Να σημάνει συναγερμός Θα έχουμε συλλοίµωξη;

Πάρος

Είµαστε σε σηµείοσυναγερµού για την αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού πανελλαδικά, δηλώνουν ο ένας µετά τον άλλο οι επιδηµιολόγοι.

 

Η µεγάλη ανησυχία όµως των ειδικών επιστηµόνων είναι η εµφάνιση της γρίπης που σε συνδυασµό µε τον κορωνοϊό, θα λειτουργήσει επιβαρυντικά για τη δηµόσια υγεία. Η συλλοίµωξηκορωνοϊού και γρίπης θεωρείται δεδοµένη αφού υπάρχει µεγάλη κινητικότητα πλέον στη ζωή µας, καθώς έχουν ανοίξει όλες οι κοινωνικές και οικονοµικές δραστηριότητες, γεγονός που συνδυάζεται µε το χαµηλό ποσοστό εµβολιασµού.

Όσο θα πηγαίνουµε προς τον χειµώνα, θα κάνει την εµφάνισή της η γρίπη. Ήδη ξεκίνησαν τα πρώτα κρούσµατα γρίπης στις γειτονικές χώρες. Φέτος, θα είναι αλλιώς. Δε θα είναι όπως πέρυσι, που δεν είχαµε ιώσεις από γρίπη. Γιατί πέρσι ίσχυε το lockdown, δεν κυκλοφορούσαµε καθόλου, ενώ είχαν εµβολιαστεί και πάρα πολλοί. Πέρσι στην Ελλάδα -αλλά και σε όλη την Ευρώπη- σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία η γρίπη είχε εξαφανιστεί κατά 99%!

«Έχουµε», αναφέρουν οι λοιµωξιολόγοι, «πολλούς ασυµπτωµατικούς που διασπείρουν σε ανεµβολίαστους τον ιό και ο κύκλος αυτοτροφοδοτείται».

Σε αυτή την φάση, υπογραµµίζουν: «Το µόνο όπλο µας είναι να αυξηθεί η εµβολιαστική κάλυψη. Ο εµβολιασµένος έχει αντισώµατα, δε σηµαίνειόµως ότι δεν µπορεί να νοσήσει πολύ πιο ελαφριά βέβαια και βεβαίως εκκρίνει πολύ µικρότεροιικό φορτίο από τον ανεµβολίαστο».

«Όποια µέτρασκεφτόµαστε πρέπει να είναι βιώσιµα και σε βάθος χρόνου. Το µόνο βιώσιµο µέτρο είναι ο εµβολιασµός. Ακόµα και µέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να χρειαστεί να παρθούν θα είναι µόνο σε ακραίες συνθήκες και σε περιοχές µε χαµηλά ποσοστά εµβολιασµού», υπογράµµισε ο κ. Μαγιορκίνης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόµενο να ληφθούν αποφάσεις, µέσα στην εβδοµάδα, για να αυξηθεί η αποτελεσµατικότητα των µέτρων. Ενδεχοµένως ήδη να έχουν αναγγελθεί τα µέτρα, τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραµµές.

Η κατάσταση στην Πάρο

Η πρόσφατη ανακοίνωση του Κέντρου Υγείας Πάρου έχει σηµάνει συναγερµό στην κοινωνία του νησιού µας, αφού µε το «δικό» τους τρόπο δείχνουν την σοβαρότητα του προβλήµατος. Την ίδια στιγµή, στην Κοινότητα Αρχιλόχου, οι µαθητές δεν έκαναν παρέλαση λόγω της ύπαρξης κρουσµάτων στα σχολεία τους, ενώ σ’ όλα τα σχολεία έχουν εµφανιστεί µεµονωµένα κρούσµατα. Επίσης, σε γυναικείο ησυχαστήριο του νησιού, µε βάσει τις πληροφορίες µας, υπάρχει σοβαρό πρόβληµα. Ακόµα και τα στοιχεία από το ΕΟΔΥ καταγράφουν το µέγεθος του προβλήµατος σε σχέση µε την διασπορά του ιού στην Πάρο.

Το τελευταίο επταήµερο (24/10 – 30/10) τα βεβαιωµένα κρούσµατα από τον ΕΟΔΥ είναι:

- στην Πάρο 80

- στη Σύρο 6

- στη Μύκονο 9

- στη Νάξο 10 και

- στη Σαντορίνη 19

Με δεδοµένο τη δύσκολη κατάσταση που επιγραµµατικά αναφέραµε και αφορά όλη την Πάρο, εύλογα ερωτήµατα δηµιουργεί η µόνιµη παρουσία του κλιµακίου του ΕΟΔΥ που διενεργεί διαγνωστικούς ελέγχους COVID-19, µόνο στη Νάουσα.

Δικαίωση των αιτημάτων των μαθητών

Βασικό αίτηµα των µαθητικών κινητοποιήσεων τις προηγούµενες ηµέρες µε την στήριξη των γονιών και των εκπαιδευτικών ήταν η αποτροπή της εφαρµογής σύµπτυξης των τµηµάτων. Διεκδίκησαν την προστασία της υγεία τους. Τα επιδηµιολογικά στοιχεία αλλά και η αυξητική πορεία των κρουσµάτων δικαιώνει την απόφασή τους να αγωνιστούν για να αποφύγουν τη «σαρδελοποίηση» τους µε ό,τι αυτό συνεπάγεται σ’ αυτές τις συνθήκες.

2021 11 05 PRWTO THEMA 2

Η αποφασιστικότητα τους, η κοινή παρουσία των γονιών και των εκπαιδευτικών είχαν σαν αποτέλεσµα να αποτραπεί αυτό το αντιεκπαιδευτικό µέτρο της κυβέρνησης.

Επίσης, άξιο προσοχής είναι το γεγονός ότι έχουµε µεµονωµένα κρούσµατα µεταξύ των µαθητών, παρά την πολύ µεγάλη συµµετοχή τους στις κινητοποιήσεις, γεγονός που απαντά µε τον καλύτερο τρόπο σ’ όσους κινδυνολογούν και στοχοποιούν τις µαζικές διαµαρτυρίες. Η υπευθυνότητα των παιδιών µε την τήρηση µε µεγάλη προσοχή στα ατοµικά µέτρα προστασίας, είναι η καλύτερη απάντηση.

Το Κέντρο Υγείας Πάρου

Στις 25/10 η διοίκηση του Κ.Υ. εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Λόγω παρατηρούµενου αυξανόµενου αριθµού κρουσµάτων SARS-COV2 στην περιοχή ευθύνης µας, µε απόφαση της διοίκησης του ΚΥ Πάρου και για το χρονικό διάστηµα των επόµενων 10 ηµερών, στο ΚΥ Πάρου θα αντιµετωπίζονται µόνο τα επείγοντα περιστατικά, ενώ οι επισκέψεις στα ΠΙ αναστέλλονται. Η συνοδεία ασθενών µέσα στο ΚΥ δεν επιτρέπεται. Ο εµβολιασµός για τον κορωνοϊό και η συνταγογράφηση από τηλεφώνου συνεχίζονται κανονικά χωρίς να κλείνονται νέα ραντεβού για τις επόµενες 10 ηµέρες. Οι ασθενείς που λαµβάνουν φάρµακα υψηλού κόστους θα προσέρχονται για παραλαβή αποκλειστικά κάθε Τρίτη και Παρασκευή από 11:00-13:00».

2021 11 05 PRWTO THEMA 3

Η δηµοσίευση της ανακοίνωσης αυτής αφ’ ενός δείχνει τη σοβαρότητα του προβλήµατος µε την αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού στην Πάρο, παράλληλα όµως δηµιούργησε σύγχυση και ανησυχία στους κατοίκους του νησιού.

Ερωτήµατα όπως:

 • «Είναι δυνατόν να κλείνει η µοναδική δηµόσια µονάδα υγείας στο νησί;
 • Τι θα κάνουν όσοι χρειαστούν ιατρική συνδροµή αυτό το διάστηµα;
 • Ποιος θα καλύψει το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες στους ιδιώτες υγειονοµικούς;»,

  ακούγονται στις συναντήσεις των κατοίκων του νησιού µας.

Για ένα τόσο σοβαρό θέµα η διοίκηση του Κ.Υ. θα έπρεπε να είναι πολύ επεξηγηµατική και σαφής για το τι έχει συµβεί και όχι να περιορίζετε στο να ανακοινώνει το κλείσιµό του.

Θα πρέπει να απαντήσει και να εξηγήσει

 • πως είναι δυνατόν τα βεβαιωµένα κρούσµατα στον χώρο µιας υγειονοµικής µονάδας, να είναι διψήφιος αριθµός.
 • Με ποια µέτρα ασφαλείας λειτουργεί αυτή η υγειονοµική µονάδα;

  Σε αντίστοιχη περίπτωση, οι κεντρικές νοσοκοµειακές µονάδες που δέχονται σε καθηµερινή βάση εκατοντάδες άτοµα που νοσούν θα έπρεπε να είχαν «χάσει» όλο το προσωπικό τους!
 • Τι γίνεται και ποιο είναι το πρόβληµα τελικά µε την άυλη συνταγογράφηση, και ποιος θα ενηµερώσει τους ενδιαφερόµενους;

Ποιος, εάν όχι η διοίκηση του Κ.Υ. θα ενηµερώσει µε την αρµόζουσα υπευθυνότητα που απαιτείται και να απαντήσει στα ερωτήµατα που έχουν δηµιουργεί. Η σωστή αντικειµενικά ενηµέρωση δεν προσβλέπει µόνο απλά στον εφησυχασµό, γιατί έτσι δηµιουργείται αγανάκτηση και ανασφάλεια για τα θέµατα της δηµόσιας υγείας στον πληθυσµό του νησιού.

Για το θέµα αυτό η «Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου» δηµοσιοποίησε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Μετά την κυβερνητική προσπάθεια για σύµπτυξητµηµάτων στα σχολεία πανελλαδικά, όπως και στα δικά µας, και τη µεγάλησηµερινή κινητοποίηση µαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών µε τη συµπαράσταση των φορέων του νησιού, ήρθαν τα νέα «µαντάτα»

Για δέκα ηµέρες το Κέντρο Υγείας λόγω κρουσµάτων στο χώρο του, θα δέχεται µόνο επείγοντα περιστατικά και αναστέλλεται έλλειψης προσωπικού.

Αυτό λοιπόν που λέει ο κυβερνητικός σχεδιασµός είναι ότι για µη επείγοντα περιστατικά το δηµόσιοσύστηµα υγείας κατεβάζει ρολά για δέκα ηµέρες!

Η κρατική αναλγησία που µετράει την παιδεία και την υγεία σαν κόστος σε όλο της το µεγαλείο!

Εδώ και τώρα, να αναπληρώσουν το προσωπικό του K.Y. που νοσεί ή να προχωρήσουν σε επίταξη προσωπικού από τον ιδιωτικό τοµέα».

Επίσης, για το ίδιο θέµα µε τίτλο «Πανδηµίας συνέχεια…» ανακοίνωση δηµοσιοποίησε και η Ο.Μ. Πάρου Αντιπάρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Δεν βρισκόµαστε στον περασµένο Αύγουστο µε τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες µας, ούτε στον Αύγουστο του 2020 που η κυβέρνηση των αρίστων του κ. Μητσοτάκη επέβαλε στο νησί lockdown.

Διανύουµε το µήναΝοέµβριο µε το µόνιµοπληθυσµό του νησιού να µη ξεπερνά τους 15.000 κατοίκους µε τα κρούσµατα του covid-19 να ξεπερνούν σε αριθµό αυτά που είχαµε τους µήνες της κοσµοσυρροής.

Και όχι µόνο αυτό, αλλά είδαµε και το πρωτοφανές, το Κέντρο Υγείας του νησιού να παραµένει κλειστό, επειδή µολύνθηκε από το ιό µεγάλο µέρος του προσωπικού.

Καλούµε την κυβέρνηση να ασχοληθεί επιτέλους στην πράξη και όχι στα λόγια µε την πρωτοβάθµια περίθαλψη των νησιών µας και να αποσπάσει γιατρούς στο Κέντρο Υγείας της Πάρου τουλάχιστον για όσο διάστηµαέχουµε έξαρση της πανδηµίας.

Καλούµε επίσης τον ΕΟΔΥ να στείλει κλιµάκιο στην Πάρο, για να οργανώσει την άµυνα του νησιού απέναντι σε ένα ιό που δεν κάνει διακρίσεις σε εµβολιασµένους και µη, σε ηλικιωµένους, νέους και παιδιά, και σε σχολεία ή µοναστήρια του νησιού.

Τέλος οφείλουµε όλοι µας να είµαστε προσεκτικοί και να τηρούµε τα µέτρα προστασίας µε µάσκες, αποστάσεις και µε υποχρεωτική καραντίνα για όσους νοσούν».

Παρέµβαση για το ίδιο θέµα, αλλά και έκκληση για τον εµβολιασµό των συµπολιτών µας, έκανε και ο έπαρχος της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου, Κ. Μπιζάς.

Ο κ. Μπιζάς, στην ανακοίνωσή του σηµειώνει:

«Η Πάρος την προηγούµενη εβδοµάδα παρουσίασε µια σηµαντική αύξηση των ενεργών κρουσµάτων σε ποσοστό της τάξεως του 256%. Από 23 ενεργά κρούσµατα την εβδοµάδα 18.10.21-24.1021, ανεβήκαµε στα 82 ενεργά κρούσµατα την εβδοµάδα 25.10.21-31.10.21.

Τα παραπάνω νούµερα δεν τα αναφέρω για να προκαλέσω τρόµο ή αναστάτωση. Πιστεύω ότι µε την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη οι νοσούντες συµπολίτες µας θα γίνουν σύντοµα καλά.

Η Πάρος άλλωστε µε επίσηµο πληθυσµό 14.000 (απογραφή 2011) και µε προφανή αύξηση που θα παρουσιαστεί στην απογραφή του 2021, έχει σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, σύνολο ολοκληρωµένων εµβολιασµών 14.751.
Το ποσοστό των εµβολιασµένων στο νησί µας είναι ιδιαίτερα υψηλό οπότε θεωρώ ότι οι περισσότεροι κάτοικοι είναι σχετικά προστατευµένοι.

Σε κάθε περίπτωση όµως η παραπάνω αύξηση των ενεργών κρουσµάτων covid19, θα πρέπει να µας κάνει όλους περισσότερο προσεκτικούς και υπεύθυνους απέναντι στους συµπατριώτες µας, ιδιαίτερα στους ηλικιωµένους και σε όσους δεν έχουν εµβολιαστεί για ιατρικούς λόγους.

Η πολιτεία οφείλει να ενηµερώνει διαρκώς µε καµπάνιες για τη σηµασία της εµβολιαστικής κάλυψης του πληθυσµού ενώ συγχρόνως οφείλει να παρέχει νοσοκοµειακή περίθαλψη σε όσους το έχουν ανάγκη.

Αντιλαµβανόµαστε επίσης ότι η αύξηση των ενεργών κρουσµάτων θα δηµιουργήσει τεράστια πίεση στα νοσοκοµεία της χώρας µας κάτι που θα οδηγήσει την πολιτεία στην επιβολή µέτρων στις πιο επιβαρυµένες περιοχές.

Για τους παραπάνω λόγους συστήνω στους συµπατριώτες µας να συνεχίσουν µε περισσότερη υπευθυνότητα να τηρούν τα µέτρα ατοµικής προστασίας, να συµβουλεύονται την ιατρική κοινότητα και να εµβολιαστούν εφόσον δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι».

Υπάρχει διέξοδος;

Με βάση την εικόνα που διαµορφώνεται από τα επίσηµα στοιχεία και τις ανακοινώσεις, είµαστε σε κατάσταση συναγερµού για την αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού, όχι µόνο στο νησί, αλλά και σ’ όλη την επικράτεια.

Είναι πλέον προφανές ότι ΤΩΡΑ πρέπει να κινητοποιηθούν οι αρµόδιοι σε τοπικό επίπεδο (έπαρχος, δηµοτικόσυµβούλιο και διοίκηση Κ.Υ.) και επιτέλους να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την ολοκληρωµένη στελέχωση του Κ.Υ. για την προστασία της δηµόσιας υγείας στην Πάρο και τη στήριξη µε άµεσα µέτρα της πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας.

Η δυναµική κινητοποίηση της εκπαιδευτική κοινότητας και το πολύ θετικό αποτέλεσµα µε την αποτροπή της σύµπτυξης των τµηµάτων µας δείχνουν τον δρόµο.

Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτώνται,
γι’ αυτό:

Άµεσα πρέπει να ζητήσουµε

 • την ενίσχυση µε το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για το Κ.Υ. και να αναπληρωθεί για όσο διάστηµα θα χρειαστεί το προσωπικό που νοσεί έτσι ώστε να λειτουργήσουν όλες οι δοµές υγείας χωρίς περιορισµούς.
 • Είναι ανάγκη να ενταθεί το πρόγραµµα απολυµάνσεων τόσο στο Κ.Υ. όσο και στα σχολεία για να περιορίσουµε τον κίνδυνο µετάδοσης του ιού.
 • Το κλιµάκιο του ΕΟΔΥ που διενεργεί διαγνωστικούς ελέγχους COVID-19 να «ξεκολλήσει» από το σηµείο που καθηµερινά διενεργεί τα test και να δηµοσιοποιήσει το πρόγραµµα της παρουσίας του σ’ όλα τα χωριά, και να υπάρξει ενηµέρωση και προτροπή από τον δήµο προς τους κατοίκους για να κάνουν συχνά έλεγχους, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα οι ασυµπτωµατικοί ασθενείς.
 • Το δηµοτικόσυµβούλιο θα πρέπει άµεσα να αποφασίσει για µιαενηµερωτική επικοινωνιακή καµπάνια ώστε να βοηθήσει, όλους όσοι δεν έχουν ακόµα αποφασίσει να εµβολιαστούν, για να πάρουν την απόφαση έτσι ώστε να δηµιουργήσουµε το τείχος ανοσίας.
 • Είναι επίσης ανάγκη να επιµείνουµε στην αυστηρή τήρηση των µέτρων ατοµικής προστασίας και να ξεφύγουµε από το κλίµα χαλάρωσης που έχει δηµιουργηθεί από τα αντικρουόµενα µέτρα που ανακοινώνονται κάθε φορά.

Όλα δείχνουν ότι θα έχουµε συλλοίµωξη, δηλαδή παρουσία και των δύο ιώσεων (του κορωνοϊού και της γρίπης), όπλα µας είναι να αυξηθεί η εµβολιαστική κάλυψη, και µε ευλάβεια να τηρούµε τα µέτρα προστασίας.

Πρωτίστως όµως πρέπει να ενισχυθεί το Κ.Υ. για να έχουµε πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας µε βάση τις σύγχρονες ανάγκες του πληθυσµού.

Νίκος Ραγκούσης– Λαουτάρης

2021 11 05 epi

Την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφηµερίδας µας από το Κ.Υ. Πάρου δηµοσιοποιήθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Λόγω του πλήρους ελέγχου της κατάστασης στο ΚΥ Πάρου, οι επισκέψεις στα ΠΙ θα συνεχίσουν στο εξής κανονικά. Νέα ραντεβού συνταγογράφησης στο ΚΥ θα κλείνονται από αύριο Πέµπτη 4/11/2021 στο γνωστό τηλέφωνο (2284360081).

Οι ασθενείς που λαµβάνουν φάρµακα υψηλού κόστους παρακαλούµε να συνεχίσουν να προσέρχονται για παραλαβή κάθε Τρίτη και Παρασκευή από 11:00-13:00 για την ταχύτερη εξυπηρέτησή τους.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ΚΥ Πάρου είναι αυτή τη στιγµή, ο ασφαλέστερος χώρος του νησιού µας, καθώς οι εργαζόµενοι ελέγχονται µε τεστ διαρκώς και εξονυχιστικά, ενώ τα µέτρα προστασίας τηρούνται απαρέγκλιτα. Η διοίκηση του ΚΥ (η οποία βρίσκεται σε στενή επικοινωνία µε 2η ΔΥΠΕ) γνωρίζοντας σε βάθος τα επιστηµονικά δεδοµένα δεν θα διστάσει να πάρει ξανά στο µέλλον οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί για να διαφυλάξει την δηµόσια υγεία αλλά και την ασφαλή λειτουργία του ΚΥ».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.