Ήμαρτον! Μάλλον φταίμε εμείς!

Πάρος

Η εφημερίδα μας παρουσίασε ένα ρεπορτάζ στις 15/10/2021 σχετικά με τη μη ύπαρξη προστατευτικών κολονακίων. Πρόκειται για το γεφυράκι στην περιοχή των Μαρμάρων προς τον Πρόδρομο.

Σε εκείνο το ρεπορτάζ ζητούσαμε να υπάρξει ενέργεια από τους αρμόδιους φορείς (τοπική κοινότητα, δήμος, περιφέρεια), για να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Αντί αυτού «εισπράξαμε» χαρτομάνι, στο οποίο όλοι αποποιούνται τις ευθύνες. Οι «διαμαρτυρόμενοι» Από τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Αρχιλόχου, Ευστράτιο Χριστόφορο, λάβαμε την παρακάτω επιστολή: «Αξιότιμοι κύριοι, Την 15η Οκτωβρίου 2021, στην υπ’ αρ. 586 έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Φωνή της Πάρου» σελ.5, δημοσιεύσατε άρθρο με τίτλο «Ορατός κίνδυνος στα Μάρμαρα», όπου αναφέρεστε στην επικινδυνότητα και τους κινδύνους που διατρέχει η ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών λόγω της κατάστασης που βρίσκεται σήμερα το γεφυράκι στην περιοχή των Μαρμάρων προς Πρόδρομο. Παράλληλα δε, επιρρίπτεται λανθασμένα ευθύνες στην τοπική κοινότητα Αρχιλόχου και τον Δήμο για τις ενέργειες που όφειλαν να έχουν γίνει.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε ήδη, ότι αρμόδια υπηρεσία για τη συντήρηση και αποκατάσταση των ζημιών στο γεφυράκι καθώς και την τοποθέτηση των σπασμένων κολονακίων είναι η Τεχνική Υπηρεσία του Επαρχείου Πάρου. Στις παραπάνω υπηρεσίες ήδη από την 17η Μαΐου 2021, αποστείλαμε το υπ’ αρ. πρωτ. 37/17-05-2021 έγγραφο, το οποίο για τυπικούς λόγους κοινοποιήσα- με και στον Δήμο Πάρου και, στο οποίο κάναμε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι εκκρεμεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η αντικατάσταση των σπασμένων κολονακίων στο γεφυράκι. Έκτοτε δε, ουδέποτε λάβαμε απάντηση ή έγινε οποιαδήποτε προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών. Κατόπιν τούτου παρακαλούμε όπως προβείτε σε αποκατάσταση της αλήθειας με οποιονδήποτε τρόπο εσείς κρίνετε δόκιμο (…)».

Απάντηση στον κ. Χριστόφορο

κε πρόεδρε, Σας προκαλούμε να μας βρείτε έστω και μία λέξη μέσα στο κείμενό μας στην οποία επιρρίπτουμε ευθύνες στην τοπική σας κοινότητα ή τον δήμο. Διαβάστε παρακαλούμε και πάλι το κείμενο. Εμείς ζητήσαμε να γίνει ενέργεια από τους φορείς. Δηλαδή, πράξη, κίνηση, λειτουργία που τείνει να μεταβάλει μια κατάσταση, να προκαλέσει ένα αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής.

Οι «τυπικοί»

Από τον προϊστάμενο του τμήματος Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου, στάλθηκε επιστολή στην Κοινότητα Αρχιλόχου, που απαντάει για τη σήμανση του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται: «[…] οι οριοδείκτες (κολονάκια) δεν προστατεύουν και δεν εξασφαλίζουν την ασφάλεια των οχημάτων. Στο συγκεκριμένο σημείο έχουν αντικατασταθεί αρκετές φορές και καταστρέφονται σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη διέλευση βαρέων οχημάτων. Κατόπιν τούτου επιλέχτηκε να μην τοποθετηθούν εκ νέου (…).

Σε όλο το οδικό δίκτυο έχει γίνει διαγράμμιση οριογραμμών που βοηθούν στην κυκλοφορία των οχημάτων τις βραδινές ώρες, Επιπλέον, στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν πινακίδες αναγγελίας κινδύνου (στένωση δρόμου). Όσον αφορά τα στηθαία ασφάλειας σύμφωνα με τις Οδηγίες Μελετών Οδικών Έργων για τα Συστήματα Αναχαίτισης Οχημάτων, αυτά πρέπει να έχουν ένα δεδομένο ελάχιστο μήκος 80 μέτρων ώστε να είναι αποτελεσματικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν είναι εφικτό με τις δεδομένες συνθήκες. Επιπλέον, η θέση δεν πληροί τα κριτήρια για να καταταχθεί σε κατηγορία ως επικίνδυνη (ύψος πρανούς μικρότερο από τα 3 μέτρα). Τέλος, το εν λόγω σημείο βρίσκεται εντός οικισμού και κατοικημένης περιοχής με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ. (…)».

 Συμπέρασμα:

Η επικινδυνότητα του συγκεκριμένου σημεί-ου, βρίσκεται μόνο στη φαντασία της εφημερίδας μας.

Το δημοσίευμά μας έγινε για να «θίξει» τους υπευθύνους που δεν ενεργούν. Ακόμα, όλα τα οχήματα στον συγκεκριμένο δρόμο πηγαίνουν με ταχύτητα ποδηλάτου και αφού ο δρόμος δεν πληροί τις Οδηγίες Μελετών Οδικών Έργων για τα Συστήματα Αναχαίτισης Οχημάτων, όλα είναι μία χαρά! ΕΜΕΙΣ είμαστε το πρόβλημα! Και το πρόβλημα είναι ότι τα «μαρτυράμε» δημόσια!

Δημήτρης Μ. Μπελέγρης

Αρχισυντάκτης Φ.τΠ.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.