Από τύχη έχουμε ρεύμα στην Πάρο

Πάρος

Το πλέον επικίνδυνο επάγγελμα σήμερα, ίσως είναι αυτό του «εναερίτη» (εναέριος, αυτός που κινείται στον αέρα). Ακόμα, οι εναερίτες τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε βάρδιες 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Το πρόβλημα σε Πάρο Αντίπαρο

Για την έλλειψη στελέχωσης των εναεριτών σε Πάρο και Αντίπαρο η εφημερίδα μας έκανε πριν ένα χρόνο περίπου δημοσιεύματα επί δημοσιευμάτων προκειμένου όχι μόνο να γνωστοποιήσει το πρόβλημα, αλλά και για να «συγκινήσει» τους αρμόδιους και να δοθεί λύση.

Αρχικά υπήρχε σχεδόν σε όλη τη χώρα αναδημοσίευση του ζητήματος –με τον ένα ή άλλον τρόπο- ενώ υπήρχαν και αναφορές στη Βουλή. Έτσι, φάνηκε, ότι θα δοθεί λύση μέσω προσλήψεων, αλλά τελικά το θέμα ξεχάστηκε.

Σήμερα, στην Πάρο και την Αντίπαρο υπάρχουν τρεις εναερίτες, συν έναν από την Αθήνα, που αλλάζει κάθε 10 ημέρες περίπου για να έλθει άλλος. Δηλαδή, με 4 άτομα, δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Οι εναερίτες πρέπει σύμφωνα με το πρωτόκολλο ασφάλειας –και είναι λογικό- να δουλεύουν ανά δυάδες. Αυτό σημαίνει ότι και οι τέσσερις υπάρχοντες δεν μπορούν να καλύψουν ούτε ένα εικοσιτετράωρο υπηρεσίας. Με μία απλή αριθμητική πράξη με 7 ημέρες της εβδομάδας, οκτάωρο, ρεπό, άδειες κλπ, θα καταλάβουμε όλοι μας ότι μάλλον από τύχη οφείλουμε ότι για την ώρα τα προβλήματα δεν είναι μεγαλύτερα. Και φυσικά εννοείται ότι μία δυάδα εναεριτών δεν μπορεί να καλύψει -πέρα από μία βλάβη- σε κάποιον πυλώνα κάτι άλλο. Πάνω στον πυλώνα δεν γνωρίζεις ποτέ πόση ώρα θα χρειαστεί για την αποκατάσταση. Επίσης, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι βλάβες που παρουσιάζονται δεν είναι όλες σε κολώνες που βρίσκονται δίπλα σε δημόσιο δρόμο. Οι περισσότερες βλάβες αφορούν πυλώνες που βρίσκονται σε αγρούς, σε βουνά ή και σε σχεδόν απροσπέλαστες περιοχές. Συν βέβαια τις μετακινήσεις που πρέπει να γίνονται από την μία πλευρά της Πάρου στην άλλη ή στην Αντίπαρο.

Ο εναερίτης που ρισκάρει τη ζωή του πάνω στις κολώνες και δίπλα σε υψηλότατη τάση ρεύματος, είναι ένας εργάτης χαμηλού κοστολογίου, αφού προφανώς τα χρυσοπληρωμένα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ κοστολογούν αυτή την εργασία αρκετά χαμηλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας συμβασιούχος εναερίτης αμείβεται με 640 ευρώ (ολογράφως: εξακόσια σαράντα). Οι εργαζόμενοι εναερίτες στην Πάρο υπερβαίνουν εαυτούς για να υπάρχει μία αντιμετώπιση όλων των παραπάνω θεμάτων δουλεύοντας καθημερινά με υπερωρίες τριών έως οκτώ ωρών.

Η δύσκολη εποχή

Σχεδόν η μισή Πάρος την εβδομάδα από 6 έως 12 Σεπτεμβρίου, λόγω της κακοκαιρίας που επικράτησε με τις βροχές και τους δυνατούς αέρηδες, αντιμετώπισε πρόβλημα.

View fullsize

Η υποστελέχωση σε εργατοτεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ φάνηκε πολύ περισσότερο. Σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν επί ημέρες δίχως ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ακόμα και σήμερα υπάρχουν βλάβες σε συνδέσεις διαδικτύου, οθόνες, router. Οι κάτοικοι περιοχών που αντιμετώπισαν πρόβλημα «κρεμάστηκαν» στα τηλέφωνα προκειμένου να βρουν μία λύση. Οι εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ Πάρου κυριολεκτικά πάσχισαν για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Αν γράψουμε ότι έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες δε θα υπερβάλουμε, όσο βαρύγδουπη κι αν ακούγεται αυτή η λέξη. Φυσικά σε όλη αυτήν την κατάσταση η πολιτεία ήταν απούσα! Οι μόνοι που αισθάνθηκαν υποχρέωση να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι βλάβες ήταν οι υπάλληλοι του τοπικού ΔΕΔΔΗΕ. Τα μεγαλοστελέχη του Οργανισμού με τα ακριβότερα τιμολόγια σε όλη την Ευρώπη ήταν άφαντα και προφανώς, δεν έδωσαν τσακιστή δεκάρα για τα όσα αντιμετώπιζαν οι συμπολίτες μας. Οι μόνοι που βλέπουν τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ ως κοινωφελή Οργανισμό είναι οι εργαζόμενοι…

Τα περίεργα μίας προκήρυξης

Ο ΔΕΔΔΗΕ έκανε πανελλαδική προκήρυξη στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 για την πρόσληψη προσωπικού. Η προκήρυξη αφορούσε 664 θέσεις εργασίας.

Ενώ βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου επανήλθε το μέσον για να βρει κάποιος μία εργασία οι θέσεις δεν καλύφθηκαν! Προσλήφθηκαν περίπου 150 άτομα, δηλαδή, λιγότεροι από τους μισούς. Μάλλον είναι πανελλήνιο ρεκόρ αυτό. Δηλαδή, ένας Οργανισμός να προκηρύσσει διαγωνισμό για πρόσληψη στο «Δημόσιο» 664 ατόμων και να μην προσλαμβάνει ούτε τους μισούς στη συνέχεια. Γιατί όμως;

Οι «φωστήρες» της προκήρυξης πρόσληψης έβαλαν για πρώτη φορά όρο όπως οι αιτούντες να έχουν πτυχίο ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να έχεις τουλάχιστον τρία χρόνια προϋπηρεσίας. Δηλαδή, να είσαι «φτασμένος» εργολάβος. Ποιος όμως ηλεκτρολόγος εσωτερικής εγκατάστασης που έχει λογικά πλέον δικό του συνεργείο θα αφήσει την εργασία του για να πάει να πάρει τα λιγοστά κατοστάρικα του ΔΕΔΔΗΕ ρισκάροντας την ίδια του τη ζωή πάνω στις κολώνες. Ακόμα, ο πτυχιούχος εγκαταστάτης σημαίνει ότι πρέπει να έχει κάνει έναρξη επιτηδεύματος στην εφορία. Όπως γράψαμε και παραπάνω να είναι εργολάβος, να έχει συνεργείο δικό του.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι προσλήψεις είχαν ως όρο ο υποψήφιος εργαζόμενος να έχει πτυχίο βοηθού και αυτά τα πτυχία τα έδινε η ΔΕΗ μετά από σεμινάρια. Πλέον, ο ΔΕΔΔΗΕ, μόνο πτυχία Πολυτεχνείου δε ζητάει για τους εναερίτες. Έτσι, ο κακοήθης πολίτης σκέφτεται μήπως τελικά έκαναν προκήρυξη, αλλά δεν ήθελαν να γίνουν όλες οι προσλήψεις… Για πρώτη φορά ακόμα η εντοπιότητα για πρόσληψη έγινε δευτερεύον ζήτημα, ενώ ως τώρα ήταν πρωτεύον για την πρόσληψη σε μία επαρχιακή πόλη.

Το μπάχαλο έχει ονοματεπώνυμο (ΔΕΔΔΗΕ). Από πού να ξεκινήσει κανείς; Των συμβασιούχων οι οποίοι συνήθως προσλαμβάνονται και πάλι μετά από μήνες, αντί να ανανεωθούν αμέσως οι συμβάσεις τους. Ότι αν ένας έχει κάνει τρεις συμβάσεις, δεν έχει το δικαίωμα να κάνει άλλη; Από τον κατώτατο εξευτελιστικό μισθό; Οι προσλήψεις γι’ αυτές τις δουλειές πρέπει να είναι απλές (π.χ. απόφοιτοι Τεχνικού Λυκείου) και φυσικά να ανοίξουν και πάλι οι σχολές της ΔΕΗ σαν ΙΕΚ, ώστε να εκπαιδευτούν νέα παιδιά για να στελεχώνουν την εταιρεία.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.