Ψήφισμα του δήμου Πάρου για τη χωροθέτηση των ανεμογεννητριών

Πάρος

Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16/11/2021, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία πρόταση τροποποίησης του ψηφίσματος του περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου,

σχετικά με την εναλλακτική πρόταση χωροθέτησης των αιολικών πάρκων σε υπεράκτιες περιοχές.

Το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση υιοθέτησε την πρόταση του δημάρχου Πάρου και αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα εξής:

Εμμένει στην άποψή του να μην τοποθετηθεί καμία ανεμογεννήτρια στα νησιά μας. Ζητάει την αναστολή έκδοσης νέων αδειών μέχρι να συμφωνηθεί ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός που εκπονείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι υπέρ της χωροθέτησης των ήδη αδειοδοτημένων ανεμογεννητριών σε υπεράκτιες περιοχές σε ορισμένα σχεδιασμένα θαλάσσια οικόπεδα από το κράτος και, σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές μας. Για τη χωροθέτηση ανεμογεννητριών να είναι δεσμευτικές οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Ι. Κωβαίος, ανέφερε σχετικά:

«Στον βωμό μιας συλλογικής, δημοκρατικής διαδικασίας επιμέναμε και επιτύχαμε να φέρουμε το ψήφισμα της Περιφέρειας για τις ανεμογεννήτριες στο δημοτικό συμβούλιο προς έγκριση. Γιατί πιστεύουμε ότι στον εθνικό διάλογο για την επόμενη μέρα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει αυτόνομο λόγο και ισχυρή παρουσία σε κάθε βαθμίδα. Από την πλευρά μας, προσερχόμαστε με προτάσεις διαλόγου αλλά και με πάγιες θέσεις και κόκκινες γραμμές. Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο επαναλαμβάνει για  άλλη μια φορά τη διαχρονική θέση μας ότι στις Κυκλάδες, δεν είμαστε εναντίον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά απέναντι στην εκμετάλλευση και στην ασυδοσία.

Λέμε ναι στο μέλλον, ναι σε έναν ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό, ναι σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η κυματική, όμως δεν θα συναινέσουμε ώστε η Πάρος να γίνει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να απολέσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα, το φυσικό κάλλος της, τον πολιτισμό και εν γένει την οικονομία της».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.