Μεταφέρονται οι ναυαγοί σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας

Πάρος

Με τις συντονισμένες ενέργειες του δημάρχου Μάρκου Κωβαίου και με ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας σήμερα Δεύτερα 27/12/2021 οι διασωθέντες ναυαγοί πρόσφυγες μεταφέρονται στην Αττική σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Πριν την επιβίβαση τους στο λεωφορεία προηγήθηκε επαναληπτικός έλεγχος με τα απαραίτητα rapidtests .

Έχει προηγηθεί επιστολή του δημάρχου προς το γραφείο του πρωθυπουργού και σ' όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς. Επίσης εχτές συνεδρίασε και η επιτροπή κρίσεων του δήμου για να συζητήσουν το πως θα διαχειριστεί ο δήμος το όλο θέμα που προέκυψε μετά το ναυάγιο. 

Σοβαρό πρόβλημα που πρέπει άμεσα να δοθεί από τους αρμόδιους φορείς είναι η  "τακτοποίηση" των 16 σωρών που φυλάσσονται σε φορτηγό ψυγείο ιδιωτικής μεταφορικής εταιρείας.

Η επιστολή του Δημάρχου είναι η εξής:

«Μεταφορά ναυαγών προσφύγων σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας»

            Αξιότιμοι,

            Μετά το προχτεσινό ναυάγιο (24-12-2021) που συνέβη στα βορειοδυτικά της Πάρου και είχε ως αποτέλεσμα τον πνιγμό 16 μεταναστών (12 άνδρες, 3 γυναίκες και ένα βρέφος), και τη διάσωση 63 (61 άνδρες, 2 γυναίκες), σας ενημερώνουμε ότι:

  • Οι 16 σωροί φυλάσσονται σε φορτηγό ψυγείο ιδιωτικής μεταφορικής εταιρείας.
  • Οι 63 διασωθέντες φιλοξενούνται σε σχολικό κτίριο (ΕΠΑΛ), κάτω από εντελώς ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης, έστω και προσωρινής φιλοξενίας.

            Η Πάρος και οι κάτοικοι της, από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έδειξαν το ανθρώπινο πρόσωπο στους διασωθέντες. Ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης, αρωγής και αλληλεγγύης εκδηλώθηκε προς τους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί ήταν οι κάτοικοι και οι εθελοντές που έσπευσαν να προσφέρουν ρουχισμό και είδη πρώτης ανάγκης προς ανακούφιση των ταλαιπωρημένων ναυαγών.

            Το νησί μας ωστόσο, ειδικά σε χειμερινές συνθήκες, δεν διαθέτει τις υποδομές για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών και οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει τάχιστα να μεταφερθούν σε οργανωμένες, κατάλληλες δομές φιλοξενίας. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι βρισκόμαστε μέσα στη δίνη της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, με τους ειδικούς να προβλέπουν αλματώδη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, εφιστώντας την προσοχή όλων για την  προστασία και τη μείωση της διασποράς.

            Επειδή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία λόγω της αρνητικής κλιμάκωσης του κορωνοϊού, επειδή το νησί μας δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για την οργανωμένη φύλαξη σωρών και τη φιλοξενία μεταναστών και επειδή η κατάσταση είναι ασφυκτικά πιεστική, παρακαλούμε για τις άμεσες δικές σας ενέργειες το συντομότερο δυνατό καθώς και τις σαφείς οδηγίες σας μέχρι την ανάληψη δράσης εκ μέρους σας.

            Πιστεύουμε ότι η κίνηση αυτή θα αποτελέσει βασικό στοιχείο μιας αποτελεσματικότερης διαχείρισης του ζητήματος.

                                                                                          Ο Δήμαρχος  Πάρου  

                                                                                                                 

                                                                                                                       

                                                                                           Μάρκος Ι. Κωβαίος

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.