ΠΑΡΟΣ: Σενάρια δημοτικών εκλογών

Πάρος

Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι η σημαντικότερη στην Πάρο για τις δημοτικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου 2023!

Στην Πάρο, λόγω της τουριστικής περιόδου που ξεκινάει κάθε χρόνο το Πάσχα και ολοκληρώνεται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο χρόνος για πολιτικές συζητήσεις και για «ζυμώσεις» είναι πάντα τον χειμώνα, αφού τους υπόλοιπους μήνες όλοι ασχολούνται εντατικά με τις εργασίες τους. Αν υπολογίσει κανείς ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των δημοτικών συνδυασμών, τότε όλοι κατανοούμε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος που περνούμε είναι ουσιαστικά για το «χτίσιμο» των πολιτικών ομάδων και των δημοτικών συνδυασμών.

Η υπάρχουσα κατάσταση

Το δημοτικό συμβούλιο Πάρου αποτελείται σήμερα από τους συνδυασμούς «Πάρος Επιμένουμε στην Πράξη» (πλειοψηφία) και «Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου», (αντιπολίτευση).

Οι εκλογές του 2019 είχαν κριθεί με μικρή διαφορά, καθώς ο συνδυασμός του κ. Κωβαίου είχε λάβει 3.897 ψήφους (50.98%) και ο συνδυασμός του κ. Ροκονίδα 3.688 ψήφους (49.02%). Ο συνδυασμός του κ. Κωβαίου είχε εκλέξει 14 δημοτικούς συμβούλους, ενώ 13 συμβούλους είχε εκλέξει ο συνδυασμός του κ. Ροκονίδα. Στη συνέχεια, μετά τη δήλωση της ανεξαρτητοποίησης του κ. Κουντρομιχάλη, οι δύο συνδυασμοί έχουν από 13 δημοτικούς συμβούλους.

Τα δεξιά σενάρια

Η πρώτη μεγάλη είδηση για τις επόμενες δημοτικές εκλογές είναι η πρόθεση δημιουργίας συνδυασμού από τον έπαρχο της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου, Κώστα Μπιζά. Ο κ. Μπιζάς είχε χρηματίσει δημοτικός σύμβουλος στο παρελθόν εκλεγόμενος με τον συνδυασμό του κ. Λ. Κοντού, αλλά στη συνέχεια στράφηκε  αρχικά στις Νομαρχιακές εκλογές και μετά σ’ αυτές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην οποία εκτός από έπαρχος Πάρου έχει υπάρξει πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, αντιπεριφερειάρχης, Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων αρχικά, και στη συνέχεια Εντεταλμένος Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Κυκλάδων.

Τόσο ο κ. Μπιζάς, όσο και ο κ. Κωβαίος, θα αλιεύσουν αρχικά ψήφους από το ίδιο καζάνι, καθώς και οι δύο έχουν ως πολιτική αφετηρία τη Νέα Δημοκρατία. Από αυτούς τους ψήφους θα ξεκινήσουν για την αλίευση ψήφων. Ο νυν έπαρχος φαίνεται να έχει τη μεγάλη δύναμή του στην Παροικιά, ενώ ο σημερινός δήμαρχος στα χωριά.

Ο κ. Μπιζάς έχει ήδη ανακοινώσει -ανεπίσημα- την πρόθεσή του για την κάθοδό τους ως υποψήφιος δήμαρχος και ήδη έχει κάνει επαφές με πολίτες του νησιού για να στελεχώσουν τον συνδυασμό του. Όπως μάλιστα λένε οι καλά πληροφορημένες πηγές, την πρόθεσή του την έχει κάνει γνωστή και στον κ. Κωβαίο, ο οποίος του είπε ότι το ορθότερο θα ήταν να ξεκινήσει από μία θέση αντιδημάρχου και στις μεθεπόμενες εκλογές να κάνει το βήμα για υποψήφιος δήμαρχος. Δηλαδή, ουσιαστικά του αντιπρότεινε να είναι στον δικό του συνδυασμό, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος!

Τρίτοι παρατηρητές των παραπάνω εξελίξεων προβλέπουν «σφαγή». Κι αυτό όχι μόνο γιατί προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο, αλλά και διότι ουσιαστικά –σ’ ένα μεγάλο ποσοστό- στρέφονται στους ίδιους πολίτες που τους καλούν να στελεχώσουν τους συνδυασμούς τους. Από την άλλη, θέμα εδώ υπάρχει και από τη στήριξη που θα τύχουν από τους βουλευτές της ΝΔ και από το κόμμα, αφού και οι δύο είναι «ομογάλακτοι». Ακόμα, η μη ύπαρξη πλέον τοπικής οργάνωσης της ΝΔ (αφού δεν κατέστη δυνατόν να συσταθεί διοικητικό συμβούλιο, ύστερα από την απροθυμία υποψηφιότητας μελών στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ στο νησί), προφανώς βολεύει και τους δύο, αφού θα οδεύσουν απευθείας στους ψηφοφόρους του κυβερνητικού κόμματος και όχι μέσω τοπικής… Φυσικά μέσα σε όλα τα σενάρια για τους νεοδημοκράτες πρέπει να τονιστεί ότι ρόλο θα παίξει και η πολιτική κατάσταση που θα επικρατεί τότε, ειδικά μετά τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν με την απλή αναλογική και κανείς δεν γνωρίζει ποια ακριβώς πολιτική δύναμη θα επικρατεί στη χώρα και τι συσχετισμοί θα υπάρχουν σε επίπεδο π.χ. πολυκομματικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τον συνδυασμό Κωβαίου, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες,- είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος και απλά θα γίνονται προσθέσεις – αφαιρέσεις υποψηφίων, έως την τελευταία ώρα. Όπως υποστηρίζουν στελέχη της πλειοψηφίας υπάρχουν πολλά έργα που καθυστερούν λόγω της γραφειοκρατίας, αλλά τα «μεγάλα έργα» έως τις δημοτικές εκλογές θα έχουν ξεκινήσει. Το «πρόβλημα Παροικιά» πιστεύουν ότι θα το ξεπεράσουν μέσω έργων, αλλά και μέσω «δυνατών» υποψηφίων συμβούλων από την πρωτεύουσα του νησιού μας. Το μεγάλο πλεονέκτημα του κ. Κωβαίου παραμένει ότι γνωρίζει σχεδόν όλες τις οικογένειες της Πάρου και διατηρεί μαζί τους καλή σχέση, κάτι που του έχει χαρίσει και το προσωνύμιο «Ληξίαρχος».

Τα «απέναντι» σενάρια

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου, είναι ο μακροβιό­τερος δημοτικός συνδυασμός με συμμετοχή σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις από το 2010 με ανερχόμενα ποσοστά κάθε φόρα μέχρι το εντυπωσι­ακό 49,02%, γεγονός που αναδεικνύει την διαρκώς ανερχόμενη εμπιστοσύνη των πολιτών της Πάρου σε αυτή αλλά και τη διαφορετική αντίληψη συγκρότησης του συνδυασμού της που στηρίζεται σε αρχές και προ­γραμματικές δεσμεύσεις και όχι στη λογική «ψαρέμα­τος» υποψηφίων.

Ο συνδυασμός της αντιπολίτευσης έχει κερδίσει από την υπεύθυνη πολιτικά αντιπολιτευτική στάση που έχει ασκήσει αυτά τα δύο χρόνια. Έχει αναδείξει σειρά προβλημάτων για τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων του νησιού, τα έχει φέρει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Ακόμα, με δική του πρωτοβουλία έχει φέρει ψηφί­σματα στο δημοτικό συμβούλιο που τις περισσότερες φορές ψηφίστηκαν ομόφωνα. Επίσης, έχει αναδείξει θέματα καθημερινότητας, ενώ πρωτοστάτησε στα θέματα της υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και παιδείας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πο­λιτική της κυβέρνησης, στα ζητήματα περιβάλλοντος, στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στο νησί μας αφού από το 2014 έχει αναδείξει το ζήτημα αυτό.

Μία άλλη αλήθεια όμως, είναι, ότι είναι ο πρώτος που δέχεται πίεση στα στελέχη του, αφού τόσο ο κ. Κωβαίος, όσο και ο κ. Μπιζάς, προσπαθούν για διά­φορους λόγους να πεισθούν σύμβουλοι της σημερινής αντιπολίτευσης να βρεθούν μαζί τους στις επόμενες εκλογές. Από τους κύκλους της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου επισημαίνεται ότι «το άγχος των άλλων υπο­ψηφίων για την συγκρότηση συνδυασμού και το «ψά­ρεμα» ακόμα μεταξύ εκλεγμένων της Λαϊκής Συσπεί­ρωσης Πάρου, αναδεικνύει ζητήματα πολιτική ηθικής και μάλιστα δύο χρόνια πριν από τις εκλογές. Ιδιαίτε­ρα ο δήμαρχος αντί να αγωνία για τα προβλήματα του τόπου, αγωνιά για την επανεκλογή του».

Το «μυστήριο» της κεντροαριστεράς

Το  ερωτηματικό –για την ώρα- των επόμενων δημοτικών εκλογών είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων πολιτικών δυνάμεων (ΚΙΝ.ΑΛ., ΜέΡΑ25).

Σε όλα τα παραπάνω για άλλη μία φορά πρέπει να σημειώσουμε ότι ρόλο θα παίξουν και οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές.

Στην Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Πάρου – Αντιπάρου το θέμα το έχουν ψηλά στην ατζέντα τους και δε θέλουν να την «πατήσουν» όπως στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, που, μετά από συζητήσεις μηνών και μηνών, κατέληξαν… στο να μην μπορούν να κατεβάσουν συνδυασμό, που θα είχε ως μήτρα εκείνους ή καλύτερα που δε θα αντιμετώπιζαν τα μέλη και οι φίλοι τους την ψήφο των δημοτικών εκλογών ως απλή εκπλήρωση των δημοκρατικών καθηκόντων τους.

Τέσσερις συνδυασμοί

Τέσσερις δημοτικούς συνδυασμούς είχαμε στην Πάρο και το 2014. Αν δηλαδή, έχουμε και στις εκλογές του 2023 τέσσερις συνδυασμούς, δε θα είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Ως τώρα βέβαια, πλην εκείνων που γράφουμε παραπάνω, τίποτα άλλο δεν έχει ακουστεί. Και για να ακουστεί πρέπει κάποιος/α να έχει δραστηριότητα. Μην ξεχνούμε άλλωστε ότι τις παραμονές των προηγούμενων δημοτικών εκλογών είχαν κάνει την εμφάνισή τους διάφοροι μόνιμοι κάτοικοι Αθηνών που παραθερίζουν στο νησί, που δήλωναν «έτοιμοι να προσφέρουν στην Πάρο». Οι «υποψηφιότητες» εκείνες ήταν άλλοτε γραφικές και άλλοτε αρκούντως προβληματικές για το πώς αντιμετωπίζουν ορισμένοι την τοπική αυτοδιοίκηση. Η δημιουργία ενός συνδυασμού θέλει πολύχρονη δράση και κυρίως, ενεργή συμμετοχή στα κοινά. Δεν ξυπνάς ένα πρωί και αποφασίζεις να γίνεις δήμαρχος!

Πώς θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές

Με πλειοψηφία 43% συν μία ψήφο από την πρώτη Κυριακή θα εκλέγονται οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές. Ο νικητής θα εξασφαλίζει την εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου.

Επίσης, εισάγεται πλαφόν 3% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ οι εκλογές θα γίνονται ανά πενταετία και όχι ανά τετραετία όπως ίσχυε. Καταργείται η ξεχωριστή-αυτόνομη κάλπη για τα τοπικά συμβούλια τοπικών κοινοτήτων. Για τις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων καταργείται η ξεχωριστή κάλπη, που ίσχυσε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και καθιερώνεται ξανά το ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και οι σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων, η μείωση είναι μικρότερης κλίμακας σε σχέση με το αρχική πρόταση. Για τους δήμους από 10.001 - 30.000 κατοίκους –όπως η Πάρος- θα εκλέγονται 25 δημοτικοί σύμβουλοι (από 27).

Ακόμα, αυξάνεται το ηλεκτρονικό παράβολο που κατατίθεται από κάθε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, από 50 σε 80 ευρώ και για τον υποψήφιο σύμβουλο δημοτικής κοινότητας από 10 σε 50 ευρώ.

Τέλος, η εκλογή δημάρχων, δημοτικών συμβούλων, συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων, προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων, γίνεται κατά συνδυασμούς, ενώ κάθε συνδυασμός πρέπει να έχει από κάθε φύλο, ποσοστό 40% τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων (π.χ. 6 άνδρες και 4 γυναίκες).

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.