη τμημάτων .

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου αναγνωρίζει τα δίκαια αιτήματα γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών του νησιού μας, συμπαρατάσσεται στον αγώνα τους και στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους .

Για το λόγο αυτό στηρίζει και  συμμετέχει στη κινητοποίηση της 3ωρης διαμαρτυρίας της 25ης Οκτωβρίου και καλεί το σύνολο του παριανού λαού να συμμετάσχει σε αυτή.

Απαιτούμε:

  • Να παρθούν μέτρα ώστε να μη κλείσει κανένα τμήμα!
  • Να εγκριθούν όλα τα τμήματα με βάση τις ανάγκες και να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες αραίωσης των μαθητών.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των μαθητών και όλων των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την περίοδο της καραντίνας.

Πάρος 22-10-21

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.